Bonen Weken

6 juli 2020

Bonen Weken is een uitgave van Jan Boon Communicatie en verschijnt eens in de vier weken. Bonen Weken informeert je over de ontwikkelingen in het marketing- en communicatievak in relatie tot ondernemen.

 Ik mag een boon zijn als het niet zo is

 Laatste corona-update

Afgelopen dinsdag was de laatste dagelijkse corona-update, na ruim drie maanden coronacrisis. Dat betekent niet dat er helemaal geen corona-updates meer komen: vanaf juli brengt het RIVM elke week de laatste cijfers naar buiten.

Het RIVM blijft alle informatie over de ontwikkeling van het coronavirus in ons land nauwgezet bij houden “En als er iets bijzonders is, dan melden we dat meteen. Zo niet, dan komt het in het wekelijkse bericht”, zei een woordvoerder.

Verder in deze editie

 Marketing opnieuw uitgevonden

  • 36% bedrijven verliest klanten door slechte communicatie
  • De Promotiedagen gaat dit jaar online
  • Zeven op de tien ondernemers verwacht coronacrisis te overleven

 Wat mij over corona en communicatie is opgevallen

 Marketing opnieuw uitgevonden

Consumenten willen verandering, dus hoe empathischer je bent, hoe beter je zult begrijpen wat een klant wil en verlangt. De moderne marketingwereld heeft nog nooit eerder een wereldwijde crisis als de COVID-19 pandemie meegemaakt. Dit jaar kenmerkt niet alleen een turbulent begin van een nieuw decennium, maar is ook het precedent van een nieuw begin in het vak.

Een crisis als het coronavirus heeft het marketingwerk dan misschien wel verstoord en waarschijnlijk ook vertraagd, maar het zeker niet tegengehouden (of, in elk geval, dat zou niet het geval moeten zijn.)

Hoe onzeker de situatie er ook uit mag lijken te zien, er zijn mogelijkheden in elk economisch klimaat en dit ‘nieuwe normaal’ dat ons zo maar werd opgedrongen, is “meer van hetzelfde”. Wanneer anderen in je branche de rem zetten op hun marketinginspanningen, kan jouw merk juist sterker uit deze crisis komen – maar let wel, alleen als je de klant centraal stelt bij alles wat je doet. Aldus Inken Kuhlmann-Rhinow, Marketing Director EMEA bij HubSpot.

 Gebrekkige communicatie tijdens Covid-19-crisis heeft vertrouwen van klanten geschaad

Meer dan één op de drie strategische beslissers binnen organisaties heeft toegegeven dat gebrekkige communicatie tijdens de Covid-19 crisis schadelijk is geweest voor het klantvertrouwen en hun merkreputatie negatief heeft beïnvloed. Dit is één van de conclusies uit recent onderzoek van Pegasystems Inc. naar het effect van de wereldwijde pandemie op organisaties en hun aanpassingsvermogen in tijden van crisis.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Savanta. Zesendertig procent van de respondenten geeft aan dat ze tijdens de pandemie daadwerkelijk klanten hebben verloren als gevolg van tekortkomingen in hun communicatie. Een vergelijkbaar aantal (37%) geeft toe dat minstens één bericht dat aan klanten werd gestuurd schadelijke gevolgen heeft gehad voor hun merkreputatie. Meer dan de helft (54%) van de respondenten erkent dat ze meer hadden moeten doen om klanten te helpen tijdens de crisis.

 Wat mij verder is opgevallen

 Marketing Groningen wil met campagne toeristisch seizoen verlengen

Afgelopen vrijdag lanceerde Marketing Groningen zijn zomercampagne ‘Gelukkig ben je in Groningen’. De campagne moet de recreatieve sector, toeristische en culturele ondernemers, retail en horeca ondersteunen.

Marketing Groningen zet daarom in op het verlengen van het toeristisch seizoen met deze campagne die zich met name richt op de inwoners van Noord-Nederland en pas in tweede instantie op toeristen uit binnen- en buitenland. Sandra Lambers van Marketing Groningen: “Deze zomer blijven mensen dichter bij huis dan anders en dat biedt mooie mogelijkheden om de eigen omgeving te gaan (her)ontdekken.“

Marketing Groningen wil met campagne toeristisch seizoen verlengen

Marketing Groningen komt met de campagne ‘Gelukkig ben je in Groningen’. De campagne laat je verwonderen over het goud van Groningen: de onverwachte en misschien nog onontdekte kanten van Stad en Ommeland. Via ergaatnietsbovengroningen.nl geeft de campagne volop inspiratie: op de site, via Facebook en Instagram worden bijzondere en onbekende plekken uitgelicht. Om spreiding te stimuleren worden niet altijd exacte locaties genoemd, maar coördinaten en verhalen. Mensen worden op deze manier aangemoedigd om zelf eropuit te gaan en Groningen op hun eigen manier te ontdekken en te beleven.

Grootmachten Unilever en Coca-Cola doen social media-advertenties in de ban

Ze hebben zich aangesloten bij de merken die Facebook, Instagram en Twitter in de ban doen omdat die te weinig doen tegen hatelijke teksten en fakenieuws. Afgelopen weekend kwamen er meer partijen bij die hun advertenties op alle sociale platforms bevriezen, waaronder Starbucks en Diageo.

Unilever stopt in de VS de rest van het jaar volledig met het adverteren via deze sociale media. Het schrijft op zijn site dat het gezien ‘de gepolariseerde atmosfeer in de VS’ geen merkreclame meer voert op de nieuwsfeedplatforms van Facebook, Instagram en Twitter. ‘Blijven adverteren op deze platforms zou op dit moment geen waarde toevoegen aan mens en samenleving.’

Zuckerberg: “Facebook verandert niet, adverteerders komen snel genoeg terug”

De ceo van Facebook lijkt zich voorlopig geen zorgen te maken om het groeiend aantal merken dat advertentiecampagnes stopzet. Mark Zuckerberg denkt dat de adverteerders die Facebook boycotten “snel genoeg terugkomen” en dat de gemiste inkomsten slechts “een paar procent van de omzet vertegenwoordigen”. Volgens een woordvoerder van Facebook maakt het bedrijf niet onder druk beleidswijzigingen, maar doen ze dat alleen op basis van hun eigen principes. Zuckerberg is van plan nu zelf in gesprek te gaan met de organisatoren van de boycot, nadat eerdere gesprekken van Facebook op niets uitliepen.

Transfers

 Alexander Stundebeek is nu zakelijk adviseur Agrarische Bedrijven bij Univé Stad en Land. Alexander werkte eerder als interim Risicospecialist Grootzakelijk voor de Rabobank en was senior account- en commercieel manager Bedrijven bij de Raetsheren. Daarvoor werkte hij voor Insurance Managers, de Aon Groep Nederland en voor TVM verzekeringen.

 Annette Imhof beëindigt per 1 oktober  haar functie als voorzitter van de raad van bestuur van Vanboeijen. Zij heeft dan bijna vijf jaar leidinggegeven aan de zorgorganisatie.

 Annie Krist vicepresident Eurogas

De General Assembly van Eurogas heeft in haar jaarvergadering GasTerra-CEO Annie Krist tot vicepresident gekozen.

Gisela Staal wordt de nieuwe commercieel manager Donar. Ze is de opvolger van Peter van der Molen. Gisela Staal werkte de afgelopen jaren als commercieel directeur voor vertaalbureau Nimus translations. Daarvoor was zij teamleider Marketing & Communicatie bij Abiant Uitzendgroep.

Harry Bouma is geïnstalleerd als de nieuwe voorzitter van de Bedrijvenvereniging Zuidoost. Daarmee is hij het nieuwe ‘gezicht’ van deze vereniging, waarvan hij zelf al 2,5 jaar bestuurslid is. Bouma is de opvolger van Harry Marissen die besloot om zich meer te focussen op zijn groeiende bedrijf.

Erik Meems vertrekt na ruim acht jaar als directeur bij Century Autogroep en gaat bij Volkswagen-importeur Pon aan de slag. Erik Meems wordt bij het bedrijvenconglomeraat van Pon lid van de directie van Pon Automotive. Hij wordt er verantwoordelijk voor VW-, Audi-, Skoda- en Seat-dealerbedrijven van Pon.

Agenda

 Noorderpers gaat vanavond, maandag 6 juli, los en wel in het Forum Groningen. Ze duiken in de journalistieke en communicatieve gevolgen van het coronavirus. ‘Het nieuwe normaal werkt voor geen (1,5) meter!’ Meer info op hun website.

De Promotiedagen

De Promotiedagen voor het bedrijfsleven in Noord-Nederland gaat dit jaar online en een beetje fysiek. Vanwege de corona-uitbraak neemt de Promotiedagen het zekere voor het onzekere. “Zelfs al zou een normale beurs in november wel gehouden kunnen worden, dan nog is er te weinig tijd om de zaken goed voor te bereiden”, zegt directeur Michel Elzinga. “We hebben een reputatie hoog te houden. We willen het evenement alleen houden als dat kan volgens onze kwaliteitsnormen.”

Virtuele beurs

De Promotiedagen is ruim dertig jaar een ontmoetingsplek voor het noordelijk bedrijfsleven. Onder de titel Promotiedagen Live gaat het evenement dit jaar op 10 november online. “Het is een virtuele beurs met alle eigenschappen die je van de Promotiedagen mag verwachten als virtuele stands, live-sessies, presentaties en interviews”, zegt Elzinga. Een dag na het online evenement is een er nog wel een fysieke bijeenkomst met trendwatcher Richard van Hooijdonck.

Op Zoek

 Ben jij op zoek

naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het Jan Boon Communicatie weten. Meer informatie? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com.

 Delen

Als jij iets hebt wat je kunt en wilt delen over jouw communicatie, aarzel niet dat met Bonen Weken te doen. Het heeft een bereik van 1500 in marketing en communicatie geïnteresseerde ondernemers!

Date Hoiting advies & regie

Date Hoiting heeft afscheid genomen van de bedrijfsnaam Comsultant Commerciële Communicatie. Vanaf nu heet zijn bedrijf Date Hoiting advies & regie. Samen resultaat bereiken geeft energie! Dat helpt organisaties om een ambitieuze richting te kiezen en om concrete stappen te zetten om het doel te bereiken. Succes wat je samen deelt is de beste motivatie voor verandering. Meer informatie op zijn website: datehoiting.nl.

 Soms denk ik wel eens bij mezelf …..

 Coronacrisis kan imago bedrijventerreinen opkrikken

De coronacrisis biedt een mooie gelegenheid om het imago van bedrijventerreinen te verbeteren door het grote economische belang onder de aandacht te brengen. Dat stelt Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW, tijdens een webinar van adviesbureau Buck Consultants International en de Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland over de rol van vitale bedrijfslocaties in het economisch herstel. Bedrijven, projectontwikkelaars en vastgoedinvesteerders zullen zich echter moeten realiseren dat het slechte imago niet helemaal uit de lucht komt vallen.

 En dan nog even dit

 Store Support heeft een nieuwe naam

Het Groningse Store Support heeft een nieuwe naam: het bedrijf heet vanaf nu Excap. Excap is marktleider in de Benelux op het gebied van mystery guest-onderzoek, customer journey management en consultancy rondom de beleving van medewerkers. “Na bijna 16 jaar ondernemerschap is het tijd voor een naam die past bij onze toekomstige plannen, de sectoren waar wij ons op richten en de visie die we dagelijks nastreven”, aldus Arjen van Hijum, algemeen directeur.

Excap is de afkorting van de unieke en veelvuldig ingezette methode om de emotie van klanten en medewerkers in kaart te brengen, om zo de beleving van beide groepen te verbeteren. De naam van deze methode: ExperienceCapture. Daarnaast bevat de naam Excap de letters EX (employee experience) en CX (customer experience). Termen die centraal staan in de diensten die Excap biedt.

Zeven op de tien ondernemers verwacht coronacrisis te overleven

Circa 7 op de 10 ondernemers verwacht dat het bedrijf de coronacrisis (zeker of waarschijnlijk) zal overleven. 2 op de 10 kan het nog niet inschatten en 1 op de 10 verwacht de coronacrisis waarschijnlijk niet te overleven. Dit zijn enkele van de resultaten van de vierde KVK-Flitspeiling onder ruim 1800 ondernemers in de periode van 14 tot en met 24 mei. Voor de sectoren cultuur, sport en recreatie, detailhandel, horeca en persoonlijke dienstverlening ligt dit aandeel iets lager, namelijk 6 op de 10.

 Erepenning gemeente Groningen voor ‘onderwijsvernieuwer’ Rob Schuur

Burgemeester Koen Schuiling heeft de Erepenning van de gemeente Groningen uitgereikt aan Rob Schuur. Dat gebeurde ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van het College van Bestuur van het Noorderpoort College. Rob Schuur heeft ruim twintig jaar leiding aan het Noorderpoort gegeven. Volgens de gemeente heeft hij daarmee een ‘langdurige, onderscheidende en buitengewone bijdrage geleverd aan de Groningse samenleving’. Onder zijn leiding groeide het Noorderpoort uit tot een ROC dat midden in de samenleving staat en waar de student op nummer één staat. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking van het Noorderpoort College met de Groningse automotive-sector op Driebond of de realisatie van het Sportcentrum Europapark. Daarnaast roemt de gemeente Schuurs capaciteiten als ‘vernieuwer binnen de Nederlandse onderwijswereld’. Naast zijn taken bij het Noorderpoort was Schuur nauw betrokken bij de ontwikkeling van basketbalclub Donar en bij het realiseren van het nieuwe Historisch Museum aan de A. Van dat museum wordt hij de eerste voorzitter van de Raad van Toezicht.

Uitspraak

 “Van gedachten veranderen kan meer groei geven dan aan je idee vasthouden.”

Oosterse wijsheid.

Bonen Weken

 Je ontvangt Bonen Weken omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

 

Jan Boon Communicatie helpt organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden en helpt daarmee de communicatieprofessional een (volgende) stap in hun carrière te maken.

Bonen Weken

wil zo veel zeggen als ‘stellig op iets rekenen en daarnaar maatregelen nemen’ en is bedoeld voor ondernemingen en organisaties in het midden- en kleinbedrijf om het management te attenderen op het belang van communicatie en reputatie van hun onderneming.

Daarnaast geeft Jan Boon Communicatie Bonen in de pot en Bonen Doppen uit. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column.

Een ander attenderen op Bonen Weken? Aanmelden is heel simpel: klik hier!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s