Bonen Weken

3 april 2017

Bonen Weken is een uitgave van Jan Boon Communicatie en gaat over de ontwikkelingen in het communicatievak in relatie tot ondernemen.. 

Laatste nieuws

Gratis marketingplan voor ondernemers

Innovatie- en marketingspecialist Albert Zeeman lanceerde de afgelopen week de website Marketingplan Today, waar iedereen gratis en snel een eigen marketingplan kan maken. Iedere ondernemer verdient een goed marketingplan, vinden de bedenkers, maar daar hoeven geen dagenlange heisessies aan vooraf te gaan. Op Marketingplan Today is het mogelijk om al binnen een uur een solide marketingplan op te stellen. Succes komt nooit zonder plan. Toch proberen veel MKB’ers en ZZP’ers zonder marketingplan succesvol te zijn.

Verder in deze editie

  • Wel willen innoveren, maar niet willen veranderen
  • Philips voor de tiende maal op rij bedrijf met beste reputatie
  • Reputatie draait om één simpel woord: relevantie
  • Rabobank vernieuwt sponsorstrategie
  • Sneek is de hotelstad van Nederland met de beste reputatie in Friesland

Opgevallen

Marketeers zijn nog teveel gericht op traditionele media

Om hun doelgroep te bereiken doen marketeers er verstandig aan influencers in te zetten, zoveel is nu wel duidelijk. Maar hoe dan? En waar gaat het eigenlijk heen met die razendsnel veranderende wereld van YouTube? Aan het woord vlogger Monica Geuze (290.000 abonnees). ‘Adverteren op tv is als schieten met hagel.’ De term influencer marketing omschrijft Monica als ‘promotie maken voor een merk door middel van het gebruik van een persoon die een positieve invloed heeft op zijn of haar doelgroep en die die tot actie kan zetten’. Als je als marketeer de doelgroep van een influencer goed kent, dan kun je volgens Geuze gericht targeten op die doelgroep.

Wel willen innoveren, maar niet willen veranderen

Iedereen wil innoveren, maar niemand wil veranderen. Behalve Adidas. En Google met YouTube TV. Adidas stopt met adverteren op televisie en richt zich voortaan volledig op het digitaal en vooral mobiel bereiken van hun jonge klanten. Nu kan ik mij geen recente tv-campagne van Adidas herinneren die niet gelinkt was aan een EK of WK Voetbal. Nu we in een tussenjaar zitten, zonder grote sportevenementen, is dit dus misschien gemakkelijk gezegd en gedaan. Toch blijft de stap moedig gezien de nepcijfers die rondzingen over het echte bereik van digitale media, de onduidelijkheid over viewability, de adblockers, de reclamefraude en de grote financiële luchtbel tussen inkoop en plaatsing van online media.

Philips voor de tiende maal op rij bedrijf met beste reputatie

Voor de tiende maal op een rij, wint Koninklijke Philips de prijs voor het Nederlandse bedrijf met de beste reputatie. De prijs werd uitgereikt door Cees van Riel, hoogleraar aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit en mede-oprichter van het Reputation Institute. Volgens Van Riel laten de cijfers op de ranglijst heel goed zien dat reputatie steeds meer wordt bepaald door de mate waarin bedrijven in staat zijn zichzelf te vernieuwen. “Uiteraard zijn ook dat de feitelijk aantoonbare prestaties bepalend, net als de authenticiteit en intensiteit waarmee een bedrijf communiceert”, stelt Van Riel.

Reputatie draait om één simpel woord: relevantie

Een goede reputatie hebben, draait vooral om één ding: relevantie. Veel van de bedrijven die er goed op staan in Nederland blinken hierin uit. Dit zegt Cees van Riel, professor corporate communicatie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam en mede-oprichter van het Reputation Institute. Er zijn ruwweg drie onderdelen waar ondernemingen goed op moeten scoren om een goede reputatie te ontwikkelen.Ten eerste gaan het om presteren. “Je moet iets doen dat mensen aanspreekt zodat ze klant van je willen zijn of klant willen worden”, zegt Van Riel. “Maar dat is niet zo eenvoudig, want de maatschappij verandert steeds.” Ten tweede moet een productportfolio voldoen aan de eisen van de tijd. Een bedrijf moet een product ook veranderen en daar succesvol in zijn. Ten derde moet een ondernemer daar op zodanige manier over weten te communiceren, dat mensen dat als toegevoegde waarde zien.

Wat is de rol van merkeigenschappen bij het endorsen van het merk door consumenten?

Eén van de centrale vraagstukken voor marketeers in het gebruik van sociale media is de verwerving van online endorsements van consumenten. Een online endorsement is een verbinding tussen een consument en een merk die zichtbaar is voor andere consumenten. Consumenten endorsen een merk doordat ze het ‘volgen’ of ‘liken’, of door het delen van merkcontent met anderen. Hoe krijg je consumenten zover dat ze je volgen of liken en dat ze je berichten delen met anderen? Voor sommige merken lijkt dit makkelijker te gaan dan voor andere. Dit kan aan de content liggen die zij verspreiden, maar ook aan eigenschappen van het merk zelf. Dat onderzochten Stefan Bernritter, Peeter Verlegh en Edith Smit van de Universiteit van Amsterdam.

Rabobank vernieuwt sponsorstrategie

Nauwe partnerships tussen de lokale Rabobanken en de plaatselijke sport- en cultuurverenigingen vormen het hart van deze strategie. Hierbij vormen de ambities van de verenigingen en een duurzame samenwerking om deze te verwezenlijken de kern. Rabobank concludeert op basis van eigen ervaringen en diverse onderzoeken dat verenigingen en stichtingen voor veel uitdagingen staan. De duizenden verenigingen in ons land vormen het grootste sociale netwerk. Ze verbinden mensen door alle lagen en leeftijden van de bevolking en dragen hiermee bij aan een sterkere meer tolerante samenleving. Ook leiden ze talenten op die zonder de vereniging nooit zo ver zouden komen. De Rabobank gelooft in de kracht van clubs, verenigingen en stichtingen en zet hen de komende vier jaar centraal in haar sponsorstrategie.

Agenda

BusinessWise

organiseert morgen, dinsdagmiddag 4 april, in MartiniPlaza in Groningen een college met als titel: ‘Schaamteloos en onverschrokken ondernemen’ door Marianne Zwagerman’, columniste, schrijfster en media-entrepreneur. Als innovatiestrateeg helpt en inspireert Marianne mensen en bedrijven om schaamteloos en onverschrokken te leven en te ondernemen. Haar specialisaties zijn innovatie, de (publieke) omroep, kranten, journalistiek, internet en sociale media. Haar maatschappijkritische columns en publicaties verschijnen met enige regelmaat in kranten en tijdschriften. Marianne helpt bedrijven, vooral mediabedrijven, om hun toekomst vorm te geven en hun weg naar die toekomst succesvol te bepalen. Het vertalen van dominante consumententrends naar vernieuwende businessmodellen, vernieuwende inhoud, vernieuwende manieren om de consument te bereiken.

Bedrijven Contactdagen Assen

worden op dinsdag 4 en woensdag 5 april in de TT-hallen in Assen gehouden. Een mix van honderden standhouders, meerdere topsprekers, tal van netwerkbijeenkomsten en uiteenlopende podia en themapleinen maken de Contact Dagen Drenthe tot een uniek event. Hier treft u niet alleen uw bestaande netwerk, ook krijgt u de mogelijkheid voor tal van kansrijke nieuwe ontmoetingen.

SMC050

organiseert op maandag 10 april in MartiniPlaza in Groningen een bijeenkomst over “De status en toekomstige impact van 3D printen. 3D printen was jarenlang dé belofte van de toekomst. Waar staan we nu? Wat is de status? Wat gaat de impact zijn? Spreker is Winand Slingenbergh van FabLab Groningen, het 3D-print-kenniscentrum in Groningen.

GASTVRIJ 050

Op dinsdag 18 april presenteert Marketing Groningen in Café De Sleutel in Groningen haar nieuwste campagne bij Gastvrij050. In april lanceert Marketing Groningen de nieuwe internationale ‘Er gaat niets boven Groningen’ campagne die tot 2020 zal lopen. In de campagne staan magische momenten en bijzondere ontmoetingen in de provincie Groningen centraal. Doelstelling is om meer (internationale) bezoekers naar Groningen te trekken die langer blijven, meer geld uitgeven en vaker terugkomen. Barbara Risselada van Marketing Groningen neemt je mee achter de schermen van deze nieuwe campagne.

Opmerkelijke transfers

Pieter Sijpersma vertrekt als hoofdredacteur DvhN

Pieters Sijpersma treedt op 1 september terug als hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden. Hij blijft wel actief voor uitgever NDC Mediagroep. Sijpersma wordt adviseur van de directie van de NDC. Hij is sinds 2004 hoofdredacteur van het Dagblad. Na dertien jaar vindt hij het tijd voor een opvolger. Sijpersma kiest ervoor om in september terug te treden, omdat de krant dan ook met een aantal digitale vernieuwingen komt.

Op Zoek

Ben jij op zoek

naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het Jan Boon Communicatie weten. Meer informatie? Neem contact op met Jan Boon Communicatie.

En dan nog even dit

Sneek is de hotelstad met de beste reputatie in Friesland

Sneek mag zich na Roermond de beste hotelstad van Nederland noemen volgens Trivago en Friesland is de provincie die het beste uit de jaarlijkse Trivago Reputatie Stedenranglijst 2017 komt. Dat betekent dat er ten opzichte van vorig jaar niet veel is veranderd. Runner up is Zwolle, dat steeg van plaats acht naar de derde plaats.

Leeftijd belemmert carrière het meest

Nieuwe technologieën zorgen voor generatiekloof op de werkvloer. Leeftijd wordt door Europese werknemers als grootste belemmering genoemd voor carrièreontwikkelingen. Vriendjespolitiek en het gebrek aan mogelijkheden bij de huidige werkgever zijn de twee opeenvolgende obstakels die de loopbaanontwikkeling belemmeren. Met name werknemers in Nederland (24%) en Zwitserland (21%) zeggen dat leeftijd hun doorgroeimogelijkheden in de weg staat. Dit blijkt uit het onderzoek ‘The Workforce View’ van HR-dienstverlener ADP onder 10.000 Europese werknemers, waaronder 1.300 Nederlanders.

Werkgever biedt onvoldoende steun in loopbaanontwikkeling Bijna een derde van de Europese werknemers ervaart geen of onvoldoende steun van zijn werkgever in hun loopbaanontwikkeling. Nederlandse werknemers zijn na de Spanjaarden het meest tevreden over de ondersteuning die zij vanuit hun werkgever ontvangen. Bij het stimuleren van werknemers in hun carrièreontwikkeling blijkt met name voor HR een belangrijke rol te zijn weggelegd. Volgens Europese werknemers moet de HR-afdeling hen vooral ondersteunen door opleidingsmogelijkheden aan te bieden (32%) en hen te voorzien van loopbaanadvies (23%). Nederlandse werknemers vinden het belangrijk dat hun betrokkenheid bij de organisatie verbetert.

“Marketeers nemen influencers niet serieus”

Om hun doelgroep te bereiken doen marketeers er verstandig aan influencers in te zetten, zoveel is nu wel duidelijk. Maar hoe dan? En waar gaat het eigenlijk heen met die razendsnel veranderende wereld van YouTube? Aan het woord radio-dj en presentator Giel Beelen. “Sommige vloggers pakken meer views dan Jeroen Pauw, dat zegt in feite al genoeg.” Wanneer het aankomt op influencermarketing spreekt Giel Beelen graag in termen van ‘oude’ en ‘nieuwe’ media. Waar komt het op neer: oude media (tv) begrijpen nieuwe media (online) nog steeds niet en de laatste groep voelt zich niet serieus genomen door de eerste.

Zonder specialisten stevent de hysterische wereld van contentmarketing af op een bankroet

Vrouwen weten meer van inhoud af dan mannen en mannen zijn beter in techniek, althans dat zegt Yoteng Pat naar aanleiding van de bijeenkomst ‘Girls in Martech’, die medio maart plaatsvond. Technologie domineert, dus het is belangrijk dat je als marketing professional open staat voor technologische ontwikkelingen en de bijbehorende kansen. Overigens is technologische vernieuwing op zich niet het meest interessante voor het marketingvak. Wat ik interessant vind, is hoe technologie marketeers kan helpen met het opschalen van de één-op-één klantrelatie over alle contactkanalen heen.

De PR-trend voor 2017: video groeit verder

Over een kleine twee jaar bestaat naar verwachting 80% van al het internetverkeer uit video. Video is een volwassen en veelzijdig communicatiemiddel. Toch worstelen bedrijven er nog mee. Het blijkt nog best lastig om als merk en bedrijf op een goede manier een publiek en podium op te bouwen met online video. Op zakelijke YouTube-kanalen zie je van alles voorbijkomen, van tenenkrommende lulligheid tot ‘vervideode’ brochures. Er wordt vaak nog te ‘ouderwets’ naar het middel gekeken. Bij de keuze voor video schieten veel organisaties meteen in de productiekramp.

Uitspraak

“Als je iets wilt pakken, moet je het heel even loslaten. Als je iets wilt loslaten, moet je het heel even pakken.” (Lao-Tse Chinees filosoof ± 600 v.Chr.)

Bonen weken

wil zo veel zeggen als ‘stellig op iets rekenen en daarnaar maatregelen nemen’ en is bedoeld voor ondernemingen en organisaties in het midden- en kleinbedrijf om het management te attenderen op het belang van communicatie en reputatie van hun onderneming.

Daarnaast geeft Jan Boon Communicatie Bonen in de pot en Bonen Doppen uit. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: www.bonenweken.nl, www.bonenindepot.nl en www.bonendoppen.nl; ook vindt u mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenweken, @Bonenindepot en @Bonendoppen.

Een ander attenderen op Bonen Weken? Aanmelden is heel simpel: klik hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s