Bonen Weken

16 maart 2020

Bonen Weken is een uitgave van Jan Boon Communicatie en verschijnt eens in de vier weken. Bonen Weken informeert je over de ontwikkelingen in het marketing- en communicatievak in relatie tot ondernemen.

Vooraf
Nu we aan ons huis zijn gekluisterd en dringend verzocht worden toch vooral thuis te werken, is het maar wat aangenaam dat je Bonen Weken gewoon digitaal in je brievenbus krijgt. Zo blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen in het marketing- en communicatievak.

Het Dagblad van het Noorden kwam zaterdag met een klein bericht dat ze de komende weken niet kan garanderen dat alle kranten bezorgd kunnen worden. De maatregelen rondom verdere verspreiding van het coronavirus kunnen ertoe leiden dat in sommige wijken geen krant wordt bezorgd. De bezorgers hebben de instructie gekregen, conform de richtlijnen van de overheid, om in geval van luchtwegklachten, thuis te blijven. Het is op voorhand niet te zeggen of ze er altijd in zullen slagen een vervanger te vinden. Alle begrip. Gelukkig kunnen abonnees nog altijd de digitale versie van de krant lezen.

Laatste Nieuws
De corona-communicatie van de afgelopen week
Van nuchter en lacherig naar uitermate serieus bericht. De corona-communicatie van de overheid veranderde radicaal afgelopen week. Crisisdeskundige Arjen Boin analyseert. Van een lacherige premier die een elleboogboks uitdeelt tijdens de schud-geen-handen-aankondiging op maandag, naar een volstrekt serieuze toon tijdens de persconferentie vol verstrekkende maatregelen op donderdag: het was een wereld van verschil. “De luchtige toon is bijgesteld, dat is verstandig”, zegt Arjen Boin, crisisdeskundige en hoogleraar publieke instituties en openbaar bestuur in Leiden.

Verder in deze editie
• Stevige aanpak van corona beter voor reputatie van bedrijven
• Corona-aanpak is goed, communicatie kan beter
• Merk met beste reputatie
• Kim, Pauline, Marieke en Krista zijn op zoek
• Hoe breng je influencer marketing op een hoger niveau?

Corona
Stevige aanpak van corona beter voor reputatie van bedrijven
Het Covid-19 virus stelt vrijwel elke organisatie voor dilemma’s. Daarbij is ook reputatie een afweging. Niets doen en voortgaan op de ingeslagen weg (plan A) is allang geen optie meer. Wie kijkt hoe bedrijven omgaan met de nieuwe realiteit, ziet twee alternatieve scenario’s. Aan de ene kant is er de pragmatische aanpak van organisaties die zich afzijdig willen houden van mogelijke paniek (plan B). Zij volgen de richtlijnen van het kabinet, het RIVM en de GGD. Dat laat Paul Stamsnijder, partner en oprichter van de Reputatiegroep, ons weten.

Corona-aanpak is goed, communicatie kan beter
De maatregelen die andere landen nemen om het coronavirus in te dammen zijn vaak veel drastischer dan de Nederlandse aanpak. Hier blijft het nu vooralsnog bij de RIVM-adviezen om geen handen te schudden, regelmatig de handen te wassen en thuis te blijven bij verkoudheidsklachten.
“Het is bij crisis altijd verstandig om de experts te volgen, in dit geval is dat het RIVM”, zegt Marco Zannoni, directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. “Maatregelen moeten worden gestuurd door expertise en niet door sentiment. Dat gebeurt momenteel, voor zover ik kan beoordelen.”

Corona-aanpak is goed, communicatie kan beter
Ira Helsloot van het Crisislab van de Radboud Universiteit gaat een stap verder. Hij noemt de huidige Nederlandse aanpak de enige juiste. Zwaardere maatregelen zoals het afsluiten van Nederland zullen de economie volgens hem alleen maar onherroepelijke schade toebrengen. “Italië bijvoorbeeld, is nu gewoon ongelooflijk dom bezig”, stelt Helsloot. “Ze zorgen door de isolatie dat de eigen samenleving tot stilstand komt. Straks is het coronavirus uitgeroeid, maar ligt de Italiaanse economie op z’n gat. Dan is er geen geld meer voor gezondheidszorg en dat zal het jaren duren voor je erboven komt.”

Duidelijkheid is heel belangrijk in crisiscommunicatie
Arjen Boin, crisisdeskundige en hoogleraar publieke instituties en openbaar bestuur in Leiden: “Mensen snappen bijvoorbeeld niet goed waarom de scholen open blijven: want we mogen toch niet meer in grote groepen bijeenkomen? En in andere landen zijn de scholen wel dicht … Het is heel verdedigbaar om de scholen open te houden, maar dat moet je wel beter uitleggen. Hetzelfde geldt voor hamsteren. Want Rutte zegt dat we niet hoeven te hamsteren, maar waarom niet? Dat licht hij niet toe. Als je weet dat er geen tekorten in de supermarkten ontstaan, dat er voldoende in de voorraadkamers ligt, dan pas ga je niet sjouwen met twintig pakken vol wc-rollen. Als er sprake is van onzekerheid en onduidelijkheid trekken mensen hun eigen plan.”

Van nuchter en lacherig naar uitermate serieus
Een crisis evolueert altijd, daar hebben mensen tot op zekere hoogte begrip voor. Toch was de toon van vorige week maandag misplaatst. Het belangrijkste in crisiscommunicatie is dat je je boodschap consistent communiceert. Dat kon beter. De premier deed wat lacherig over voetzoenen als alternatief voor handen schudden. Daardoor kreeg je niet de indruk dat je met een hele gevaarlijke ziekte te maken hebt. Als je de afgelopen dagen internationale kranten las, dan kreeg je de indruk dat zij met een hele andere ziekte te maken hadden dan wij hier. Dan helpt het niet als je tamboereert op de boodschap dat wij zo nuchter zijn, zoals Rutte eerder deed.

Wat mij verder is opgevallen
Marketingbureau PaperDigits lanceert unieke marketing attributie pixel
Het Alkmaarse marketingbureau PaperDigits lanceert haar eigen marketing attributie pixel. De pixel maakt het voor marketeers mogelijk om eenvoudig de effectiviteit van online marketingactiviteiten vast te stellen en deze inzichten direct toe te passen bij het optimaliseren van de online marketing inzet.
Volgens PaperDigits lost de attributie pixel een veel voorkomend probleem binnen online marketing op, het tactisch inzetten van inzichten verkregen uit marketing attributie. “Het probleem met attributie via dashboards en rapportages, zoals we dat nu vaak zien, is dat deze inzichten vrij reactief van aard zijn en daarom lastig inzetbaar zijn in dagelijkse optimalisatie van kanalen. Met onze pixel is de waarde van elke klik direct vastgesteld en beschikbaar om in tactische beslissingen mee te nemen”, aldus Wouter Naber, Co-Founder van PaperDigits.

Bedrijven pakken veel te weinig uit met wat ze rond positieve impact doen
Zingeving, welzijnseconomie, stakeholderkapitalisme, purpose. De woorden komen tegenwoordig in steeds sneller tempo voorbij. Dimitri Barbe, oprichter en CEO van duurzaam communicatiebureau Make Sense, vindt het geen dag te vroeg. “Het inzicht groeit dat het voor organisaties uiteindelijk niet loont om – met het oog op het realiseren van zoveel mogelijk winst op korte termijn – mensen uit te persen als een citroen en de planeet nog meer aan te tasten”, zegt hij. “Maar over wat wel al gebeurt om ‘beter voor mij en ‘beter voor de wereld’ hand in hand te laten gaan, communiceren ze nog te weinig. ‘Fuck Living on Mars’ is onze slogan. Laat het ons hier eerst maar op een goeie, coole, integere manier organiseren in plaats van dat met de happy few verder te doen op Mars!”

Lego: merk met beste reputatie
Lego is voor het 4de jaar op rij door het publiek verkozen tot meest gerenommeerde merk. Dit blijkt uit onderzoek door het Reputation Institute. Lego wordt op de voet gevolgd door Disney. Beide merken staan al sinds 2011 in de top 10. Lego scoorde 78,9 op een schaal van 100 punten, terwijl Disney 78,1 scoorde. Rolex, Ferrari, Microsoft, Levi Strauss, Netflix, Adidas, Bosch en Intel maken de top10 compleet. Innovatie, investeringen in opleiding van personeel en een focus op kwaliteit hebben de merken geholpen hun goede reputatie te behouden.

In kleine stapjes op weg naar het marketing-walhalla
Marketing automation: voor een marketeer klinkt dat toch heerlijk? Alsof je alleen nog maar je computer aan hoeft te zetten, op een grote rode knop hoeft te drukken en je marketing gaat verder automatisch. Het systeem zorgt dat de juiste mail op het juiste moment bij de juiste persoon terechtkomt. Je socials worden bijgehouden, je website wordt gepersonaliseerd… Het marketing-walhalla. Maurice van Warven van Harvest Digitalmoet om dit beeld een beetje grinniken. Terecht. Want de praktijk is natuurlijk een stuk weerbarstiger. Die rode knop, die bestaat niet en zal ook nooit bestaan.

Agenda
Premier Mark Rutte en Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM adviseerden om alle evenementen met meer dan 100 mensen af te gelasten. Deze maatregelen gelden in elk geval tot 1 april.

De Business Contact Dagen Noord en de Promotiedag Drenthe zijn geannuleerd.

Jan Boon Communicatie
zoekt communicatieprofessionals. Ben jij toe aan een volgende stap in je loopbaan? Kijk dan eens hieronder. Zo ben ik op zoek naar
• een ervaren communicatiestrateeg
• een creatieve strateeg, een counterpartner, de evenknie voor het management
• een online adviseur/projectmanager/marketeer
• een klantadviseur
• een freelance tekstschrijver/copywriter

Meer informatie over deze vacatures vind je op http://www.janboon.com/vacatures.
Interesse? Mail jan@janboon.com.

De vacatures van Jan Boon Communicatie vind je op janboon.com.

Op Zoek
Ben jij op zoek
naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het Jan Boon Communicatie weten. Meer informatie? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com.

Kim, Pauline, Marieke en Krista zijn op zoek

Kim
is een young professional met een passie voor schrijven. Ze heeft werkervaring opgedaan bij een krant en zou zich nu verder willen ontwikkelen binnen een functie gericht op marketing en communicatie of journalistiek. Ze is niet alleen goed in schrijven; ze heeft ook ervaring op het gebied van filmen en monteren. Verder is ze een mensenpersoon, dus vindt ze het erg leuk om bijvoorbeeld mensen te coachen of te interviewen. Ze zoekt naar een uitdagende baan met veel variatie waar ze haar kennis kan verbreden en toe kan passen. Op het moment is ze woonachtig in Groningen en zoekt iets in die omgeving, maar ze vindt het zeker niet erg om te reizen voor de juiste baan. Ze is op zoek naar fulltime werk en is per direct beschikbaar. Meer weten over Kim? Mail jan@janboon.com.

Pauline
is op zoek naar een fijne nieuwe interimklus, bij voorkeur voor 2 tot 3 dagen in de week in Groningen, Friesland, Drenthe of Overijssel. Ze is zeer ervaren en goed inzetbaar als strateeg en teamleider marcom en als carrièrecoach. In deze rollen is ze op zoek naar de essentie en naar verrassende en nieuwe verbindingen. Ze komt het beste tot haar recht in een energieke en resultaatgerichte setting. Mail jan@janboon.com voor meer informatie over Pauline.

Krista
is een overheidsspecialist met 15 jaar ervaring in bedrijfsvoering en dienstverlening, gespecialiseerd in online/digitaal. Geopinieerd, nieuwsgierig, nuchter. Samen voor de klant gaan, met elke dag een lach. Floreert bij organisaties in de wind, met veranderopgaven en (koers)wisselingen. Krijgt energie van inhoudelijke complexiteit en deadlines. Projectleider die verleidt, structuur brengt en vooral ook resultaten oplevert. Na verhuizing uit de Haagse regio nu op zoek naar een parel in het noorden. Wie weet een mooie opdracht (max 32 uur) voor deze kameleon communicado, die van webbouw tot concernstrategie haar mannetje in het MarCom vak staat. Meer weten over Krista: mail jan@janboon.com.

Marieke
is een communicatieadviseur met hart voor de zaak. De doelgroep écht raken en in beweging brengen; daar draait het bij haar om. Het liefst houdt ze zich bezig met strategie en uitvoering. Ze verdiept zich graag in complexe onderwerpen en vindt het heerlijk om mooie communicatieproducten te maken. Ze heeft een enorme werkervaring op het gebied van corporate, marketing- project- en interne communicatie. Tekstschrijven is haar specialisme. Inmiddels verhuisd naar Friesland en nu op zoek naar een mooie communicatiejob of werkervaringsplaats in Friesland of Groningen. Met name de zorg en het onderwijs spreken haar bijzonder aan. Meer weten over Marieke? Mail jan@janboon.com.

Delen
Als jij iets hebt wat je kunt en wilt delen over jouw communicatie, aarzel niet dat met Bonen Weken te doen. Het heeft een bereik van 1500 in marketing en communicatie geïnteresseerde ondernemers!

Lisette de Ruigh en Irene Louwrier zijn samen bureau Specht begonnen. Ze geven energie, inzicht en tools om een transitie door het middenmanagement te kunnen volbrengen. Ze bouwen in een 2-daagse ‘bootcamp’ aan de veranderconditie voor het middenmanagement. De strategische keuzes die gemaakt zijn moeten door het middenmanagement worden vertaald naar de praktijk.

Soms denk ik wel eens bij mezelf …..
Aantal vrouwelijke ondernemers neemt flink toe
Vooral onder de 35 jaar. Stijging is het grootst in de categorie ‘communicatie en grafisch ontwerp’. Het aantal vrouwelijke ondernemers in Nederland is in de afgelopen vijf jaar gestegen van 492.342 in 2015 naar 637.303 op dit moment. Een toename van 29%. Dat meldt de KVK naar aanleiding van de Nationale Vrouwendag. Vooral het aantal jonge vrouwelijke ondernemers tot 34 jaar groeit hard. Tussen 2015 en 2020 kwamen er zo’n 43.000 jonge vrouwelijke ondernemers bij. Een toename van 42%. Het gros van nieuwe ondernemers in Nederland zijn zelfstandigen zonder personeel. In alle provincies is het aantal vrouwelijke ondernemers gestegen. De groei gaat echter het minst hard in Limburg (21% in vijf jaar tijd) en het snelst in Zuid-Holland (37% in vijf jaar tijd).

En dan nog even dit
Hoe breng je influencer marketing op een hoger niveau?
Consumenten hebben steeds sneller door wanneer bedrijven gebruik maken van verkooppraatjes. De doelgroep heeft behoefte aan gepersonaliseerde content en influencer marketing speelt hier goed op in. Micro-influencers zijn het succes van 2020 die de consument overhalen, omdat zij dichtbij de consument staan, authentiek zijn en geloofwaardig overkomen. Maar hoe lang zal het duren tot de consument hier niet meer in gelooft?
De opmars van influencer marketing was de nieuwe ontwikkeling in de markt die de consument moest overhalen. Influencer marketing is een tool die marketeers gebruiken om een boodschap over te brengen bij een specifieke doelgroep. In de influencer marketing wordt dit gedaan met de inzet van influencers (iemand met een groot aantal volgers online). Door de jaren heen weten marketeers steeds meer over de invulling van influencer marketing. Deze marketingtool is het afgelopen jaar flink gegroeid en er wordt steeds meer geld in geïnvesteerd. Doordat influencer marketing steeds groter (en volwassen) is geworden zijn er steeds meer inzichten ontstaan.

Je marketingstrategie is ook een relevant thema voor vandaag
Strategie is wat je nú doet. Ja, zo eenvoudig is het eigenlijk. Jouw businessstrategie – en daarmee dus ook je marketingstrategie – is een onderwerp waar je vandaag mee bezig bent en op stuurt. Het is een thema dat ik graag ter sprake breng, want strategie wordt nog lang niet altijd zo gezien. Veelal wordt het geassocieerd met een ver-van-mijn-bed-show, papieren tijgers en een bureaula… maar die tijd is echt wel voorbij.
Ook strategie vernieuwt. Met overmorgen heeft en houdt het natuurlijk wel verband, namelijk zorgen dat je dan nog bestaat. Je wil als organisatie in de nabije toekomst immers niet onaangenaam verrast worden door interne of externe factoren waarmee je geen rekening hebt gehouden. Wanneer zich dat voordoet? Als je in de waan van de dag te veel blindvaart op huidig of oud succes, bestaande kwaliteit, kennis uit het verleden of klassieke overtuigingen. Kortom, wanneer je het blijft doen zoals je het altijd al hebt gedaan – vaak onbewust, omdat het comfortabel voelt. Dan is je strategie stilstand.

Uitspraak
“Corona geeft gevoel van gezelligheid”

Normaal schrijft tv-columniste Angela de Jong vooral over alles dat met tv te maken heeft, maar ze kan gewoonweg niet om de uitbraak van COVID-19 heen. “Het geeft gek genoeg ook een gevoel van saamhorigheid en gezelligheid.”

Bonen Weken
Je ontvangt Bonen Weken omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden en helpt daarmee de communicatieprofessional een (volgende) stap in hun carrière te maken.

Bonen Weken
wil zo veel zeggen als ‘stellig op iets rekenen en daarnaar maatregelen nemen’ en is bedoeld voor ondernemingen en organisaties in het midden- en kleinbedrijf om het management te attenderen op het belang van communicatie en reputatie van hun onderneming.

Daarnaast geeft Jan Boon Communicatie Bonen in de pot en Bonen Doppen uit. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column.

Een ander attenderen op Bonen Weken? Aanmelden is heel simpel: klik hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s