Bonen Weken

14 april 2020

Bonen Weken is een uitgave van Jan Boon Communicatie en verschijnt eens in de vier weken. Bonen Weken informeert je over de ontwikkelingen in het marketing- en communicatievak in relatie tot ondernemen.

Ik mag een boon zijn als het niet zo is

Adverteren in crisistijd
Een paginagrote advertentie voor chips of wasverzachter, heeft dat zin in crisistijd? Of moeten adverteerders het over een andere boeg gooien nu onze wereld op zijn kop staat?
Een natuurlijke reactie is uiteraard nee. In deze coronacrisis is het onwerkelijke werkelijkheid geworden. Maar voor organisaties als het Rode Kruis en Stichting Ideële Reclame is het juist relevant om nu te communiceren. Zo veranderde SIRE in een week tijd haar campagne van #DOESLIEF naar #DASLIEF. De campagne roept Nederlanders op om met de hashtag corona-initiatieven te steunen.

Verder in deze editie
• Wat mij over corona en communicatie is opgevallen
• Push voor contextuele communicatie
• Nederlandse marketeer loopt voorop
• Walter zoekt
• Behoefte aan inspiratie

Wat mij over corona en communicatie is opgevallen
Mark Rutte toont zich de leider die Nederland nu nodig heeft
Nederland gaat in de coronacrisis nog een loodzware tijd tegemoet. Het is de vraag hoe mensen en bedrijven zich gedragen als het water echt aan de lippen komt te staan. “Veel hangt af van de capaciteiten van Mark Rutte”, zegt communicatieadviseur Charles Huijskens. “Hij doet het erg goed”. Volgens Huijskens is de premier van het kaliber van Ruud Lubbers en Wim Kok in hun beste dagen. Leiders waar Nederlanders vertrouwen in hebben in het diepst van een crisis.

Eerherstel voor de deskundigen
Positief aan deze crisis noemt AD hoofdredacteur Hans Nijenhuis niet alleen de toegenomen aandacht voor vertrouwde media als het AD, ook het eerherstel voor de deskundigen juicht hij toe. “We kunnen na de crisis pas zien of we terecht op ze vertrouwd hebben, maar ik vind het een goede zaak dat we dat nu wel doen.”
De taak van de media is het zo goed mogelijk inlichten over onzekere informatie, die zo weer kan veranderen.

Dunne lijn
Volgens Toni van der Meer, assistent professor Corporate Communicatie van de Universiteit van Amsterdam, is er een dunne lijn waarop merken zich begeven. De campagne moet dicht bij de waarde staan van de organisatie, zegt hij, dat is tenminste wat de onderzoeken leren. De motivatie moet intrinsiek zijn. “Maar consumenten kunnen het ook wel waarderen als merken eerlijk zijn over hun motieven als die extrinsiek van aard zijn, zoals geld verdienen. In die zin biedt deze crisis merken ook wel kansen. Ze kunnen naast dat ze zeggen hun steentje te willen bijdragen ook best duidelijk maken dat ze hun hoofd boven water willen houden. Dat begrijpen mensen nu wel.”

Is het nodig om te adverteren op andere platformen?
Het is raadzaam om kritisch naar de geplande media-inzet te kijken. Mensen zijn minder onder weg, en daardoor staat de zogenoemde out of home-markt onder druk, denk aan abri’s en billboards. Daar staat tegenover dat de kijkcijfers omhoog schieten. Lineair is weer cool. Zo haalde DWDD in de laatste weken recordcijfers. En uiteraard hebben digitale platformen een nog grotere boost gekregen. E-commerce gaat door het dak. Als adverteerder is hier wel voorzichtigheid geboden. Met langere levertijden of overvolle bestelslots is het raadzaam om gerichte bannering even on hold te zetten.

Maak juist nu werk van proactieve communicatie in retail
Waar de supermarkten, drogisterijen, bouwmarkten en tuincentra records breken en te maken hebben met piekbelastingen, zien fashion retailers en retailers van andere niet-essentiële zaken een enorme daling van de omzet. Hoe ga je als retailer om met deze enorme uitdagingen als het gaat om klantcontact en -binding?
In de afgelopen weken hebben we kunnen lezen hoe de retailers met een omnichannel strategie het winnen ten opzichte van retailers die minder digitaal en mobiel georiënteerd zijn. Maar ook online kent de nodige uitdagingen, door de grote vraag naar bestellingen zitten de meeste bezorg- en afhaalmomenten van supermarkten al vol voor de komende weken en andere bestellingen duren langer om af te leveren. Die capaciteit is niet van de een op de andere dag op te schalen en leidt ertoe dat de meeste huishoudens toch aangewezen zijn op het ouderwets boodschappen doen. En voor de winkels die nog open zijn, zijn de overheidsmaatregelen gericht op het veilig-winkelen, waardoor ook hier de capaciteit beperkt is.

Push voor contextuele communicatie
Naast e-mail als kanaal bieden veel retailers een app aan, en dit zou veel extra mogelijkheden kunnen bieden om de klant te bereiken. Door gebruik te maken van plaats en tijd, naast een opgebouwd klantprofiel, kan zeer specifiek ingespeeld worden op situaties en ontwikkelingen. Situaties waarbij je als winkelier de klant voor wilt blijven en service biedt op de momenten dat ze verwacht wordt. Denk aan: een push notificatie die – op basis van GPS – getriggerd wordt wanneer iemand een winkel bezoekt met de regels voor het bezoek. Een mogelijkheid bieden om de klant te informeren wanneer de drukte meevalt en het dus een goed moment is om de winkel te bezoeken, bijvoorbeeld met een link naar een drukte-indicator per winkel in de app.

Wat mij verder is opgevallen
Nederlandse marketeer loopt voorop
Het is een uitdagende tijd voor marketeers: klanten hebben steeds hogere verwachtingen van bedrijven en het landschap van beschikbare marketingtools en -strategieën breidt zich steeds verder uit. Uit het nieuwe ‘Not Another State of Marketing’ rapport van HubSpot, het toonaangevende groeiplatform, blijkt dat Nederlandse marketeers voorop lopen waar het adoptie betreft, maar hun nieuwe assets vervolgens niet optimaal inzetten.

Hoe straks verder als merk?
Hoe ga je als merk adequaat om met de effecten van corona, en hoe bereid je je voor op het grote onbekende, het nieuwe normaal? Leiders moeten vooral verbinding zoeken met de mensen thuis. Belangrijk is dat je een nieuwe, creatieve vorm verzint. De angst is er bij iedereen, maar niet iedereen is even weerbaar. Een groot deel wordt ook somber. Je interne communicatie moet er dan op gericht zijn om mensen gemotiveerd te houden. Leiders moeten vooral verbinding zoeken met de mensen thuis. Belangrijk is dat je een nieuwe, creatieve vorm verzint. Denk aan een webinar, of een digitaal disco-uurtje. Je hoeft niet te informeren, maar je moet vooral ondersteunen, als een coach. Vraag aan je mensen wat je voor ze kunt betekenen zonder emoties te ontkennen of onderdrukken.

Opmerkelijke transfers
Wander Groot is nu zelfstandig adviseur in recreatie en toerisme bij WANNAGRO Leisure Consultancy met als doel om vakantieparken attractiever, unieker en rendabeler te maken. Wander verlaat na 18 jaar Landal GreenParks. Hij werkte eerder voor Smithold Project, Golden Tulip Hotel de Medici in Brugge, het Postiljon Hotel Haren-Groningen en als lid van de Raad van Toezicht van Marketing Drenthe.

Bas Prins is gestart als marketing manager bij Autoland van den Brug. Bas komt van JC – Electronics. Hij werkte eerder voor de KNMV, ING en was zelfstandig (online) marketingstrateeg en was redacteur voor Motorfreaks.

Agenda
Alle evenementen gaan niet door. Deze maatregel geldt in elk geval tot 1 juni!

Op Zoek
Ben jij op zoek
naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het Jan Boon Communicatie weten. Meer informatie? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com.

Walter
is een communicatieprofessional met veel ervaring op het gebied van klantverhalen. Hij weet de boodschap van de opdrachtgever steeds om te zetten in een pakkende tekst of artikel. Walter is begonnen als journalist, maar heeft zich de afgelopen vijf jaar weten te ontwikkelen tot een allround communicatieprofessional. Bij een uitgever in Groningen was hij werkzaam als tekstschrijver en coördinator van verschillende titels. De komende jaren hoopt hij zich nu verder te ontwikkelen binnen een functie gericht op marketing en communicatie of journalistiek. Hij is niet alleen goed in schrijven, maar heeft ook ervaring op het gebied coördinatie, klantcontact en denkt steeds op de meest optimale manier mee met de klant. Walter werkt goed samen, maar kan ook alleen goed uit de voeten. Nu zoekt hij naar een uitdagende baan met veel variatie waar hij zijn kennis kan verbreden en toe kan passen. Op dit moment is Walter woonachtig in Groningen en zoekt iets in die omgeving, maar hij vindt het zeker niet erg om te reizen voor de juiste baan. Walter is op zoek naar fulltime werk en is per direct beschikbaar. Meer weten over Walter? Mail jan@janboon.com.

Delen
Als jij iets hebt wat je kunt en wilt delen over jouw communicatie, aarzel niet dat met Bonen Weken te doen. Het heeft een bereik van 1500 in marketing en communicatie geïnteresseerde ondernemers!

Marketing Groningen lanceert campagne
Marketing Groningen lanceert de campagne ‘Groningen voor elkaar’. Met de campagne wil Marketing Groningen ondernemers in de retail, horeca, vrijetijds- en cultuursector in de spotlights zetten, en een platform bieden aan alle lokale initiatieven die er als gevolg van de corona-crisis zijn ontstaan. Sinds de overheid maatregelen aankondigde om het virus in te dammen, steken Groningers massaal de handen uit de mouwen en bedenken de meest uiteenlopende en eigenzinnige initiatieven. Marketing Groningen wijst als voorbeeld op warenhuis.groningen.nl en Helpdesk 050. Samen bereik je meer, aldus Marketing Groningen, en daarom is besloten alle initiatieven te bundelen op één platform: groningenvoorelkaar.nl.

Soms denk ik wel eens bij mezelf …..
Behoefte aan inspiratie in het veranderde marketinglandschap
Marketeers in Nederland hebben door de coronacrisis extra behoefte aan inspiratie en houvast. De crisis is voor iedereen onverwacht ontstaan en de meerderheid geeft aan dat omzet en afzet onder druk komen te staan. Daarnaast is zichtbaar dat deze crisis van elke marketingprofessional een andere aanpak vraagt. Dit is volledig afhankelijk van de specifieke product-marktcombinatie. Voor eenieder is nu de vraag hoe je hiermee nu dient om te gaan
Dat blijkt uit een onderzoek dat Platform Innovatie in Marketing in het eigen netwerk van marketingprofessionals heeft verricht. Het kennisnetwerk heeft daarvoor vier open vragen naar zijn leden gestuurd, met als specifieke doel te bepalen of de PIM-activiteiten nog aansluiten bij de nieuwe realiteit en op welke manier het platform de marketinggemeenschap ondersteuning kan bieden.

En dan nog even dit
New Publishers failliet
Uitgeverij New Publishers in Groningen is failliet verklaard. Het bedrijf was uitgever van onder meer businessmagazine Entrepreneur, ondernemersblad LocalZ en Golf & Lifestyle. Daarnaast verzorgde de onderneming de uitgaves van andere bedrijven en organisaties, zoals de Martiniplaza in Groningen, uitvaartvereniging De Laatste Eer in Assen en de Groninger-Harense Hockey Club Groningen. Bij het bedrijf werkten naast directeur/eigenaar Paul Heikens zeven mensen.
“Het bleek al geruime tijd moeilijk om winst te maken op de magazines”, zegt curator Martin Schuring. “Na de vorige crisis leek het wat beter te gaan. Je kunt niet zeggen dat de coronacrisis de oorzaak is van het faillissement, maar het is wel de nekslag geweest.” Schuring onderzoekt de mogelijkheden van een doorstart. “Een poging is de moeite waard al staan er momenteel niet veel ondernemers te trappelen.’’

Meer lezen en meer vertrouwen in media tijdens coronacrisis
De coronacrisis zorgt ervoor dat consumenten meer lezen. Dat blijkt uit onderzoek dat Sanoma liet uitvoeren onder 1.017 respondenten. 83% van hen zegt het nieuws sinds de uitbraak van de coronacrisis extra intensief te volgen. 20% van de ondervraagden zag zijn vertrouwen in de media de afgelopen periode toenemen. In het door No Ties in maart uitgevoerde onderzoek geeft 68% van de ondervraagden aan dagelijks 30 minuten of meer tijd extra te besteden aan het lezen van kranten. 71% van hen besteedt dagelijks 30 minuten of meer extra aan het lezen van tijdschriften. Dat legt onder andere Sanoma zelf geen windeieren. De uitgeverij zag de losse verkoop van zijn magazines stijgen met een index van 125 tot 130 procent.

Uitspraak
Hoe straks verder als merk?

“Het merendeel van de consumenten vindt namelijk dat advertising een deel van het leven is, ook nu.”
Dit is een mooie tijd om het verschil te maken, aldus marketingprofessor Mark Ritson.

Bonen Weken
Je ontvangt Bonen Weken omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden en helpt daarmee de communicatieprofessional een (volgende) stap in hun carrière te maken.

Bonen Weken
wil zo veel zeggen als ‘stellig op iets rekenen en daarnaar maatregelen nemen’ en is bedoeld voor ondernemingen en organisaties in het midden- en kleinbedrijf om het management te attenderen op het belang van communicatie en reputatie van hun onderneming.

Daarnaast geeft Jan Boon Communicatie Bonen in de pot en Bonen Doppen uit. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column.

Een ander attenderen op Bonen Weken? Aanmelden is heel simpel: klik hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s