Bonen Weken

28 juni 2017

Bonen Weken is een uitgave van Jan Boon Communicatie en gaat over de ontwikkelingen in het communicatievak in relatie tot ondernemen

Jan Boon Communicatie helpt organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden.

Laatste nieuws

Nieuwe eigenaar TMG wil af van GeenStijl

Als het aan de nieuwe eigenaar van de Telegraaf Media Groep (TMG) ligt, worden de sites GeenStijl en Dumpert verkocht aan een andere partij. Dat gaf topman Gert Ysebaert van het Vlaamse Mediahuis zaterdag aan in een interview met de Volkskrant. De bestuursvoorzitter van Mediahuis is van mening dat het nieuwe bestuur van TMG binnenkort een besluit moet nemen over de toekomst van GeenStijl. “Wij willen ons concentreren op professionele journalistiek en daar hoort een bepaalde ethiek bij. We zijn geen moraalridders, maar er zijn grenzen.”, aldus Ysebaert.

Verder in deze editie

  • Klantbeleving
  • NDC en Facebook
  • Reputatie op je radar
  • Reclame en reclame
  • Opmerkelijke transfers
  • Communicatieprofessionals bieden zich aan

Opgevallen

Klantbeleving verbeteren? Vergeet persona’s, focus op de ‘jobs to be done’

Persona’s zijn leuk voor wie de ambitie heeft ooit nog eens een roman te schrijven. Theodore Levitt zei het in 1974 en wilde er mee zeggen dat we ons moeten richten op de behoefte van de klant en niet op het product. Is de behoefte van de klant eigenlijk wel het gat in de muur, of gaat het om het schilderij dat netjes aan de muur hangt?

Of is de behoefte eigenlijk een gezellig huis? Of goede indruk maken op vrienden? De ‘jobs to be done’ (JTBD) theorie speelt hierop in. Harvard-professor Clayton Christensen zegt: “We hire products to do jobs for us”. De essentie van zijn theorie: consumenten willen allerlei ‘jobs’ laten vervullen en de context van de klant, zijn omstandigheden, bepalen welke oplossing de beste is. Dat schrijft blogger Marc Westeneng.

Opgeleefd NDC gaat Facebook te lijf in het noorden

Facebook is sterk, maar ook kwetsbaar. Daarmee benoemt Dina Boonstra, directeur van de NDC Mediagroep haar grootste concurrenten. Niet de andere dagbladconcerns bedreigen de positie van de regionale dagbladuitgever. Sterker nog, die zijn partners in druk, distributie en advertentieverkoop. Het zijn nieuwe digitale kampioenen zoals Google en Facebook die ook op lokaal niveau inbreken bij marktleider NDC.

Met een paar clicks kunnen mkb’ers via Facebook op wijkniveau een advertentie plaatsen. NDC beschikt zelf over bijna 700.000 gebruikersprofielen in het noorden en is daarmee een eind op streek. Boonstra is jaloers op de geavanceerde datakennis van de Amerikanen, maar weet ook dat ze kwetsbaar zijn in tijden van nepnieuws. “Als je bij ons wil adverteren, weet je wel in welke omgeving je staat. Je staat tussen goede professionele en betrouwbare content en tussen goede adverteerders.”

Reputatiemanagement op je radar

Je kunt alleen structureel aan je reputatie bouwen als je zorgt dat de juiste informatie op het juiste moment de juiste mensen bereikt. De basis van reputatiemanagement is dan ook (social) mediamonitoring: het in kaart brengen, beschermen en verbeteren van de reputatie. Reputatiemanagement is voor veel mensen nog een ‘hol’ begrip en zelfs voor grote merken soms nog een ver-van-hun-bed show. Reputatiemanagement wordt wel toegepast, maar er is veel meer uit (social) mediadata te halen. Op welke manier kun je daadwerkelijk actiegerichte insights halen uit monitoring, die het verschil kunnen maken voor de afdeling pr, marketing, woordvoering én de social media manager?

Waarom reclame steeds minder op reclame lijkt

De tijd van ‘Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend’ is voorbij. Bedrijven moeten in hun reclames met meer op de proppen komen om consumenten aan zich te binden. Commercials lijken meer en meer op korte documentaires, met echte mensen en actuele maatschappelijke thema’s. Met wisselend succes, schrijft het AD. In marketingjargon wordt dat storytelling genoemd: het product wordt niet direct aangeprezen (‘koop deze thee’) maar krijgt een plaats in een verhaal met levensechte mensen, waarin emoties de boventoon voeren.

Als kijker heb je niet meteen in de gaten dat je met een commercial te maken hebt. “Met storytelling kunnen marketeers een product meer terloops onder de aandacht brengen”, zegt José Sanders, hoogleraar narratieve communicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. “In de reclame van Pickwick verschijnt het theezakje pas in de laatste scène. Maar door de opbouw van het filmpje wordt zoiets simpels als samen een kop Pickwick-thee drinken geassocieerd met verzoening.”

Imago bedrijf verbeteren is geen trucje

Stakeholders willen niet alleen gehoord worden, zij willen invloed. Stakeholders willen niet alleen een betere uitleg, zij willen dat organisaties op een transparante manier verantwoordelijkheid nemen en verantwoording afleggen.

Agenda

SMC050

organiseert op maandag 10 juli in MartiniPlaza in Groningen een bijeenkomst met het thema: “You will be hacked and you know it!”. Is het een kwestie van tijd voordat zich in de samenleving of in je bedrijf een digitale ramp voltrekt? Nu we steeds meer vertrouwen op nieuwe technologie, worden we ook kwetsbaarder. Dat is een van de grote dilemma’s van de digitale samenleving.

Opmerkelijke transfers

Harry Tupan nieuwe algemeen directeur Drents Museum

Samen met een nog te werven zakelijk directeur gaat Tupan het tweehoofdige bestuur vormen van het museum. Sinds het vertrek van Annabelle Birnie per 1 mei was Tupan al waarnemend directeur. Han Noten, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Drents Museum, licht de benoeming toe: “Wij hebben het volste vertrouwen in Harry Tupan als boegbeeld van het museum. Als hoofd commerciële zaken, hoofd collecties en presentaties en adjunct-directeur heeft Harry de afgelopen jaren in belangrijke mate bijgedragen aan het succes van het Drents Museum. Bovendien is de overtuiging van de Raad van Toezicht dat hij kan rekenen op brede steun binnen en buiten de organisatie.”

Cas König nieuwe directeur van Groningen Seaports

Cas König is sinds een aantal jaren directeur van Klesch Aluminium Delfzijl. In de afgelopen jaren heeft hij een brede ervaring opgebouwd in zowel de industriële havenomgeving als in de politieke/sociale belangenorganisaties. Zo heeft hij diverse functies uitgevoerd bij het Delfzijlse bedrijf ESD-SIC waarvan hij in de periode 2009-2015 als directeur de regie heeft gevoerd. Praktische en sociale ervaringen heeft hij opgedaan in binnen- en buitenland.

Directeur Nina Hiddema van theater Geert Teis in Stadskanaal

wordt interimmanager op Landgoed Mensinge bij Roden. Doordat het bestuur van het landgoed is opgestapt en de manager wegens ziekte zijn functie heeft neergelegd, dreigde de bedrijfsvoering in gevaar te komen. Hiddema is aangesteld om orde op zaken te stellen. Hiddema werd in 2011 directeur/programmeur van theater Geert Teis. Afgelopen april kondigde ze aan een nieuwe uitdaging te willen aangaan. Landgoed Mensinge bestaat uit een theater, bioscoop de Winsinghof, museum Havezate en de Landskeuken.

Denisa Kasová

is de nieuwe honoraire consul van Slowakije. Denisá Kasová is directeur van de Noordelijke Innovation Board, geboren in Slowakije en neemt de functie over van Gerhard Poppema.

Op Zoek

Ben jij op zoek

naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het Jan Boon Communicatie weten. Meer informatie? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com.

Hij helpt je met event- en cultuurmarketing

Hij studeerde Marketingcommunicatie aan de opleiding Commerciële Economie op de Hanzehogeschool. De afgelopen periode werkte hij vooral voor festivals als Best Kept Secret en Welcome to the Village en was assistent-marketeer bij diverse poppodia. Op het moment doet hij werkervaring op voor Le Guess Who? in Utrecht en Explore the North in Leeuwarden.

Hiermee heeft hij zich de afgelopen tijd voornamelijk gespecialiseerd in eventmarketing, maar hij staat open voor meer functies. Zijn ervaring bestaat voornamelijk uit website – en social media beheer, het bedenken van originele marketingacties en het schrijven van teksten en marketingplannen. Meer weten over mijn excellente en gedreven kandidaat: neem contact op met Jan Boon Communicatie.

Floor

Als startende communicatieprofessional heeft Floor onder meer ervaring opgedaan bij het Drents Archief, Alescon Werk/leerbedrijven en het Jonge Harten Theaterfestival. Binnen het culturele veld voelt ze zich thuis. Een warme, open en kleinschalige tot middelgrote organisatie heeft haar voorkeur. Wanneer ze de vrijheid krijgt om te schrijven, interviewen en in contact staat met collega’s is ze op haar best. Floor is open, enthousiast, leergierig en creatief. Met een vlotte pen, schrijft ze content voor social media, verder is ze bekend met een CMS-systeem en kan ze zowel zelfstandig als in teamverband werken.

Floor zoekt werk waar ze haar creativiteit kan uiten op tekstueel gebied, de ruimte krijgt om te interviewen en verantwoordelijk is voor het opmaken en schrijven van nieuwsbrieven. Ook is ze graag online actief en zorgt ze er voor dat de bedrijfswebsite en social media kanalen voorzien worden van de juiste content. Ben jij op zoek naar een content specialist, redacteur, interviewer of PR medewerker? Dan komt Floor graag met jou in contact! Meer weten over Floor? Laat het Jan Boon Communicatie weten: jan@janboon.com.

En dan nog even dit

SMS en WhatsApp-berichten rechtsgeldig?

Even iemand een WhatsApp sturen. We doen het allemaal dagelijks. Vaak zonder erbij stil te staan. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan dat uit het versturen van WhatsApp-berichten ook contractuele afspraken kunnen worden afgeleid? Dat blijkt uit een vonnis dat de rechtbank Limburg op 12 april 2017 gewezen heeft. Vaak wordt vergeten dat mondelinge afspraken net zo rechtsgeldig zijn als schriftelijke afspraken. Alleen zijn mondelinge afspraken helaas vaak wat moeilijk(er) te bewijzen. Vergis je niet in de bewijskracht van SMS-berichten en e-mails! Dit geldt natuurlijk niet alleen voor incasso-procedures, maar geldt net zo goed voor procedures die gevoerd worden tussen bijvoorbeeld een werkgever en een werknemer.

Gebruik de talenten van de toekomst

Als ondernemer die contentmarketing wil inzetten om beter te communiceren met klanten en potentiële klanten moet je begrijpen wat het betekent om een constante stroom content te produceren. Contentmarketing is inmiddels een vast vak in alle opleidingen Communicatie aan de vele universiteiten in ons land. Maar ook de HBO’ s waar Communicatie wordt gedoceerd of Journalistiek hebben jaarlijks honderden studenten. En ze willen allemaal stageplaatsen waar ze hun kennis in de praktijk kunnen toetsen. Haal zo’n twintiger in huis en geef de opdracht op zoek te gaan binnen de organisatie naar interessante verhalen. Dat schrijft Sak van den Boom in zijn blog.

De advertentiemarkt holt (achter-) uit!

In tien jaar is er een half miljard aan advertentiegeld verdampt. Waar is dat geld gebleven? Onlangs publiceerde Nielsen de netto mediabestedingen over 2016. Net als vorig jaar nam de markt niet of nauwelijks toe. Per saldo dan. Achter het totaalcijfer zit wel een enorme ontwikkeling verscholen, die niet alleen kenmerkend is voor 2016, maar ook voor de jaren ervoor. Tijd voor een grondige analyse: welke mediumtypen groeien, welke krimpen, wat is de motor achter de groei en wat veroorzaakt de daling, welke spelers profiteren en welke niet?

De advertentiemarkt holt (achter-) uit!

In tien jaar tijd is de markt voor mediabestedingen netto € 500 miljoen kleiner geworden. In grote lijnen komt het erop neer dat printmedia € 1,5 miljard aan reclame-inkomsten hebben ingeleverd tussen 2007 en 2016 en dat online in diezelfde periode € 1 miljard is gegroeid. Televisie en radio zijn min of meer hetzelfde gebleven, terwijl de overige media afzonderlijk te klein zijn om de ontwikkeling substantieel te beïnvloeden. Die groep als geheel is jaarlijks goed voor zo’n € 1 miljard aan bestedingen en verandert feitelijk even veel (of weinig) als de audiovisuele media.

Uitspraak

“Marketing is iets moois, maar het mag niet alles controleren. Het moet een gereedschap zijn, niet het kunstwerk zelf.” (Nicolas Roeg)

Bonen weken

wil zo veel zeggen als ‘stellig op iets rekenen en daarnaar maatregelen nemen’ en is bedoeld voor ondernemingen en organisaties in het midden- en kleinbedrijf om het management te attenderen op het belang van communicatie en reputatie van hun onderneming.

Daarnaast geeft Jan Boon Communicatie Bonen in de pot en Bonen Doppen uit. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: www.bonenweken.nl, www.bonenindepot.nl en www.bonendoppen.nl; ook vindt u mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenweken, @Bonenindepot en @Bonendoppen.

Een ander attenderen op Bonen Weken? Aanmelden is heel simpel: klik hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s