Bonen Weken

14 januari 2019

Bonen Weken is een uitgave van Jan Boon Communicatie en gaat over de ontwikkelingen in het marketing- en communicatievak in relatie tot ondernemen.

Je ontvangt Bonen Weken omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden en helpt daarmee de communicatieprofessional een (volgende) stap in hun carrière te maken.

Laatste nieuws
Belangrijke online marketingtrends van 2019
Nu het jaar net begonnen is, treedt dé hamvraag steeds vaker naar voren: hoe zal 2019 eruit komen te zien voor de online marketeer? Het is een vraag die ook Gerardo Maio, online marketeer bij Tomahawk Digital Marketing, inspireert. Hij doet zijn voornaamste bevindingen en ideeën uit de doeken: chatbots veroveren de digitale wereld. Je ziet ze eigenlijk nu al vaak verschijnen: de chatbots die 24/7 websitebezoekers bijstaan. Volgens Maio zal hun belang enkel en alleen toenemen.

Verder in deze editie
• Belangrijke online marketingtrends
• De allerlaatste SMC050!
• Nog meer trends
• Promotiedagen Drenthe in de Nieuwe Kolk
• Marketing moet terug naar de basis

Wat mij is opgevallen
Belangrijke online marketingtrends van 2019
Gepersonaliseerde marketing: Je kent het personalisatiefenomeen waarschijnlijk al van bedrijven zoals Starbucks, waar ze er bovendien ook nog eens in slagen om je naam volledig fout te schrijven.
Dan worden smartphones de standaard. Vroeger werden websites eerst gemaakt voor de computer en vervolgens aangepast om ook op de smartphone goed te draaien. In 2019 wordt het helemaal omgekeerd, zo orakelt Gerardo Maio althans.
Tot slot: Influencers zullen meer doen dan producten promoten. Sommige marketeers stonden lange tijd twijfelachtig ten aanzien van influencers. Het voelde volgens hen onjuist aan. Tegenwoordig zijn influencers uitgegroeid tot een standaard begrip. Er zijn dan ook talloze websites die influencers en marketeers transparant met elkaar in contact brengen.

Audio wordt nieuwe trend in contentmarketing 2019
De toekomst van contentmarketing ligt in audio, denkt specialist Carlijn Postma. De adoptiesnelheid van voice is namelijk vele malen hoger dan van mobiele telefonie en internet. Wanneer gaan merken audio serieus nemen? En hoe kunnen merken zichzelf een eigen stem geven? Sinds Black Friday staat ie ook bij ons: De Nederlandse versie van Google Home. En inmiddels al het meest vervloekte apparaat in het huishouden. Na de Robot-stofzuiger dan.

De allerlaatste SMC050!
Ze stoppen, bijna. Jarno, Antje en Martine laten ons weten dat op maandag 25 februari 2019 de allerlaatste editie van SMC050 is. SMC050 is altijd succesvol geweest dankzij hun inspanningen, hun tijd en aandacht. Wat meer dan zeven jaar geleden begon als een kleinschalig evenement in een bedrijfspand aan de Oosterhamrikkade in Groningen is in die tijd uitgegroeid tot een gerenommeerd evenement in Noord Nederland op het gebied van digitale technologie. Meer dan 130 sprekers verspreid over 60 edities die spraken tijdens SMC050 over de impact van de digitalisering. Ze waren vrijwel altijd het eerste evenement met onderwerpen als Blockchain, Artificial Intelligence, Cryptocurrencies, China, Smart farming, Startups en andere technologische trends.
Als bezoeker zijn wij hen veel dank verschuldigd. Ze hebben echt iets toegevoegd. Er zijn vriendschappen ontstaan, verdienmodellen aangepast, nieuwe bedrijven gestart, heel veel nieuwe ideeën geboren, maar vooral: kennis geabsorbeerd.

Vacatures
Jan Boon Communicatie
is voor de stichting Dierenopvang De Wissel in Leeuwarden op zoek naar nieuwe bestuursleden met als expertise o.a. fondsenwerving, promotie en communicatie. Meer weten? Mail jan@janboon.com.

Trends

De essentiële trends in communicatie, branding en PR
De basis van een goede klantrelatie is de reputatie van een organisatie. Dat is het terrein waar de regels van communicatie, branding en public relations gelden. Dit speelveld is door de digitale transformatie drastisch veranderd. Met name de opkomst van social media heeft ertoe geleid dat bedrijven en instellingen het heft niet meer volledig in eigen hand hebben. Consumenten zijn niet langer passieve toeschouwers maar actieve deelnemers. Communicatie evolueert ook de komende jaren verder. Maar hoe? En welke trends spelen daarbij een prominente rol?

Groeiende vraag naar verandercommunicatie
Innovatieve technologische ontwikkelingen hebben grote impact op de maatschappij. Goede interne communicatie, mensen informeren en betrekken bij het proces zijn key. Een groeiende vraag naar verandercommunicatie is duidelijk zichtbaar.
Het jaar van arbeidsmarktcommunicatie en employer branding
De werkgelegenheid groeit en de krapte op de arbeidsmarkt neemt toe. 1 op de 5 bedrijven heeft te kampen met een personeelstekort. Organisaties die in arbeidsmarktcommunicatie en employer branding investeren, plukken daar de vruchten van.

Vertrouwen in traditionele nieuwsbronnen blijft
Het afgelopen jaar was het al zichtbaar: mensen hebben het meeste vertrouwen in het nieuws dat ze via radio, televisie en kranten tot zich krijgen. Dat is dit jaar niet anders. Facebook en Instagram hebben een vertrouwensprobleem.

De revolutie in influencer-marketing
Het kaf wordt van het koren gescheiden bij influencers. Instagram pakt influencers die volgers kopen harder aan. En betaalde influencers moeten dit duidelijk vermelden bij hun posts. Influencers met nepvolgers vallen door de mand. Daarnaast neemt de impact van promotionele posts af. Toch blijven er volop kansen met influencer-marketing. Deze ontwikkelingen helpen communicatieprofessionals meer om met de juiste, meest invloedrijke influencers samen te werken.

Flinke toename in LinkedIn-gebruik
Zij die het denken te weten voorspellen dat het LinkedIn-gebruik flink zal toenemen. Voor ons als netwerkers is dit natuurlijk ontzettend gaaf om te zien. Volgens berichten in de wandelgangen is het ook één van de belangrijkste doelstellingen die Microsoft heeft gegeven aan zijn dochteronderneming: zorg dat mensen het platform als waardevol ervaren en er meer tijd investeren. Er wordt door LinkedIn daarom volop doorontwikkeld op relevante(re) functionaliteiten. Dat mensen LinkedIn meer gebruiken, zag je aan het begin van het jaar al voorzichtig terug in het onderzoek van NewCom: het aantal dagelijkse gebruikers van LinkedIn in Nederland groeide uit van 400.000 in 2017 naar 500.000 in 2018. Een stijging van 25 procent!

Video is en blijft hot,
maar de echte hype lijkt voorbij. Althans, video is minder dominant in de tijdlijn aanwezig. Dat kan er natuurlijk mee te maken hebben dat alle video’s die al op de plank lagen massaal gedeeld zijn in de afgelopen tijd en dat bedrijven bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe content. Of dat video daadwerkelijk minder uitgeleverd wordt. Wij kunnen de vinger er niet precies op leggen. Maar een contentstrategie zonder bewegend beeld lijkt geen goede zet, zeker ook als je zo nog even doorleest naar de nieuwe ontwikkelingen…

Daling bedrijfspagina’s
Het bereik is flink afgenomen. Deze ontwikkeling heeft zich de afgelopen maanden alleen maar doorgezet. Heel kort door de bocht? Over een paar jaar is het organische bereik van bedrijven naar onze mening ‘dood’ op LinkedIn. Ook dat is niet zo vreemd. Kijk maar naar de ontwikkelingen op andere social platformen. En zoals je al las of zelf gemerkt hebt, de content van personen krijgt nu al een prominentere rol. Dit, in combinatie met het toenemende gebruik (er wordt steeds meer gepost door gebruikers), maakt dat er steeds minder kans is, dat je (bedrijfs)content in de tijdlijn van je netwerk getoond wordt.

Agenda
SMC050
organiseert op maandag 25 februari de allerlaatste SMC050. Ze hebben zeven oud sprekers gevraagd om vooruit te kijken in hun vakgebied en dat te doen in zeven minuten. Dit is de lijst met sprekers en de onderwerpen: Roos van Vugt – Future of Social Media, Bennie Mols- Future of Robotics, Winand Slingenberg – Future of 3D printing, Martijn de Groot – Future of Quantified Self, Brechtje de Leij – Future of Mobile, Rutger van Zuidam – Future of Blockchain, Sander Duivestein – Future of A.I.. Dus: in het kort hun visie op de toekomst van hun vakgebied.

MARUG Marketingconferentie
Op dinsdag 26 februari ontmoeten studenten en bedrijven die geïnteresseerd zijn in marketing elkaar om ideeën uit te wisselen en interessante cases over marketing en het thema van de dag te bestuderen. Tijdens de conferentie worden zowel de praktische als de academische aspecten van het thema besproken op basis van lezingen, workshops en masterclasses.

Opmerkelijke transfers
Monique Spaltman nieuwe directeur Landgoed Verhildersum
Zij volgt op 1 februari Gerrit Alssema op. Hij gaat op 1 maart met pensioen. De twee werken nog een maand samen. Monique was onder meer bestuurslid bij de Fraeylemaborg in Slochteren en stond als directielid mede aan de basis van wat nu Fontana Resort Bad Nieuweschans is. Bestuur en medewerkers van Verhildersum verwachten van haar dat zij Verhildersum verder ontwikkelt. Monique, eigenaar van PRompt Communicatie, heeft een zeer ruime ervaring in de PR- en communicatiewereld.

Kees Stolwijk
is benoemd als directeur van Windesheim Flevoland. Hij volgt Rien Komen op, die bij Aeres Groep toetreedt tot het College van Bestuur. Stolwijk werkt sinds 2011 bij Windesheim Flevoland. Hij begon in het managementteam van Windesheim Flevoland als clustermanager van Management en Economie en later ook ICT en Techniek en werd daarna manager onderwijs.

Mariska Pater
heeft besloten, na ruim twintig jaren voor het Groningen Congres Bureau te hebben gewerkt, tot een wending in haar carrière. Per 1 januari 2019 trad zij terug als directeur en is haar dienstverband met GCB beëindigd. In 2013 volgde zij Jaap Westerhuijs op als directeur. “Na twintig jaren ben ik toe aan een volgende stap in mijn carrière. Ik ga de komende maanden de tijd nemen om mij hier op te beraden”, aldus Pater. De directievoering wordt tijdelijk waargenomen door Arjan Doornbos.

Hilda Haan
is nu accountmanager bij sc Heerenveen. Hilda komt van de Crossmedia Communicatiegroep en werkte eerder voor Herian Merkgedreven Communicatie en voor Bokma Advertising.

Gerard Schijf
stopt als aandeelhouder en directeur van TEAM 4 Architecten. Hij draagt zijn aandelen dan ook over met groot vertrouwen op de toekomst van het Team, onder leiding van Martine Drijftholt, Gerrit Andela en Tjalling thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg.

Menno Pool
verlaat de Promotiedagen en gaat een nieuwe uitdaging aan bij de Foto-Cadeau-groep. Hij wordt verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding binnen dit dynamische en snel groeiende bedrijf.

Op Zoek
Ben jij op zoek
naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het Jan Boon Communicatie weten. Meer informatie? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com.

En dan nog even dit
Promotiedagen Drenthe voortaan in De Nieuwe Kolk
Promotiedagen Drenthe ziet er dit voorjaar heel anders uit. Het evenement wordt namelijk niet meer gehouden in de TT Hall, maar verhuist naar De Nieuwe Kolk in Assen. Ook gaat het evenement voortaan één dag duren, in plaats van twee. Volgens organisator Michel Elzinga lijken de promotiedagen in Assen en Groningen te veel op elkaar. En omdat beide steden dicht bij elkaar liggen, wordt nu voor een andere opzet gekozen.

KPN heft merken Telfort, XS4ALL en Yes Telecom op
KPN heeft het voornemen om de dienstverlening van deze merken op termijn verder te laten gaan onder de vlag van het KPN-merk. KPN gaat de volledige focus leggen op het merk KPN. Het voornemen is om op termijn de dienstverlening van alle merken onder de KPN-vlag verder te laten gaan als KPN. Het Nederlandse telecombedrijf dat de merken KPN, Telfort (ook Telfort Zakelijk), XS4all en Yes Telecom herbergt, zegt ‘de onbetwiste kwaliteitsprovider’ te willen zijn met ‘de beste diensten, klantenservice en netwerken’.

AD heeft grootste bereik bij de dagbladen, Telegraaf in het weekend
De weekendedities van de (betaalde) print dagbladen hebben allen een hoger bereik dan op werkdagen. AD Dagbladen was in de periode 2017-2018 opnieuw de grootste in bereik bij de dagbladen (los) met 1.177.000. De Persgroep-tak ADR Nieuwsmedia (AD en alle regiotitels samen) is nog veel groter (2.630.000). De Telegraaf heeft een bereik van 1.150.000, de Volkskrant 660.000, NRC (samen met nrc.next) heeft een bereik van 437.000. Trouw heeft 282.000, het Reformatorisch Dagblad 147.000, FD 136.000 en het Nederlands Dagblad 110.000. Het bereik van gratis dagblad Metro (TMG) is 800.000.

We leven ook in een tijd die complexer is dan ooit
De verschillen tussen generaties zijn groot, technische ontwikkelingen gaan razendsnel en iedereen lijkt altijd maar aan te staan. Het is nog nooit zo makkelijk geweest om een bedrijf te starten, daar ruchtbaarheid aan te geven en om klanten en investeerders te interesseren. En als marketeers hebben we de wereld aan kennis, creativiteit, tools en media tot onze beschikking om volledig los te gaan. Het is eenvoudig, toegankelijk en nog nooit zo goedkoop geweest om marketingcommunicatie te bedrijven.

Soms denk ik wel eens bij mezelf ….
Marketing moet in 2019 terug naar de basis
Laten we weer moeite doen om te begrijpen wat klanten bedoelen of van ons vragen. Laten we zorgen dat we de aansluiting vinden. Duurzaam, dus voor de langere termijn, voor zover dat mogelijk is. Door waarde te bieden, hoe we leven in een tijd van grote veranderingen. Je zou dit tijdperk het digitale tijdperk kunnen noemen. Het is een tijdperk dat komt na het agrarische-, het handels- en het industriële tijdperk en het wordt gevolgd door het artificiële tijdperk. Althans, dat stelt professor Bob de Wit, hoogleraar strategie aan Nyenrode. De tijdperken volgen elkaar steeds sneller op en elke overgang gaat gepaard met een hoop reuring. Die is nu goed zichtbaar en voelbaar: “We zitten in zo’n overgang.”

Uitspraak
“Het toppunt van marketing is de uitvinding van de winkelwagen.” Ruud Moors, marketeer en redacteur.

Bonen weken
wil zo veel zeggen als ‘stellig op iets rekenen en daarnaar maatregelen nemen’ en is bedoeld voor ondernemingen en organisaties in het midden- en kleinbedrijf om het management te attenderen op het belang van communicatie en reputatie van hun onderneming.

Daarnaast geeft Jan Boon Communicatie Bonen in de pot en Bonen Doppen uit. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: http://www.bonenweken.nl, http://www.bonenindepot.nl en http://www.bonendoppen.nl; ook vindt je mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenweken, @Bonenindepot en @Bonendoppen.

Een ander attenderen op Bonen Weken? Aanmelden is heel simpel: klik hier!

Jan Boon Communicatie is zich er van bewust dat je vertrouwen in me stelt. Ik zie het dan ook als mijn verantwoordelijkheid om jouw privacy en gegevens te beschermen. De informatie wordt niet met derden gedeeld. Ik ben verplicht om de vertrouwelijkheid van jouw gegevens te respecteren. Alleen met wederzijdse toestemming zal ik deze gegevens met derden delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s