Bonen Weken

17 februari 2020

Bonen Weken is een uitgave van Jan Boon Communicatie en verschijnt eens in de vier weken. Bonen Weken informeert je over de ontwikkelingen in het marketing- en communicatievak in relatie tot ondernemen.

Laatste Nieuws
CMO versus CCO
De Chief Marketing Officer lijkt in toenemende mate te worden overvleugeld door de Chief Commercial Officer. Klopt dat vermoeden? En welke extra skills heb je als marketeer nodig om je macht te behouden? Erik van Engelen was eerder Marketeer of the Year, is prominent Effie-jurylid, was marketingbaas bij Eneco en is tegenwoordig succesvol directeur van Wildlands Adventure Zoo Emmen. Hij zegt: “Is het een trend, die verschuiving van CMO naar CCO? Het lijkt van wel. En dat hoeft niet erg te zijn. Als die CCO maar voldoende verstand heeft van marketing of, idealiter, zelf CMO is geweest. Over deze verschuiving an sich maak ik mij niet zoveel zorgen, des te meer over erosie van de kwaliteit van de marketingdiscipline zelf.”

Verder in deze editie
• Blik op de strijd tegen de overvloed aan reclameboodschappen
• Werkt reclame eigenlijk nog wel?
• How & Knower overgenomen
• Papieren folder onverminderd populair
• Marketeers moeten zichzelf opnieuw positioneren

Wat mij is opgevallen
Aldi maakt serieus werk van communicatie
Aldi breidt de afdelingen Communicatie en Marketing flink uit. Om die reden is de discounter hard op zoek naar verschillende specialisten. Aldi Nederland heeft op zijn website werkenbijaldi.nl een groot aantal vacatures geplaatst waaruit blijkt dat de formule grote stappen wil maken op het gebied van communicatie en marketing. “We bouwen de bestaande afdeling verder uit, met professionals die zich gaan richten op de positionering van en communicatie over ons merk”, zegt de supermarktketen op werkenbijaldi.nl.

Amazon
Nu Amazon dit jaar hier ook echt actief wordt, zal dit grote gevolgen gaan hebben voor de Nederlandse online en traditionele offline detailhandel. Amazon is een zeer sterke speler en in de VS wordt wel gesproken over de Amazonication van de markt. Wat maakt hen zo bijzonder? Amazon kiest heel uitdrukkelijk voor het platformmodel, waarin ze eigen producten aanbieden en producten van partners. Hiermee hebben ze een zeer uitgebreid assortiment. Door hun grootte kunnen ze ook lage prijzen vragen, omdat ze grootschalig kunnen inkopen en zorgen voor veel, vooral digitale, schaalvoordelen.

Amazon
Peter Verhoef, hoogleraar Marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen en decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, voorspelt dat met de komst van Amazon de Nederlandse detailhandelsmarkt een nieuwe fase ingaat. Bestaande digitale Nederlandse bedrijven moeten echt met de billen bloot en zullen nu direct met buitenlandse digitale giganten gaan concurreren. Dat gebeurt al via globale online aankopen (denk ook aan het Chinese Alibaba met AliExpress). Hier zullen slachtoffers gaan vallen. De traditionele detailhandel zal verder onder druk komen te staan. De lijst met online slachtoffers aangevoerd door het oude Vroom & Dreesman zal alleen maar groter worden.

De strijd tegen de overvloed aan reclameboodschappen
Een gemiddelde Nederlander ziet meer dan 5.000 commerciële boodschappen per dag. Maar met de opmars van billboards, banners, pop-ups en online commercials groeit ook de afkeer, het bewustzijn en de tegenbeweging. Een wereldwijde voorhoede van activisten, politici, wetenschappers en juristen vecht tegen de overvloed aan reclameboodschappen. Maar een toekomst zonder reclame, kan dat? En hoe zou die er dan uit kunnen zien?
In het televisieprogramma ‘Tegenlicht: Rebellen tegen reclame’ van de VPRO werden enkele pioniers in hun strijd tegen reclame gevolgd. De programmamakers kijken met zes rebellen tegen reclame naar een toekomst zonder advertenties.

Werkt reclame eigenlijk nog wel?
In 2020 wordt wereldwijd bijna 600 miljard euro uitgegeven aan reclames. Stadsbewoners zien nu veel meer advertenties dan 30 jaar geleden. De Amerikaanse economisch jurist Ramsi Woodcock betoogt dat reclame niet meer nodig is in een ontwikkelde informatiesamenleving als de onze, omdat we via het internet toegang hebben tot alle denkbare productinformatie.
“Reclame heeft altijd twee functies gehad: de ene is informeren, de andere is manipuleren”, stelt Ramsi Woodcock. “In het internettijdperk is de informatiefunctie overbodig geworden, alleen de manipulatieve functie is overgebleven. Daarom moeten we reclame verbieden. In bushokjes, in kranten en op onze schermen woedt nu een verwoestende concurrentiestrijd tussen adverteerders die ons gedrag willen beïnvloeden. Billboards zijn de schoorstenen van de geest. Het wordt tijd dat we afrekenen met die geestvervuilende infrastructuur.”

Agenda
MARUG Marketing Conference
Morgen, dinsdag 18 februari in MartiniPlaza: Blurring Boundaries; when new channels blend in oftewel hoe zet je een omnichannel marketingstrategie in. Het motto van de MARUG Marketing Conference.

Regio Heerenveen ’n Gouden Plak
Regio Heerenveen ’n Gouden Plak houdt maandagavond 24 februari een gratis Event Academy in Thialf. Organisatoren van evenementen kunnen dan workshops volgen op het gebied van het organiseren en promoten van evenementen. Aan het einde van de avond wordt een handboek uitgereikt aan de deelnemers. Dat handboek bevat praktische tips en handvatten voor evenementen. De te volgen workshops zijn: duurzaamheid, jouw evenement ‘on brand’, marketing en pr en draaiboek en vergunningen.

Conferentie Nederland Digitaal 2020
De tweede editie van de jaarlijkse conferentie Nederland Digitaal vindt van 16 tot en met 19 maart plaats in Groningen. Kabinet, ondernemers, onderzoekers, maatschappelijke organisaties en andere overheden werken op de conferentie samen aan de doelstelling om Nederland op dit vlak koploper van Europa te maken door sneller in te spelen op het hoge tempo waarmee maatschappij en economie digitaliseren. Onderdeel van de conferentie is ook het tweedaagse wetenschappelijke congres ICT.OPEN dat plaatsvindt in MartiniPlaza.

Business Contact Dagen Noord

De Business Contact Dagen Noord zijn op dinsdag 24 en woensdag 25 maart. Trendwatcher Igor Beuker en Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden openen de Business Contact Dagen Noord. Speciaal voor de BCDN wordt de opening door Igor Beuker dan ook afgestemd op de vier thema’s Energie, Talent, Vitaliteit en Innovatie speerpunten voor 2020. Als nieuwe burgemeester van Leeuwarden deelt Sybrand Buma zijn visie met betrekking tot deze thema’s, ondernemen en de ontwikkelingen daarin in Leeuwarden en regio.

Promotiedag Drenthe
De promotiedag Drenthe wordt op dinsdag 31 maart in het De Nieuwe Kolk in Assen gehouden. Futurist Richard van Hooijdonk opent 2de editie van de promotiedag Drenthe.

Jan Boon Communicatie
zoekt communicatieprofessionals. Ben jij toe aan een volgende stap in de loopbaan. Kijk dan eens hieronder.

Zo ben ik op zoek naar een ervaren communicatiestrateeg. Je houdt graag de touwtjes in handen en je gaat steevast voor de winst. Mijn opdrachtgever staat voor strategie en design voor MKB, overheid en onderwijs. Ze ontwikkelen hun merkstrategie, visuele merkidentiteit én realiseren media. Je voelt je energiek in een commercieel werkveld en hebt ervaring met accountwerk, pitches en aanbestedingen.

Voor een opdrachtgever in Groningen zoek ik een creatieve strateeg, een counterpartner voor het management: de evenknie. Je hebt ruime ervaring in de marketing- en communicatiebranche. Je bent ambitieus even als mijn opdrachtgever. Je bent een teamplayer, charismatisch en hebt een fascinatie voor marketingcommunicatie. Je bent een doorzetter en een netwerker. Je moet op boardniveau kunnen presenteren en overtuigen.

Verder zoek ik een online adviseur/projectmanager/marketeer. Je zult op een creatieve en vernieuwende manier telkens de klant weten te verrassen. Door middel van nieuwe strategieën en ideeën om te zetten in (online) campagnes zorg jij ervoor dat de conversie optimaal wordt gerealiseerd en er mooie resultaten worden behaald.

Voor mijn opdrachtgever zoek ik daarnaast naar een klantadviseur. Een accountmanager zo je wilt, je bent een coördinator, maar vooral inspirator en als klantverantwoordelijke, de spin in het web. Je wordt ondersteund door jouw ervaring binnen de marketingcommunicatiebranche en je kent de gang van zaken binnen de bureauwereld.

En dan een freelance tekstschrijver. Vanzelfsprekend heb je als copywriter een passie voor schrijven en weet jij mensen écht te raken met je teksten! Je hebt ruime ervaring met het schrijven van teksten, je bent creatief, vooruitstrevend, nieuwsgierig, ondernemend én resultaatgericht.

Weliswaar niet mijn primair aandachtsgebied maar toch: ik zoek voor mijn opdrachtgever ook een financiële collega. Je bent een ondersteuner voor het accountmanagement. Je bent een sprankelend iemand met veel energie. Je gaat allerlei ondersteunende taken uitvoeren maar komt natuurlijk ook met initiatieven. Je bent een echte door- en aanpakker.

Meer informatie over deze vacatures vind je op http://www.janboon.com/vacatures. Interesse? Mail jan@janboon.com.

Opmerkelijke transfers
Airport Eelde vervangt compleet management
Na het vertrek van directeur Marco van der Kreeke en het aangekondigde afscheid van luchthavenmeester Onno de Jong, stapt ook commercieel manager Bowy Oding op. Op Groningen Airport Eelde is straks niet alleen het management vervangen. Eerder trad na tegenvallende resultaten ook de Raad van Commissarissen onder leiding van Frans Jaspers af. Om de regionale luchthaven toch in de benen te houden traden Wilma Mansveld en Leendert Klaasen toe tot de Raad van Commissarissen.

Rini Schreuder stopt na bijna 20 jaar als directeur communicatie & organisatie bij PAS bv. Zijn activiteiten op het gebied van communicatieve performance gaat Rini intensiveren. Een logische ontwikkeling en een volgende fase waarin hij nog meer vorm en inhoud aan deze discipline kan geven.

Wim van de Pol is de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Marketing Groningen. Hij neemt het stokje over van Jan de Jeu, voormalig bestuurslid van de Rijksuniversiteit Groningen. Wim van de Pol is onlangs benoemd als nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van Noorderpoort.

Op Zoek
Ben jij op zoek
naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het Jan Boon Communicatie weten. Meer informatie? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com.

Delen
Als jij iets hebt wat je kunt en wilt delen over jouw communicatie, aarzel niet dat met Bonen Weken te doen. Het heeft een bereik van 1500 in marketing en communicatie geïnteresseerde ondernemers!

How & Knower overgenomen
Opleidingsspecialist Competence Factory uit Utrecht heeft opleider How & Knower overgenomen. Dit Groningse instituut werd in oktober 2019 failliet verklaard, maar zal onder de vlag van Competence Factory trainingen blijven aanbieden op het snijvlak van creatie, strategie en technologie.
How & Knower was een marketingbureau dat in het verleden trainingen gaf op het gebied van online marketing – bijvoorbeeld in Google Ads, social media en WordPress. Met succes: het bedrijf rekende onder andere Rabobank, Achmea en KWF tot zijn klanten en werd in 2017 en 2018 door Emerce uitgeroepen tot opleidingsinstituut van het jaar.

Soms denk ik wel eens bij mezelf …..
Liefde op het eerste bericht?
Het was weer zover: Valentijnsdag. Relatiemarketeers hadden de cupidopijlen al klaarliggen in de hoop om nieuwe klanten voor hun merk te winnen. Toch is het in marketing net als in de liefde: het is niet voor iedereen direct duidelijk hoe het spel gespeeld moet worden. Wanneer bedrijven proberen om het hart van nieuwe klanten te veroveren, kan dit soms wat knullig of zelfs direct overkomen. Daarom kun je je als relatiemarketeer soms maar beter concentreren op de relaties die je al hebt. Je hebt namelijk tot wel vijf keer meer kans om iets te verkopen aan een bestaande klant dan aan een nieuwe klant. Alhoewel een ‘nieuwe liefde’ enorm leuk en spannend klinkt, komt 65% van de omzet toch uit al bestaande relaties. Alleen een langdurige relatie in stand houden gaat niet altijd helemaal vanzelf.

En dan nog even dit
Als marketeer ben je de apostel van je eigen geloof
De plek van marketing in de organisatie blijft een punt van discussie. Hoe serieus nemen we marketing anno 2020 nog? Is en blijft het een kostenpost of is het een serieuze bedrijfsfunctie die aantoonbaar bijdraagt aan het succes van de business? CMO Dorkas Koenen van de Rabobank over deze materie, de uitdagingen van de moderne marketeer, de successen, blunders en de eenzaamheid. “Je hebt je eigen evangelie en dat moet je blijven verkondigen.”

Papieren folder onverminderd populair
Nederlanders zijn volgens Q&A Insights & Consultancy gek op folders. 85% van de 858 ondervraagden vindt wel eens een folderpakket op de deurmat. 80% van alle ondervraagden leest deze folders ook. Volgens het onderzoeksbureau zegt 60% een (Ja-Ja) sticker op zijn brievenbus te willen plakken om folders te blijven ontvangen. De papieren reclamefolder blijkt de afgelopen jaren te zorgen voor de meeste aanloop naar fysieke winkels.
Q&A doet al vier jaar onderzoek naar het foldergebruik. De papieren reclamefolder blijkt de afgelopen jaren te zorgen voor de meeste aanloop naar fysieke winkels. 63% geeft aan dat de papieren folder een aankoop in een fysieke winkel stimuleert. Voor online folders is de stimulans om online of fysiek te kopen kleiner, maar dit percentage neemt de afgelopen vier jaar wel toe.

Marketeers moeten zichzelf opnieuw positioneren
Dorkas Koenen van de Rabobank: “Marketeers moeten zichzelf opnieuw positioneren, namelijk dat marketing een integrale bedrijfsfunctie binnen de organisatie moet zijn. Marketing is geen verlengstuk van sales of communicatie. Als marketeer moet je snappen hoe de klant, de business, de markt werkt en hoe je waarde creëert voor de klant en organisatie. Waarde die bijna in tastbare euro’s kan worden omgezet.
Ben je als marketeer daartoe in staat dan ontwikkel je als vanzelf een positie binnen het bedrijf die meerwaarde biedt. Dat doe je niet over de hefboom van reclamecampagnes en activatie alleen. De ontwikkeling naar die bedrijfsfunctie motiveert mij ook persoonlijk: om bedrijven door die transitie te loodsen en het oude perspectief van marketing om te draaien. Van een afdeling gericht op activatie naar een discipline die ervoor zorgt dat een bedrijf beter presteert; richting klanten, in de markt én op het vlak van winstgevendheid.”

Uitspraak
“Marketing gaat tegenwoordig natuurlijk om veel meer dan die transactionele scoringsdrang. Het gaat om de purpose, de maatschappelijke impact, de aantrekkingskracht op nieuw talent middels employer branding en het verbinden van belanghouders middels stakeholder engagement.”
Rob Beltman, meer dan vijftien jaar actief in het marketingvak, als adviseur, begeleider, docent en onderzoeker. en is medeoprichter van H3ROES, een coöperatie van professionals uit diverse disciplines, die samenwerken om Nederland klantgerichter te maken.

Bonen Weken
Je ontvangt Bonen Weken omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden en helpt daarmee de communicatieprofessional een (volgende) stap in hun carrière te maken.

Bonen Weken
wil zo veel zeggen als ‘stellig op iets rekenen en daarnaar maatregelen nemen’ en is bedoeld voor ondernemingen en organisaties in het midden- en kleinbedrijf om het management te attenderen op het belang van communicatie en reputatie van hun onderneming.

Daarnaast geeft Jan Boon Communicatie Bonen in de pot en Bonen Doppen uit. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column.

Een ander attenderen op Bonen Weken? Aanmelden is heel simpel: klik hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s