Bonen Weken

11 februari 2019

Bonen Weken is een uitgave van Jan Boon Communicatie en gaat over de ontwikkelingen in het marketing- en communicatievak in relatie tot ondernemen.

Je ontvangt Bonen Weken omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden en helpt daarmee de communicatieprofessional een (volgende) stap in hun carrière te maken.

Laatste nieuws
IT marketing
De IT-afdeling is tegenwoordig het kloppend hart van een bedrijf, dankzij digitale transformatie. Maar hoe kan marketing de brug slaan tussen de goed ingevoerde IT’ers en de niet-technische mensen op de werkvloer? Vroeger was IT goed weggestopte afdeling op de vierde verdieping. Collega’s gingen er heen met hun kapotte laptop of verlopen wachtwoord en verder hadden ze geen idee wat daar allemaal gebeurde. Dankzij de digitale transformatie is IT nu het middelpunt van veel organisaties en zijn gespecialiseerde IT-bedrijven veel gevraagde partners.

Goed nieuws voor ondernemers
in de IT-branche, die met steeds betere SaaS-producten verantwoordelijk zijn voor de grootste bedrijfssuccessen. Voor IT marketing is het eerder een uitdaging. Door de switch vallen ook bestuurders opeens binnen de doelgroep: niet-technische mensen met hele andere, bredere vragen dan hun IT-collega’s. Wat kunnen marketeers van IT-bedrijven doen om deze groep aan te spreken: praat in functies, niet in code, stop met verkopen, start met kennis delen, verander je tone of voice en laat van je horen op social media (maar doe het goed).

Verder in deze editie
• Laat het merk de reputatie niet wegdrukken
• Beter uitleggen
• Zet je eigen website terug op één
• Laatste SMC050
• Uitreiking Reuringprijs

Wat mij is opgevallen
Nederlandse marketingbaas wil vooral data-analisten
Uitgebreid onderzoek onder bijna zevenhonderd Europese cmo’s wijst uit dat Nederlandse marketeers contentmarketing (32%), big data (27%), en marketing automation (22%) als grote uitdagingen blijven zien voor 2019. Bovenal zien ze op tegen de berg aan data en zijn ze daarom naarstig op zoek naar analisten die duiding kunnen geven aan die data. Het onderzoek naar de ‘pijnpunten’ van de marketinghoofden is eind 2018 uitgevoerd door de koepel van Europese marketing-beroepsorganisaties – dus vergelijkbaar met Nima – de European Marketing Confederation. Het onderzoek is uitgevoerd in tien landen onder ruim duizend respondenten waarvan ongeveer honderd uit Nederland.

Laat het merk de reputatie niet wegdrukken
Reputatie en merk blijken elkaar steeds vaker te overlappen en reputatie delft daarbij nogal eens het onderspit. Een in potentie kostbare vergissing, aldus kenner Camiel Overgaauw, Managing Partner van Het PR Bureau. De vraag is – waarom verliest men het onderscheid tussen merk en reputatie uit het oog? En – wat kunnen de negatieve gevolgen zijn als je het belang van reputatie onderschat. We zijn daar vrijwel dagelijks mee bezig want we bedrijven bij Het PR Bureau zowel marketing-PR als corporate-PR. Het eerste doe je voor merken en is gericht op de consument. Het tweede heeft als oogmerk een goede relatie op te bouwen met niet direct commerciële stakeholders zoals werknemers, overheid, de financiële wereld en de media.

Sta waarvoor je staat
In de PR wordt veel met influencers gewerkt; binnen de doelgroep bekende Nederlanders die zich tegen betaling positief uiten over een merk. Je zag, vooral toen de methode net opkwam, dat daar verhullend over gedaan werd. Hetgeen uiteindelijk niets anders is dan je reputatie veronachtzamen.
Sta waarvoor je staat en wees eerlijk, wees deugdzaam en, ook een belangrijke factor, wees oprecht. Uiteindelijk gaat het allemaal om vertrouwen. Het is een cliché van jewelste en mede daarom zinnig om ingelijst bovenop de kluis te zetten waarin je reputatie ligt; vertrouwen, lees reputatie, komt te voet en vertrekt te paard. En als de reputatie vertrekt, bijt het ook het merk in de staart.

Beter uitleggen
Accountants moeten beter communiceren over wat ze doen. Bij een incident zijn ze te stil. Dat zei NBA-voorzitter Marco van der Vegte bij het BNR-programma ‘Zakendoen’. Van der Vegte benadrukte opnieuw dat het beroep moet doorgaan met het doorvoeren van de eerder ingezette veranderingen en de regie daarbij zoveel mogelijk in eigen hand moet houden. De accountant moet prestaties die verwacht mogen worden ook leveren, stelde hij. Om het vertrouwen in het beroep te herstellen is het vooral zaak dat de accountant beter communiceert over wat hij of zij doet, aldus Van der Vegte.

Zet je eigen website terug op één
Een groot aantal ontwikkelingen zal ervoor zorgen dat de eigen web omgeving als marketingtool een stuk belangrijker gaat worden de komende tijd. Vandaar onze voorspelling richting 2020: de website gaat terug op één. Het ‘Duopoly’ Google en Facebook slokt al lang de advertentiebudgetten op. Dé manier om vindbaar te zijn is immers via non-organische SEO. Lees: adverteren bij hen. Hun macht is zo groot geworden dat het duopolie in 2017 bleef groeien terwijl bijna alle andere media slonken qua advertentie-inkomsten. Wereldwijd. Bizar maar waar. Dit gaat echter veranderen. De voornaamste reden is dat door de nepnieuws-hype het instituut media naar de bodem zinkt qua vertrouwen van consument en wetgever.

Digibete ouderen klagen over opkomst online
Ouderen hebben moeite met de snelheid waarmee de maatschappij digitaliseert. Daardoor blijven alternatieven voor online noodzakelijk. Dat stelt ouderenbond KBP-PCOB na onderzoek onder bijna drieduizend ouderen. De ouderen noemen vijf redenen waardoor ze geen gebruik maken van internet. Ze vinden het te moeilijk, voelen zich te oud, hebben fysieke problemen, wantrouwen internet of geven de voorkeur aan analoge oplossingen. Dat blijkt uit een (papieren) enquête die onder de ouderen is uitgevoerd. Onze maatschappij gaat er steeds vaker van uit dat iedereen internet heeft. Het klopt dat senioren bezig zijn met een grote inhaalslag, maar ruim een derde (35 procent ) van de 75-plussers gebruikt geen internet en dreigt daardoor buiten de boot te vallen. Dat stelt KBO-PCOB, de grootste seniorenorganisatie van Nederland na onderzoek. De organisatie zegt overstelpt te zijn met reacties.

Rebranden doe je niet zomaar even
Rebranding, het is een woord dat iedereen kent, maar dat tegelijkertijd ook ontzettend veel verschillende betekenissen heeft. Eén ding lijkt zeker: ieder merk dat al wat langer bestaat, zal na verloop van tijd aan een rebranding doen. Tijden veranderen en bedrijven groeien. Merken groeien dan mee. Rebrandings zijn er in verschillende soorten en maten. De ene is ingrijpender dan de ander. WeWork verandert in The We Company en 100%NL heeft onlangs een nieuw logo geïntroduceerd. Ook popiconen doen mee: Snoop Dogg (of was het nou Snoop Lion?) heeft onlangs een naamsverandering aangekondigd en gaat nu voor een campagne van Klarna door het leven als Smooth Dogg. Waar het bij een rebranding in ieder geval om gaat is het in meer of mindere mate veranderen van de identiteit van een merk. Maar waarom veranderen merken eigenlijk? En hoe weet je dat het echt bijdraagt aan de bedrijfsdoelstellingen?

Een rebranding
kan simpelweg bestaan uit het aanpassen van de huisstijl of slogan, maar kan ook ingrijpende vormen aannemen, zoals een naamsverandering of een aanpassing van de visie. Een tactische rebranding is de minder ingrijpende vorm van rebranding, wanneer er weinig aan een merk zelf verandert. Bij een tactische rebranding wordt slechts de manier van communiceren naar stakeholders aangepast. De reden dat organisaties kiezen voor een dergelijke rebranding is om het bereik onder die specifieke groep stakeholders te vergroten. Een operationele rebranding: het merk krijgt een grotere make-over. Ook dit komt in verschillende gradaties. Wanneer organisaties voor deze vorm van rebranding kiezen, is dat omdat er drastischere maatregelen nodig zijn.

Agenda
De Noorder Pers Sociëteit
organiseert vanavond, maandag 11 februari, in café De Sleutel in Groningen een speciale bijeenkomst: de uitreiking van de jaarlijkse Reuringprijs. De Noorder Pers Sociëteit reikt jaarlijks deze prijs uit aan iemand die in het afgelopen jaar voor reuring heeft gezorgd. De Reuringprijs beloont communicatieve commotie. De prijs zal gespreksstof zijn bij de Noorder Pers Sociëteit, waarmee ze bijdragen aan de uitwisseling van kennis over de vakgebieden van de woordvoerder en de journalist.
Een mega-interessante en energieke aflevering van de Noorder Pers Sociëteit staat je aldus te wachten. Met gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks), die duurzaamheid in haar portefeuille heeft, met de jonge Max Holthausen, de maker van de waterstof-Tesla. Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool/Entrance is van de partij en ook wetenschapscommunicator Ward van der Houwen. Bram Douwes presenteert de hele boel aan elkaar.

SMC050
organiseert op maandag 25 februari de allerlaatste SMC050. Ze hebben zeven oud sprekers gevraagd om vooruit te kijken in hun vakgebied en dat te doen in zeven minuten.

MARUG Marketingconferentie
Op dinsdag 26 februari ontmoeten studenten en bedrijven die geïnteresseerd zijn in marketing elkaar om ideeën uit te wisselen en interessante cases over marketing en het thema van de dag te bestuderen.

Opmerkelijke transfers
Ruud Linders
is benoemd tot manager Provinciale Ondersteuning en Marketing bij Biblionet Drenthe in Assen. Ruud blijft daarnaast vanuit Emmen actief als senior marketeer bij zijn eigen bedrijf AEOLUS. Ruud was voorheen Manager Marketing en Communicatie bij Univé Dichtbij in Heerenveen.

Hilda Boerma nieuwe commercieel directeur bij Mobility Service Nederland
In deze functie is zij verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten van het bedrijf en geeft zij leiding aan de teams Marketing & Sales. Hilda is geen onbekende voor de leasemaatschappij. In de afgelopen drie jaar was zij reeds werkzaam als Digital Marketing Manager.

Gerdien Verschoor
is benoemd tot nieuwe directeur-bestuurder. Per 1 juli zal zij Dirk Mulder opvolgen, die met pensioen gaat nadat hij meer dan 33 jaar leiding heeft gegeven aan het Herinneringscentrum. Kunsthistoricus en auteur dr. Gerdien Verschoor is sinds 2005 directeur van het internationale conservatorennetwerk CODART. Daarvoor was zij conservator bij Museum de Fundatie in Heino/Zwolle en attaché voor pers- en culturele zaken aan de Nederlandse Ambassade te Warschau.

Op Zoek
Ben jij op zoek
naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het Jan Boon Communicatie weten. Meer informatie? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com.

En dan nog even dit
Gerrit Brand
van Brand Communicatie is de nieuwe uitgever en hoofdredacteur van het AOPA magazine. AOPA is de belangenvereniging van de vliegers in de ‘kleine luchtvaart’, de General Aviation. Het blad verschijnt 8 x per jaar. Gerrit was al bestuurslid van IAOPA Europe waar hij ook de communicatie/pr voor verzorgt

De NOS en de regionale omroepen gaan online nauwer samenwerken
Content van regionale omroepen krijgt een vaste plek op NOS. nl en de NOS-app. In een later stadium worden ook berichten van de NOS rechtstreeks op de websites en apps van de regionale omroepen geplaatst. Een projectgroep gaat nu aan de slag met het uitwerken van de plannen. De bedoeling is dat de artikelen van regionale omroep(en) rechtstreeks worden doorgeplaatst naar de NOS site en app. Andersom kunnen de bezoekers van de sites en app van de regionale omroepen kiezen voor een rubriek met steeds de twee belangrijkste NOS nieuwsonderwerpen. In het najaar moet dit doorgevoerd worden.

Soms denk ik wel eens bij mezelf ….
Nederlandse werknemers worden moe van voortdurende innovatie
De digitale transformatie leidt onontkoombaar tot een continue stroom van vernieuwende technologieën. 85 procent van de Nederlandse managers vindt innoveren van levensbelang voor het voortbestaan van de organisatie. Maar innovatie gaat niet zonder slag of stoot. Een uitdaging is de innovatiemoeheid van de medewerkers, waar een derde van de Nederlandse organisaties mee te kampen heeft.

Dit blijkt uit een onderzoek naar de status van innovatie in Nederland onder 587 managers van de IT-dienstverleners ilionx en QNH Consulting. De respondenten zijn vragen gesteld over innovatiebudgetten, uitdagingen, doelen, benodigdheden en partnerships. De onderzoeksresultaten zijn gebundeld in het rapport ‘Peilstok van de Nederlandse innovatie’.

Uitspraak
“Elke reclame moet de lezer een ‘reason why’ geven om het product te kopen”

Bonen weken
wil zo veel zeggen als ‘stellig op iets rekenen en daarnaar maatregelen nemen’ en is bedoeld voor ondernemingen en organisaties in het midden- en kleinbedrijf om het management te attenderen op het belang van communicatie en reputatie van hun onderneming.

Daarnaast geeft Jan Boon Communicatie Bonen in de pot en Bonen Doppen uit. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: http://www.bonenweken.nl, http://www.bonenindepot.nl en http://www.bonendoppen.nl; ook vindt je mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenweken, @Bonenindepot en @Bonendoppen.

Een ander attenderen op Bonen Weken? Aanmelden is heel simpel: klik hier!

Jan Boon Communicatie is zich er van bewust dat je vertrouwen in me stelt. Ik zie het dan ook als mijn verantwoordelijkheid om jouw privacy en gegevens te beschermen. De informatie wordt niet met derden gedeeld. Ik ben verplicht om de vertrouwelijkheid van jouw gegevens te respecteren. Alleen met wederzijdse toestemming zal ik deze gegevens met derden delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s