Bonen Weken

8 april 2019

Bonen Weken is een uitgave van Jan Boon Communicatie en informeert je over de ontwikkelingen in het marketing- en communicatievak in relatie tot ondernemen.

Laatste nieuws
Marketing als succesvolle HR-tool
“Marketing is het voorland van en voor succesvolle arbeidsmarktcommunicatie, recruitment en werving. Werkgeversmerken als Booking.com, bol.com, Coolblue en Rituals drijven voorspoedig op deze aanpak.” Aldus Geert-Jan Waasdorp, chief executive officer bij het data- en technologiebedrijf Intelligence Group, expert op het gebied van arbeidsmarktmarketing en -communicatie.

Waasdorp: “Maar er is meer nodig dan alleen marketing om goed te zijn in de jacht op getalenteerde medewerkers en hun behoud voor de organisatie. De overlap is enorm en daarom kunnen marketing en recruitment nog veel van elkaar leren.” Volgens hem kruipen recruitment en marketing steeds meer naar elkaar toe. “Op beide vakgebieden streven we naar interactie met de doelgroep en conversie, maken we hero content en ontwikkelen we campagnes waarbij gedacht wordt vanuit de klant of de kandidaat. Op de huidige arbeidsmarkt is de kandidaat namelijk jouw klant. Vertel hem of haar dus continu welke waarde jij biedt. What’s in it for me? Dat is de vraag die de veeleisende kandidaat van nu stelt.”

Verder in deze editie
• Mix online en live communicatie mét succes
• Waarom niet (online) reageren geen optie is
• Worsteling met de digitale transformatie
• Je domeinnaam als marketingtool
• Online marketing versus contentmarketing

Wat mij is opgevallen
Mix online en live communicatie mét succes
Een goede combinatie van live en online communicatie: dat doel wil freelance eventmanager en social media expert Geraldine Huybrechts bereiken bij kleine of middelgrote ondernemingen en solopreneurs. Met de focus op de sterkte van jezelf haalt ze op sociale media haar persoonlijke verhaal aan: van zware burn-out tot onderneemster. Niet alleen jonge onderneemsters laten zich graag inspireren door Geraldine.

Klantinteracties eenvoudiger maken met marketing automation
Marketeers zijn altijd op zoek naar manieren om te automatiseren, te optimaliseren en het leven eenvoudiger voor zichzelf te maken. Zo kunnen ze onder andere meer programma’s opzetten, meer content produceren en een hogere return on investment realiseren. Daarnaast geven veel consumenten aan dat merken een betere prestatie moeten leveren als het gaat om het klantcontact. Maar het creëren van gepersonaliseerde ervaringen voor verschillende doelgroepen is een onderdeel van marketing dat veel marketeers behoorlijk lastig vinden.
Dit heeft te maken met het feit dat je voor effectief klantcontact over diepgaande kennis moet beschikken over wat klanten en prospects daadwerkelijk doen en belangrijk vinden. Bovendien moet je in staat zijn om op het juiste moment op een persoonlijk niveau in contact met hen te komen. In de huidige datarijke wereld is het verzamelen van data niet het probleem, het is het benutten van deze data om de juiste ervaringen te creëren over alle kanalen waar de schoen wringt.

Waarom niet (online) reageren geen optie is
Tijdens de allerlaatste editie van SMC050 voerde één onderwerp in alle lezingen de boventoon: ‘Human = Key.’ Bedrijven kunnen zich in de wereld waar technologie disruptief is, onderscheiden met menselijk contact. Dit klinkt net zo logisch als dat het tegenwoordig meer dan vanzelfsprekend is dat je jouw vraag, opmerking of klacht online zet. Maar hoe ga je als bedrijf om met die online kritiek? Adverteerders vragen nog steeds vaak of ze moeten reageren op (negatieve) reacties op social media en advertenties. Vaste reactie: niet reageren is geen optie. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Uit het onderzoek ‘Stand van Webcare 2018’ wordt al snel duidelijk dat webcare een fulltime service is. Wat niet naar voren komt is waarom zoveel organisaties nog steeds niet reageren op zowel positieve als negatieve reacties en er vaak voor kiezen om negatieve reacties te verbergen of te verwijderen. Heeft dit deels te maken met gebrek aan mankracht? Misschien. Maar uit de vele vragen valt ook op dat organisaties gewoonweg niet weten wat ze ermee moeten doen.

De worsteling van de marketeer met de digitale transformatie
Marketeers zijn onvoldoende bij de digitale transformatie van een organisatie betrokken om de belangen van de klant goed te kunnen behartigen. Wereldwijd is slechts 16% van de chief marketing officers verantwoordelijk voor het leiden van deze transitie of tenminste nauw betrokken bij dit proces. Chief information officers, chief operation officers, chief experience officers en chief digital officers hebben deze lacune gevuld, maar zij vertegenwoordigen de stem van de klant niet of bieden niet de voor het merk noodzakelijke vitaliteit. In deze precaire situatie is het hoog tijd dat marketeers hun rol opeisen en zorgen dat de digitalisering daadwerkelijk een betere klantbeleving oplevert.

Worsteling met de digitale transformatie
De redenen waarom marketeers worstelen met de digitale transformatie: op directieniveau leveren chief marketing officers (CMO’s) de grootste bijdrage aan de omzet, maar ze zijn ook het meest recent aangesteld. Het gevolg is dat ze worstelen met het bieden van de klanttevredenheid op de korte termijn en het vormgeven van de digitale transformatie op de lange termijn. Het behoort niet tot het takenpakket van CMO’s om alle merkbeloften na te komen. In ongeveer 41% van de organisaties wereldwijd is marketing primair verantwoordelijk voor de klantbeleving. Zelfs als CMO’s officieel de verantwoordelijkheid over de merkervaring dragen, hebben ze niet per definitie de mensen en middelen om die merkbeloften over alle touchpoints te bieden. Te veel nieuwe rollen zijn op directieniveau ontstaan – denk aan managers voor groei, digitalisering, beleving en klanten – die dwarsbomen dat de CMO optreedt als de stem van de klant en de dirigent is van de merkervaring in de hele organisatie.

Opmerkelijke transfers
Jeroen Vledderman
is de nieuwe commercieel teamleider bij Boels Rental. Jeroen was projectleider bij de Noordelijke Promotiedagen en werkte eerder als accountmanager voor ABN AMRO.

Koen Janssen
is naast relatiebeheerder nu ook teamleider PR & Communicatie (a.i.) bij Abiant Uitzendgroep. Koen werkte eerder voor het merkenbureau Dizain en als accountmanager voor FC Groningen.

Henk Jacobs
is de nieuwe Corporate Communications Director bij Gasunie, een interimklus vanuit Castel Groep als opvolger van de vertrekkende Hansch van der Velden. Henk was eigenaar van Scripta Communicatie, bureau voor merk-, communicatie- en contentmarketingstrategie.

Agenda
Promotiedag Drenthe
is op dinsdag 16 april in De Nieuwe Kolk in Assen en is het grootste en meest inspirerende ondernemersevent van Drenthe. Verdeeld over de verschillende ruimtes van De Nieuwe Kolk wordt een mooie combinatie gemaakt van topsprekers, inspirerende presentaties en workshops, en bruisende netwerkpleinen. 16 april 2019 is het DNK in Assen hét ontmoetingspunt voor het Drentse MKB.

Op Zoek
Ben jij op zoek
naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het Jan Boon Communicatie weten. Meer informatie? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com.

En dan nog even dit
De beste reputatie ter wereld
Het Zwitserse horlogemerk Rolex staat voor het vierde jaar op rij bovenaan. Streamingdienst Netflix is het enige ‘jonge’ bedrijf in de top-tien. Het wereldwijde bedrijfsleven zag vorig jaar een aanzienlijke reputatie regressie. Met crises variërend van schendingen van datalekken tot beschuldigingen van seksuele intimidatie, die een groot deel van het vertrouwen in bedrijven vernietigden. Hoewel bedrijven het vertrouwen van het grote publiek nog niet volledig hebben teruggevonden, lijken volgens Forbes de vooruitzichten enigszins rooskleuriger.
“Ondanks verdeeldheid en geopolitieke onzekerheid in de wereld, hebben we een reputatierecessie afgewend en zien we de eerste tekenen van reputatieherstel”, zegt chief reputation officer Stephen Hahn-Griffiths van het Reputation Institute, een bedrijf voor reputatiemeting en -beheer. “Maar mensen zeggen wel: ‘geef me een goede reden om te geloven dat je als bedrijf het juiste probeert te doen’. Bedrijven die kunnen bewijzen dat ze oprecht proberen de wereld een betere plek te maken, zijn degenen die winnen en uiteindelijk boven de rest uitstijgen.”

Je domeinnaam als marketingtool

Domeinnamen worden nog niet echt gezien als marketingtools voor bedrijven. Toch kun je de effectiviteit van je marketinginspanningen ermee vergroten. Hoe maak je nieuwe domeinnamen zoals .store onderdeel van je e-commerce marketingstrategie? Nieuwe domeinextensies zijn gelanceerd voor specifieke doeleinden. Zo is er .tech voor technologische websites, .fun voor entertainment, .press voor nieuws en journalistiek en .store voor retail en e-commerce. Dit geeft ruimte voor een pakkende URL, die relevant is en goed beschrijft wat je doet. Je hoeft je niet meer te beperken tot .com, .org of de landenaanduiding, zoals .nl, waar al heel veel domeinnamen bezet zijn en je daardoor vaak nogal vergezochte of lange namen ziet. Een goede domeinnaam is kort, verkoopbaar en gemakkelijk om te onthouden. Korte namen worden minder snel fout gespeld. Het is gemakkelijker om http://www.rotanstoelen.store te onthouden dan http://www.indonesischevibezinjeinterieur.nl.

Wat we vaak horen
is dat mensen bang zijn dat nieuwe domeinnamen minder goed scoren in zoekmachines. Google heeft echter in een handleiding voor webmasters gezegd geen verschil te maken tussen gevestigde top level domeinnamen als .com en .org en nieuwe als .travel en .fun. Sterker nog, Google gebruikt zelf business.site als extensie voor bedrijven die deelnemen aan Google My Business. En moederbedrijf Alphabet gebruikt namen als http://www.abc.xyz en http://www.x.company. Dat heeft natuurlijk een reden. Dit zijn de manieren waarop je als retailer domeinnamen effectief kunt gebruiken in je marketingstrategie: productrecensies, backlinks en SEO juice.

Marnedrukkers, RCG en Wm Veenstra bundelen hun krachten
De directies van Marnedrukkers en WM Veenstra hebben een intentieovereenkomst getekend voor een volledige fusie per 1 juli 2019. Marnedrukkers is actief met vestigingen in Leens, Delfzijl en in Groningen onder het label RCG. Wm Veenstra heeft vestigingen in Groningen en in Zwolle. De huidige directie van WM Veenstra zal rond 1 juli afscheid nemen van hun bedrijf en zich richten op activiteiten buiten de grafische industrie. Door de fusie zal Marnedrukkers na 110 jaar vertrekken uit Leens. De productiecapaciteit zal het komende jaar ondergebracht worden in het moderne en efficiënte pand van WM Veenstra aan de Verlengde Bremenweg in de stad Groningen. Het samenvoegen van Marnedrukkers, RCG en WM Veenstra zal leiden tot ééen van de grotere offset, print en sign-bedrijven in Noord-Nederland met vestigingen in Groningen, Delfzijl en Zwolle waar in totaal ca. 50 medewerkers werkzaam zullen zijn. RCG zal gevestigd blijven aan de Atoomweg in Groningen.

Soms denk ik wel eens bij mezelf …..
“Het verschil tussen de online marketeers en contentmarketeers is een verschil in focus.”

Online marketing versus contentmarketing
Wat valt er precies onder online marketing en wat onder contentmarketing? We voelen het min of meer aan. Maar hoe zit het precies? Waar online marketing eindigt en contentmarketing begint. “We zoeken een online marketeer met kennis van SEO.” “Ben jij de contentmarketeer die onze conversie laat boosten?”
Zo maar twee zinnen in verschillende vacatures. Twee foute zinnen, want SEO hoort bij contentmarketing en conversie bij online marketing. Toch? Of ligt het genuanceerder? Wat welke marketeer precies doet, is afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Neem een MKB-bedrijf. Zo’n bedrijf begint klein. De directeur doet alles, inclusief marketing. Maar dat wordt te veel. Dus neemt de directeur een marketeer in dienst. Die marketeer pakt alle marketing op: de site, de brochures, de e-mailings, de huisstijl, de events. Alles.

“Wat welke marketeer precies doet, is afhankelijk van de grootte van het bedrijf.” Dan wordt het wéér te veel. De marketeer vraag aan z’n directeur: “Ik wil er iemand bij, specifiek voor online”. De directeur stemt in. En dus komt er een online marketeer. Die wordt verantwoordelijk voor online: de website, Google Ads, e-mailings, blogs, social media, et cetera. Maar je raadt het al: het wordt wéér te veel. En dus zegt de online marketeer: “Ik wil er iemand bij, specifiek voor content”.

Delen
Als jij iets hebt wat je kunt en wilt delen over jouw communicatie, aarzel niet dat met Bonen Weken te doen. Het heeft een bereik van 1500 in communicatie geïnteresseerde ondernemers!

Online onzichtbaar, dat kan echt niet meer voor een MKB’er
Een ondernemer die online niet is te vinden neemt zijn business niet serieus. Is dat wel zo? Online zichtbaar zijn is handig, zegt marketingspecialist Karel Jan Alsem. De vraag is hoe ver je daarin gaat als ondernemer. Als MKB’ er herken je het vast wel. Dat ze vragen of je wel goed en uitgebreid met online marketing bezig bent. Want dat is immers de toekomst. Alles gaat toch via internet? En al je concurrenten doen het ook, dus tja, dan kun je niet achterblijven. Toch? Het antwoord is ‘dat hangt er vanaf’. Dat is wat vaag, maar ik zal het toelichten. Belangrijk is je eerst te realiseren wat online marketing eigenlijk inhoudt. De naam zegt het al: dat is alle marketing en communicatie die je via online kanalen doet. Online is namelijk een ‘kanaal’. Voor communicatie. En ook voor verkoop.

Uitspraak
“Bedrijven weten gewoonweg niet hoe ze moeten reageren op negatieve reacties, dus zeggen ze maar niks.”

Bonen Weken
Je ontvangt Bonen Weken omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden en helpt daarmee de communicatieprofessional een (volgende) stap in hun carrière te maken.

Bonen weken
wil zo veel zeggen als ‘stellig op iets rekenen en daarnaar maatregelen nemen’ en is bedoeld voor ondernemingen en organisaties in het midden- en kleinbedrijf om het management te attenderen op het belang van communicatie en reputatie van hun onderneming.

Daarnaast geeft Jan Boon Communicatie Bonen in de pot en Bonen Doppen uit. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column.

Een ander attenderen op Bonen Weken? Aanmelden is heel simpel: klik hier!

Jan Boon Communicatie is zich er van bewust dat je vertrouwen in me stelt. Ik zie het dan ook als mijn verantwoordelijkheid om jouw privacy en gegevens te beschermen. De informatie wordt niet met derden gedeeld. Ik ben verplicht om de vertrouwelijkheid van jouw gegevens te respecteren. Alleen met wederzijdse toestemming zal ik deze gegevens met derden delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s