Bonen Weken

31 augustus 2020

Bonen Weken is een uitgave van Jan Boon Communicatie en verschijnt eens in de vier weken. Bonen Weken informeert je over de ontwikkelingen in het marketing- en communicatievak in relatie tot ondernemen.

 Op de valreep

 Nederlands mkb krijgt 8,5 miljoen euro advertentiekrediet

Techbedrijf Google geeft 8,5 miljoen euro aan advertentiebudget weg aan Nederlandse mkb-bedrijven. Zo wil het Amerikaanse bedrijf de negatieve economische effecten van de coronacrisis in ons land bestrijden. Dat maakt de Nederlandse Google-country manager Martijn Bertisen bekend in een online persconferentie. Het geld gaat naar mkb-bedrijven die al op Google adverteren en zal op hun Google-account worden gestort. Bedrijven hebben niet alleen techniek nodig, maar ook financiële middelen, stelt Bertisen. De kredieten zullen volgens hem voor het einde van dit jaar worden gestort. Ze kunnen zowel op Google als Google-dochter YouTube worden ingezet.

Ik mag een boon zijn als het niet zo is

Reclamebranche krimpt ongekend hard

Een reclamebranche die erg hard geraakt wordt, in zijn val de omroepen mee naar beneden trekt, en slechts heel langzaam weer opkrabbelt. De reclamebranche wordt het hardst geraakt door de coronacrisis, stelt de ABN AMRO, want bij economische tegenwind gaat het mes het eerst in de reclame- en marketingbudgetten. Dit gebeurde in het diepste dal van de kredietcrisis in 2009, toen de reclamebranche 10,9% omzet zag verdampen. Nu is het erger. ABN Amro verwacht dit jaar een omzetkrimp van 15%, mede doordat veel grote adverteerders uit onder meer de reis- en autobranche massaal hun campagnes hebben teruggetrokken.

 Coronacrisis noopt tot ingrijpen

Door flinke daling in advertentie-inkomsten moet BNR Nieuwsradio kosten besparen. De coronacrisis dwingt BNR Nieuwsradio, onderdeel van FD Mediagroep, om versneld zijn FM programmering aan te passen. De nadruk in de nieuwe programmering komt te liggen op het volgen van de actualiteit en het duiden van zakelijk en economisch nieuws. De wijzigingen leiden tot een reorganisatie waarbij twintig arbeidsplaatsen vervallen. Daarvan is iets minder dan de helft in vaste dienst. In totaal gaat het om zo’n 20% van het personeelsbestand.

Verder in deze editie

  • Communicatie in coronatijd vraagt voortdurend aandacht
  • Persconferenties geven is niet meer genoeg
  • Is de marketeer een uitstervende soort aan het worden?
  • Marketeers willen niet worden afgerekend
  • Reclameland investeert 5 miljoen

 Wat mij over corona en communicatie is opgevallen

 Mondmaskers horen bij de nieuwe realiteit

Terwijl het mondmasker in steeds meer landen usance is, willen wij er maar niet aan. Janice Deul, lifestyle journalist & fashionactivist, maakt zich sterk voor een inclusief mode-, media- en cultuurlandschap schrijft in haar column: “Lang kan dat mijns inziens niet meer duren; mondmaskers horen bij de nieuwe realiteit. Ik heb er acht inmiddels, in verschillende kleuren en looks. Van goudkleurig leer tot klassiek-Brits geruit katoen en van een zachtroze exemplaar met glanzende ‘Black Fashion Matters’-opdruk tot diverse gedessineerde creaties. Mijn favoriet is het masker dat ik eind maart bij een bevriende ontwerpster heb geshopt: een kek instapmodelletje met striksluiting (beter dan die knellende oorelastieken), uitgevoerd in het printmotief dat vaak wordt omschreven als ‘typisch Afrikaans’. Problematisch, deze benaming, omdat het Afrikaanse continent meer dan vijftig landen telt en bewoond wordt door ik-weet-niet-hoeveel volkeren met allemaal een eigen taal, cultuur en, ja, dus ook stijl.”

Communicatie in coronatijd vraagt voortdurend aandacht

Angst voor corona leidt er nog altijd toe dat veel zorgvragers de spreekkamer mijden. Om die angst weg te nemen heeft de Nederlandse Zorgautoriteit een handreiking voor effectieve patiëntcommunicatie opgesteld. Heldere communicatie is wat de NZa betreft des te relevanter nu de situatie rond corona instabiel blijft. Communicatie was bij de opstart van de reguliere zorg niet de eerste prioriteit. Begrijpelijk, vindt de NZa, want er werd veel van zorgaanbieders gevraagd. Het accent lag in eerste instantie op het inhalen van uitgestelde zorg.

Persconferenties geven is niet meer genoeg

De overheid moet beter communiceren wat de coronamaatregelen zijn, om mensen te helpen de risico’s beter in te schatten, betogen elf hoogleraren communicatie- en gedragswetenschappen. Het draagvlak voor voldoende afstand houden lijkt de laatste weken af te kalven. Ook is er onduidelijkheid ontstaan over het nut van het gebruik van mondkapjes. “Wij roepen de overheid daarom op duidelijker te communiceren, om burgers te helpen zich aan de gedragsmaatregelen te houden.

Om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen, moeten burgers zich op een bepaalde manier gedragen, anders dan ze gewend zijn. Inzichten uit de gedrags- en communicatiewetenschappen spelen daarom een belangrijke rol in het creëren en behouden van het draagvlak daarvoor.”

 Wat mij verder is opgevallen

 Grote internationale webshops doen het beter

dan bekende winkelketens. Hema en H&M zijn positieve uitzonderingen. Opvallend is ook dat de kleine fysieke winkels goed worden gewaardeerd door online shoppers. Onderzoek onder Belgische consumenten leert nog iets: doe iets aan je verpakking.

Nog een interessante uitkomst: de klantervaring begint pas na de betaling. Dat terwijl veel online aanbieders zich veel moeite getroosten om in de aanloop naar het koopmoment het gebruikersgemak te optimaliseren. AG Consult deed onderzoek onder de online shoppers in België en kwam met een top 5 in klantbeleving op de proppen. Consumenten maken vooral positieve opmerkingen over het proces na aankoop: de aanlevering en de verpakking bijvoorbeeld. Daarover gaat 83% van de reacties die klanten achter laten.

Hooghoudt gaat jenever in China verkopen

Arno Donkersloot van Hooghoudt, directeur van stoker Hooghoudt in Groningen, ziet toekomst in de export van jenever. Hij wil de werelddominantie op het gebied van jenever. Voor minder doet Arno Donkersloot het niet. Onlangs maakte hij bekend zijn borrels te gaan verkopen in China, aangepast aan de Chinese smaak met een bouquet aan kruiden en vijf jaar gerust in sherry olorso vaten.

Arno Donkersloot is een door de wolf geverfde marketeer die al sinds maart 2011 bij het familiebedrijf werkt. Hij geeft niet op het oubollige imago van jenever als oude mannendrank bij te stellen. Hij plakte een eigentijds etiket op de fles en propageerde jenever in hippe cocktails. Maar echt van de grond kwam het nog niet. De omzet daalde sinds 2016 van 20 naar 14 miljoen euro. En vorig jaar was er zelfs een klein verlies. In januari liet Hooghoudt weten de VS te gaan veroveren met ‘genevers’.

Is de marketeer een uitstervende soort aan het worden?

Julian Stevense, consultant bij Brandgurus, docent Strategische Positionering aan de Nyenrode Business Universiteit en auteur van ‘De perfecte positionering’: “De kernvraag is of marketeers in staat zijn zich aan te passen aan de eisen van de organisatie? Organisaties zijn juist nu op zoek naar ‘echte’ marketeers. Vakmensen die in staat zijn klantinzichten te vertalen in kansen voor de organisatie en vervolgens de mensen intern weten te mobiliseren om samen de perfecte klantbeleving te realiseren. De relevantie van de marketeer wordt alleen maar groter, maar marketeers die niet in staat zijn de noodzakelijke verbanden te leggen en te veel binnen hun eigen hokje blijven denken en werken worden uiteindelijk irrelevant.

Is de marketeer een uitstervende soort aan het worden?

Henry Robben, hoogleraar Marketing aan Nyenrode Business Universiteit en medeauteur van onder andere ‘Marketing met ballen’: “De marketingcompetentie is noodzakelijker dan ooit. Marketing draait om het creëren van waarde voor de klant op een manier die waarde creëert voor de organisatie. Daarbij maakt het niet uit wie die competentie bezit, zolang zij maar in de organisatie vertegenwoordigd is. Helaas is het zo, dat veel organisaties marketing zien als marketingcommunicatie. Marketing is veel meer dan communicatie.”

Marketeers willen niet worden afgerekend

Henry Robben: “Vanaf het moment dat marketeers beseffen dat zij resultaat moeten bereiken, zal het anders gaan. Dat resultaat is uiteraard veel meer dan clicks, eyeballs en likes – wat levert een marketingactie op voor de organisatie? En uiteraard moeten organisaties eens leren dat het bouwen en onderhouden van een merk meer is dan een APK van een auto. Een organisatie wil graag loyale klanten maar dan op basis van korte termijnacties; dat kan dus niet. Marketeers zitten derhalve in een spagaat. Tijdens corona is gebleken dat we heel snel kunnen veranderen, als er maar urgentie is. Hoe zou een marketeer daar concreet gebruik van kunnen maken?

De relevantie en noodzaak voor goede marketing belangrijker dan ooit

Julian Stevense: “Maar dan wel voor de marketeer als verbinder. De marketeer c.q. marketingafdeling die niet alleen naar marketingcommunicatiestrategie kijkt, maar ook naar productstrategie, prijsstrategie, distributiestrategie kijkt. Natuurlijk zijn er hele goed marketeers in Nederland, maar er zijn er ook nog een heleboel die niet in staat zijn om de verbinding te leggen tussen klant en organisatie, tussen investering en rendement of tussen korte termijn en lange termijn. We hebben het dus grotendeels zelf in handen, zeker nu er meer afstand is tot de klant die juist nu op zoek is naar zekerheid.

Klanten veranderen niet door een crisis. Hun gedrag wel. Zo is er meer belangstelling voor online bestellingen, zeker waar het boodschappen en entertainment betreft. In tijden van onzekerheid gaan klanten meer op hun uitgaven letten, er wordt meer gespaard en investeringen vooruitgeschoven. Dus marketeer, denk ook na over post-Corona.

 Transfers

 Harro Eppinga vertrekt bij Elkien. Vanaf 1 november is hij de nieuwe directeur-bestuurder van woningcorporatie Welbions.

Julia Finkielsztajn wordt de nieuwe manager Vastgoed bij Woongroep Marenland. Julia is op dit moment bezig met het overbrengen van technische processen van de NAM naar India naast de optimalisaties rondom het beleid van de inhuur van de tijdelijke krachten. Voorheen heeft ze als spreker, schrijver en teamleider van de NAM Nieuwbouwregeling een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de aardbevingsbestendige nieuwbouw in Groningen. Daarvoor werkte ze in verschillende vastgoed gerelateerde rollen bij Lefier in stad Groningen.

Esther Moesker wordt zakelijk directeur Groninger Museum. Zij is een ervaren manager/directeur en toezichthouder en heeft verschillende functies vervuld op het gebied van bedrijfsvoering in diverse sectoren waaronder de zorg, overheid en cultuur. Esther Moesker volgt ad interim zakelijk directeur Louise ter Kuile op.

 Vacatures

 Herstel vacaturetrend zet verder door

Het aantal vacatures in het Nederlandse bedrijfsleven is afgelopen maand verder aangetrokken. Ook het aantal marketing- en communicatievacatures nam toe. In juni was ook al sprake van herstel na een forse afname in de voorgaande maanden als gevolg van de coronacrisis. Het herstel op de vacaturemarkt zet verder door. De zwaarst getroffen sectoren blijven door de coronamaatregelen nog iets steeds achter als het gaat om het aantrekken van nieuwe werknemers, maar de eerste stap voorwaarts is gemaakt. Daarbij heeft de vakantieperiode en het feit dat veel mensen binnen Nederland op vakantie gaan een positieve invloed op deze cijfers.

Zelf merk ik dat aan het toenemend aantal vacatures en transfers. Het lichte herstel van de economie zorgt er voor dat Jan Boon Communicatie op zoek is naar marketingcommunicatieprofessionals.

Gezocht

Zo ben ik voor een opdrachtgever, een marketingcommunicatiebureau in de provincie Groningen, met spoed op zoek naar een ervaren marketingcommunicatie professional.

Denk jij graag mee over de vertaling van de organisatiestrategie naar een marketingcommunicatiestrategie en coördineer je dit vervolgens van A tot Z? Ben jij een adviseur die proactief meedenkt over hoe het beter kan, moeiteloos schakelt op alle niveaus en beschikt over kennis en stevigheid om de positie als marketingcommunicatiespecialist op te eisen?

Klinkt je dit bekend in de oren? Lees vooral verder als jij het team van mijn opdrachtgever versterkt als ervaren marketingcommunicatiestrateeg!

Hou jij graag de touwtjes in handen en ga je steevast voor de winst? Ik zoek iemand wiens hart sneller gaat kloppen van marktstrategieën en communicatiecampagnes. Of beter nog: van doelen bereiken op creatieve manieren. Ben jij dit? Kom maar op met jouw strategisch marketingcommunicatieadvies, commercieel inzicht en accurate projectmanagement.

Jouw ervaring binnen de marketingcommunicatiebranche ondersteunt je en je kent de gang van zaken binnen van de bureauwereld. Je bent eerste aanspreekpunt voor klanten en dus een serieuze sparringpartner die vervolgens de juiste mensen bij elkaar brengt voor het realiseren van totaalconcepten.

Je voelt je energiek in een commercieel werkveld en hebt ervaring met accountwerk, pitches en aanbestedingen. Je kent de wereld van het midden- en kleinbedrijf en als pré de (semi-) overheid als geen ander. Reageren kan via jan@janboon.com.

 De vacatures van Jan Boon Communicatie vind je op janboon.com.

 Agenda

 Business Contact Dagen Noord

Ondanks de recent voor evenementen aangekondigde versoepelingen in het kader van het corona virus is toch besloten om de Business Contact Dagen Noord zoals deze waren gepland op 7 en 8 oktober van dit jaar te verplaatsen naar 23 en 24 maart volgend jaar.

 De Promotiedagen

voor het bedrijfsleven in Noord-Nederland gaat dit jaar online en een beetje fysiek. Live gaat het evenement dit jaar op 10 november online. Een dag na het online evenement is er nog wel een fysieke bijeenkomst met trendwatcher Richard van Hooijdonck.

Op Zoek

 Ben jij op zoek

naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het Jan Boon Communicatie weten. Meer informatie? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com.

 Delen

Als jij iets hebt wat je kunt en wilt delen over jouw communicatie, aarzel niet dat met Bonen Weken te doen. Het heeft een bereik van 1500 in marketing en communicatie geïnteresseerde ondernemers!

 Dullemond Media

Na meer dan 15 jaar nam Magda Dullemond de stap naar een eigen onderneming: Dullemond Media. Tekstschrijver en contentspecialist Magda Dullemond deed ervaring op bij onder andere Wegener, Boom regionale uitgevers en NDC mediagroep. Dullemond Media schrijft teksten voor online en offline media, maakt foto’s, onderhoudt sociale media en verzorgt uitgaven van idee tot publicatie & verspreiding. Magda werkt daarbij samen met haar man, grafisch vormgever Alain ter Schuur. Hij is eigenaar van 24bit media & design. De thuisbasis is in Wolvega.

 Soms denk ik wel eens bij mezelf …..

 De coronacrisis als de aanzet voor structurele veranderingen

Ontegenzeggelijk heeft de uitbraak van het coronavirus het gedrag van mensen wereldwijd zowel zakelijk als privé veranderd. Het is de verwachting dat een significant deel van deze veranderingen van blijvende aard is. Zo is in alle lagen van de bevolking het gemak van boodschappen doen via digitale kanalen ontdekt. Daarnaast hebben medewerkers in uiteenlopende sectoren vastgesteld dat thuiswerken goed bevalt en zelfs voor een structurele besparing in reistijd zorgt.

Verandering in het winkelgedrag

Vooral de betrokken senioren en actieve 50-plussers doen momenteel hun boodschappen – deels – meer online: respectievelijk 47% en 38%. In alle productcategorieën is een daling van fysiek winkelgedrag zichtbaar. Met name kleding en dagelijkse boodschappen worden meer dan ooit online besteld. Dat blijkt uit een onderzoek naar de gevolgen van de maatregelen om de verspreiding van COVID-19 in te dammen op het winkelgedrag – offline en online – van Nederlandse consumenten.

Het is uitgevoerd door GeoMarktprofiel, een bedrijf dat zich richt op landelijke segmentatiedata en analyses. Deze organisatie heeft zowel in februari en maart als in juni 2020 marktonderzoek gedaan onder ruim 20.000 Nederlanders. Via dit onderzoek is de impact op het winkelgedrag gemeten. De resultaten zijn door middel van weging representatief gemaakt voor Nederland. Vervolgens zijn de resultaten gekoppeld aan de GeoTypen; een indeling van heel Nederland in 14 unieke lifestylesegmenten. Per doelgroep is het veranderde winkelgedrag in kaart gebracht.

 Thuiswerken is goed bevallen

De ervaring met het thuiswerken van de afgelopen maanden is 85% van de professionals in Nederland zo goed bevallen dat ze dit ook na COVID-19 graag regelmatiger willen doen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 498 Nederlanders dat is uitgevoerd door uitzendorganisatie Walters People. 82% van de werkgevers gaat daarnaast akkoord met het bieden van meer vrijheid met betrekking tot thuiswerken. Het merendeel van de medewerkers zit lekkerder in zijn vel sinds het aanbevolen werken van uit huis. Zij voelen zich relaxter in hun eigen omgeving en vinden het prettig om meer zelfstandigheid te hebben en flexibelere werktijden aan te kunnen houden.

Toch is thuiswerken niet alleen maar rozengeur en maneschijn

Een deel van de werknemers is niet tevreden over zijn werkplek in huis en verwacht dan ook van zijn werkgever dat deze investeert in het opzetten van een ergonomisch verantwoorde thuiswerkomgeving. De helft van de medewerkers is van plan om ook nadat de overheidsmaatregelen – om de verspreiding van COVID-19 in te dammen – opgeheven worden een aantal dagen per week thuis te werken. Dat betekent dat een goed uitgerust thuiskantoor belangrijk is.

 Meer aandacht voor de medewerkers in bedrijven door COVID-19

De COVID-19-pandemie is van grote invloed op de wijze waarop bedrijven wereldwijd omgaan met hun medewerkers en de maatschappij. De uitbraak van het coronavirus heeft een groot aantal ondernemingen ertoe aangezet om meer aandacht te besteden aan hun werknemers en de rol die de onderneming in de samenleving dient te vervullen. Ruim 75% van de chief executive officers wereldwijd voelt zich momenteel persoonlijk verantwoordelijk voor de nieuwe maatschappelijk rol van zijn organisatie. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek onder ruim 1.800 CEO’s, dat is uitgevoerd door accountants- en adviesorganisatie KPMG.

En dan nog even dit

Reclameland investeert 5 miljoen

De Groningse drukkerij Reclameland, in Westerbroek, heeft 5 miljoen euro geïnvesteerd in twee nieuwe machines. En niet zomaar machines: het gaat om een volautomatische inpakmachine van ruim 1 miljoen euro waarvan er wereldwijd geen ander is, én een zogeheten Landa-pers van 3,5 miljoen euro. Van deze ‘Ferrari onder de drukpersen’ zijn er maar twee in Europa. Reclameland kon de investering doen omdat het bedrijf – tegen de stroom in – sinds 2015 met 164% gegroeid is. De komst van deze pers moet de drukkerij helpen aanmerkelijk sneller, maar ook goedkoper en duurzamer te produceren, aldus Reclameland.

 Uitspraak

“Iets van de andere kant bekijken heeft ook weer twee kanten”

Bonen Weken

Je ontvangt Bonen Weken omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden en helpt daarmee de communicatieprofessional een (volgende) stap in hun carrière te maken.

Bonen Weken

wil zo veel zeggen als ‘stellig op iets rekenen en daarnaar maatregelen nemen’ en is bedoeld voor ondernemingen en organisaties in het midden- en kleinbedrijf om het management te attenderen op het belang van communicatie en reputatie van hun onderneming.

Daarnaast geeft Jan Boon Communicatie Bonen in de pot en Bonen Doppen uit. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column.

Een ander attenderen op Bonen Weken? Aanmelden is heel simpel: klik hier!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s