Bonen Weken

6 mei 2019

Bonen Weken is een uitgave van Jan Boon Communicatie en informeert je over de ontwikkelingen in het marketing- en communicatievak in relatie tot ondernemen.

Laatste nieuws
Negatief imago van flexibelwerk
Marketeers beamen massaal dat klantgerichtheid begint bij de medewerkers. Het is veelal echter niet een marketingmanager met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die binnen een organisatie het meeste contact met klanten heeft. Het is juist een flexibele arbeidskracht die de bestelling van een hongerige klant opneemt of de klacht van een ontevreden klant beantwoordt. In dat licht is het een daadwerkelijk probleem dat 71% van de bedrijven en instellingen in Nederland moeite heeft met het werven van flexibele medewerkers voor onregelmatig werk of ploegendiensten. Dit betekent dat slechts drie op de tien organisaties erin slagen om een flexibele workforce te vinden.

Verder in deze editie
• LinkedIn Advertising
• Kern van marketing automation
• Betere interne communicatie
• Bouwen aan je merk of niet

Wat mij is opgevallen
LinkedIn Advertising
Adverteren op LinkedIn roept bij veel mensen een gevoel op als ‘veel te duur’ of ‘veel duurder dan Facebook’. Alles is uiteraard relatief. Het klopt dat adverteren op LinkedIn over het algemeen duurder is dan adverteren op Facebook. Daar staat tegenover dat de kwaliteit van het netwerk vele malen hoger ligt. Een overzicht van de mogelijkheden met LinkedIn Advertising, plus de nieuwe opties en features die we dit jaar kunnen verwachten. LinkedIn heeft 610 miljoen leden over de hele wereld, waarvan er 7 miljoen zich in Nederland bevinden. In Noord- en West-Europa is er een groei van 35% jaar-op-jaar omtrent het aantal updates dat in de nieuwsfeed is bekeken. Over de hele wereld is dat zelfs 60%.

Al is de workflow nog zo goed, doelgroeponderzoek blijft de kern van marketing automation
Marketing automation begint met een goed doelgroeponderzoek. Hoe weet je of je écht de juiste doelgroep aanspreekt? Door buyer persona’s te creëren, breng je de doelgroep duidelijk in kaart. Ook de pijnpunten van de doelgroep worden hierin blootgelegd. Pas als je de doelgroep en hun pijnpunten inzichtelijk hebt, kun je nadenken over een opvolging in marketing automation. Met marketing automation kun je sales automatiseren. Middels software bind je leads en “help” je hen verder door de customer journey. Vooraf ingestelde triggers zorgen ervoor dat gepersonaliseerde content op het juiste moment naar de juiste persoon gestuurd wordt. Maar voordat dit proces begint, gaat er nog wel wat aan vooraf. Wat is de kern van marketing automation? Hoe maak je de inzet van marketing automation tot een succes?

Verhoog je winst
Zowel franchisegever als franchisenemer spelen een belangrijke rol in het succes van het totale franchisebedrijf. Maar hoe zorgt de franchisegever ervoor dat zijn franchisenemer gemotiveerd blijft om het bedrijf succesvol te maken? Het zijn tenslotte niet alleen het product, de prijs en de plaats die het succes van de formule bepalen. Het zijn de mensen die het moeten doen. De meeste franchiseformules besteden veel aandacht, tijd en geld aan externe communicatie met als doel de omzet te verhogen, terwijl men interne communicatie beschouwt als een noodzakelijke kostenpost.

Betere interne communicatie
Echter, met interne communicatie die er bewust op is gericht om franchisenemers te motiveren en betrokken te maken, vergroot je de kansen om de omzet te verhogen aanzienlijk. Onderzoek van Harvard Business Review toont aan dat betrokkenheid en motivatie positief werkt op het functioneren van medewerkers en bedrijfsresultaten kan doen stijgen met 47%. Wil je als franchiseformule succes maximaliseren, dan moet maximale effectiviteit van de interne communicatie ook een strategische doelstelling van de organisatie zijn. Het interne communicatieplan moet een meetbaar doel hebben dat staat voor een gezamenlijk succes van alle betrokken partijen. Vanzelfsprekend moet het plan consequent worden uitgevoerd en indien nodig in overleg aangepast bij voortschrijdend inzicht.

Opmerkelijke transfers
Nordique
heeft zich versterkt met Sjaak Hummel als internetconsultant. Daarnaast is Toine Branbergen de nieuwe front-end developer. Vanaf medio augustus zal Martijn Kuipers instromen op de afdeling back-end. Onlangs heeft Martijn Bokma Nordique al versterkt. Hij is een designer/front-ender.

Frank Visser
is benoemd tot hoofd P&O bij de gemeente Emmen. Frank was daar teamleider Juridische Zaken, Personeel en Inkoop en teamleider (a.i.) Organisatie en Advies. Eerder werkte Frank voor Yacht als senior Business Manager Marketing en Communicatie voor Noord-Nederland.

Overname voor s’Amuse, de BuitenSocieteit en de Coendersborg
Heel trots en met veel plezier laat Ineke de Boer weten dat Roald Reitsema per 1 mei 2019 s’Amuse Cateraar heeft overgenomen. Ruim 13 jaar werkten Ineke en Roald intensief samen en Ineke heeft er dan ook alle vertrouwen in dat het bedrijf “s’Amusewaardig” wordt voortgezet en verder uitgebouwd. s’Amuse-waardig betekent voor Ineke dat er door het hele team met veel aandacht voor de gast, voor detail, smaak en stijl wordt gewerkt. Ze zal zeker de eerste jaren deels “op de vloer”, deels in een adviserende rol, betrokken blijven bij het bedrijf dat 30 jaar geleden aan de Pottebakkersrijge begon als Traiteur Service. Vanaf 2007 zijn ze gestaag gegroeid. In 2007 werden ze eigenaar van Café de Sleutel, de BuitenSociëteit Paterswolde kwam er in 2009 bij en de Coendersborg in 2014. De Sleutel gaat door onder Ineke, Roald neemt s’Amuse Cateraar, de BuitenSociëteit en de Coendersborg over.

Agenda
A Thousand Views
De filmwereld als inspiratiebron voor multidisciplinair werken: woensdag 15 mei 2019, 13.00 – 17.30 uur in DOT Groningen.
Effectiever vraag gestuurd en multidisciplinair werken: communicatie kan daar krachtig aan bijdragen. Wil je je toolbox op dit vlak verrijken? Hollandse Nieuwe organiseert het congres A Thousand Views, met onder meer journalist Joris Luyendijk, filmmaker Martin Koolhoven en actrice en zangeres Jelka van Houten.
Het programma zit bomvol prikkelende presentaties en leerzame zoom-in-sessies en heeft een festivalopzet. Spar met Martin over het duivelse dilemma tussen regie en creativiteit. Praat met Joris over elkaar écht vinden en waarderen in het anders zijn. Ervaar met Jelka hoe het is om andere kanten van jezelf te ontdekken. Leer met andere ogen kijken naar je collega’s en krijg nieuwe inzichten over de samenstelling van teams. En ontdek de drie sleutels voor als je morgen de mouwen weer opstroopt.

Op Zoek
Ben jij op zoek
naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het Jan Boon Communicatie weten. Meer informatie? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com.

En dan nog even dit
Verandering doet Promotiedagen Drenthe in Assen goed
De verandering van decor en uiterlijk heeft Promotiedagen Drenthe goed gedaan, zegt organisator Michel Elzinga. Tijd voor uitbreiding. Cabaretier en ondernemer Jandino Asporaat opende in De Nieuwe Kolk de Promotiedagen nieuwe stijl. Vroeger in het jaar, niet in de TT Hall maar in de Kolk en één dag in plaats van twee. Elzinga vond de beurzen in Drenthe en Groningen te veel op elkaar lijken. “Het moest meer bruisen. Voor bedrijven moest het eenvoudiger zijn om mee te doen.” Dat laatste bereikte Elzinga door de aloude stands de deur uit te doen. In het theater presenteerde het Drents MKB zich in zogeheten lightboxen. Het succes in Assen is voor Elzinga in elk geval reden volgend jaar ook beurzen te houden in Emmen (7 april) en Heerenveen (17 maart). Assen is op 31 maart.

Publieksbeurzen vertonen herstel, vakbeurzen zakken verder weg
Het totaal aantal beurzen ligt op het niveau van 2010, maar de verdeling publieks- en vakbeurzen vertoont een opvallende verschuiving. In Nederland werden vorig jaar 560 beurzen georganiseerd die in totaal 6,2 miljoen bezoekers hebben getrokken. Daarbij ging het om 162 vakbeurzen en 398 publieksbeurzen, zo blijkt uit de gepubliceerde Beurzen Monitor 2018. Het totaal van 560 beurzen is een groei met 4,3% ten opzichte van vorig jaar. Het totaal aantal bezoekers daalde daarentegen licht met 1,2%. Aan inkomsten uit bezoek genereerden deze beurzen € 353 miljoen, een stijging met 2,3% ten opzichte van 2017.
Het totaal aantal beurzen is sinds 2010 ongeveer gelijk, maar de verdeling publieks- en vakbeurzen is opvallend gewijzigd. In de segment van de publieksbeurzen is duidelijk sprake van herstel. Het aantal publieksbeurzen steeg met 30%, terwijl ook het aantal exposanten (18%) behoorlijk in de lift zit. Daar tegenover staat dat de daling in het aantal vakbeurzen onverminderd doorzet. Sinds 2010 is dit met 32%.

Bouwen aan je merk of niet
Moeten marketeers nog wel focussen op het bouwen aan merken in deze digitale tijden? Een goede positie in het geheugen van de consument, onderscheidend zijn ten opzichte van de concurrentie en consistent zijn. Binet en Field onderzochten de ideale mix van adverteren om omzet te bewerkstelligen en zij houden het op 60% merkcommunicatie (meestal vooral offline) en 40% rationele communicatie (digital, vaak online) en dat komt doordat emotie een voorname trigger is voor een aankoopbeslissing. Uit onderzoek blijkt dat het bouwen aan je merk het beste gaat via video, onderzoek toont aan dat video de beste resultaten geeft om businessdoelstellingen (verkoop, marktaandeel, etc.) te halen.

Bouwen aan je merk of niet
Daarbij is het behalen van die doelstellingen online wel lastiger dan offline video en daar zijn twee redenen voor: het bereik is van groot belang voor je effect, en om dat online op te bouwen moet je online heel veel publishers inzetten, terwijl je met maar met drie partijen hebt te maken (RTL/Branddeli, STER en Talpa). Bij TV kijken mensen nog naar een lange spotlengte terwijl het online altijd kort moet waardoor je weinig ruimte hebt voor je merkverhaal.
De kracht van de herhaling is heel belangrijk in merkcommunicatie. Het gebeurt nog wel eens dat het hele merk overhoop wordt gehaald als er een nieuwe marketeer aantreedt. Vraag is hoe je consistent blijft en verfrissend. Dat doet Nike bijvoorbeeld sterk met de Colin Kaepernick-commercial, dat heeft veel sales opgeleverd. De boodschap is duidelijk: als je een lichaam hebt, ben je een atleet en dan ben je zelf verantwoordelijk om het tot grote hoogtes te brengen.

Soms denk ik wel eens bij mezelf …..
De relevantie van daadwerkelijk luisteren naar jouw klanten
De klant van vandaag is veeleisend. Dat is een stelling die onder weldenkende marketeers niet meer zorgt voor een eindeloze discussie, maar slechts leidt tot instemmend geknik. Want die klant heeft door de digitalisering macht gekregen. Informatie is overal en altijd beschikbaar, hetgeen ook een negatieve uitwerking heeft op zijn geduld. Als de blauwe vinkjes in de tijdlijn van een WhatsApp-gesprek verschijnen, verwacht hij per ommegaande een reactie. Dit ongeduld zorgt er voor dat bedrijven en instellingen grondig aandacht dienen te besteden aan feedbackmanagement.

Delen
Als jij iets hebt wat je kunt en wilt delen over jouw communicatie, aarzel niet dat met Bonen Weken te doen. Het heeft een bereik van 1500 in communicatie geïnteresseerde ondernemers!

Met enige ingehouden trots
presenteert Jan Boon Communicatie z’n nieuwe website! De afgelopen maanden zijn we (Jeroen, Marc en ikzelf) druk bezig geweest met het vormgeven van de nieuwe website. Wij zijn erg trots op het resultaat!
Jan Boon Communicatie kan je nu nog duidelijker informeren en enthousiast maken over zijn diensten.
Geheel vernieuwd, fris, overzichtelijk en eigentijds, zodat je als bezoeker makkelijk en snel de weg weet te vinden. Met de gewijzigde structuur vind je binnen enkele muisklikken de oplossingen die ik je kan bieden. Tevens informeer ik je over het laatste communicatie- en marketingnieuws en -ontwikkelingen.

Natuurlijk kun je de website van Jan Boon Communicatie uitstekend bekijken op je mobiel en tablet. In de toekomst zal ik de website nog meer gaan uitbreiden, zodat je steeds op de hoogte blijft. Ik dank Jeroen en Marc voor de prettige samenwerking bij het tot stand brengen van mijn nieuwe website.

Alex liep 227 kilometer door de Sahara: ‘Ineens is het niet gek meer’
Hij liep 227 kilometer in de Sahara, waar het kwik overdag steeg tot 40 graden. En dat alles binnen een week. Stadjer Alex van Ginneken spreekt van een ‘levenservaring’. Het avontuur begon voor de 40-jarige ondernemer tijdens een seminar. Daar kwam hij aan de praat met iemand die het had over de Marathon Des Sables in Marokko, een race met etappes variërend van 30 tot 76,2 kilometer. Gekkenwerk, zo dacht Van Ginneken, die zijn hardloopschoenen wel vaker aantrok, maar niet als een manier van leven. “Maar het blijft toch hangen”, zegt hij met een lach, wetende dat hij nu zelf gekkenwerk heeft geleverd. “Op een gegeven moment word je steeds fitter en denk je: misschien zou ik het wel kunnen. Dan ga je dromen en is het ineens niet gek meer.”

Uitspraak
“Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander.” Johan Cruijff (ging in 1978 ook een keer failliet).

Bonen Weken
Je ontvangt Bonen Weken omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden en helpt daarmee de communicatieprofessional een (volgende) stap in hun carrière te maken.

Bonen weken
wil zo veel zeggen als ‘stellig op iets rekenen en daarnaar maatregelen nemen’ en is bedoeld voor ondernemingen en organisaties in het midden- en kleinbedrijf om het management te attenderen op het belang van communicatie en reputatie van hun onderneming.

Daarnaast geeft Jan Boon Communicatie Bonen in de pot en Bonen Doppen uit. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column.

Een ander attenderen op Bonen Weken? Aanmelden is heel simpel: klik hier!

Jan Boon Communicatie is zich er van bewust dat je vertrouwen in me stelt. Ik zie het dan ook als mijn verantwoordelijkheid om jouw privacy en gegevens te beschermen. De informatie wordt niet met derden gedeeld. Ik ben verplicht om de vertrouwelijkheid van jouw gegevens te respecteren. Alleen met wederzijdse toestemming zal ik deze gegevens met derden delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s