6 maart 2017

Bonen Weken is een uitgave van Jan Boon Communicatie en gaat over de ontwikkelingen in het communicatievak in relatie tot ondernemen.

Laatste nieuws

Hoe contentmarketing in het midden- en kleinbedrijf GROOT effect kan hebben

Contentmarketing is voor giganten als Albert Heijn, Heineken en Coolblue. Hun enorme marketing- en communicatieafdelingen kunnen hun Facebook accounts met gemak up-to-date houden, reageren op alle berichten die binnenkomen via social media en hippe, relevante en interessante content verspreiden. MKB’ers hebben daar geen budget, geen tijd en geen mensen voor. Bovendien: wat hebben ze te vertellen? Niemand leest toch de blogs van Jan Janssen B.V. uit Jipsingboerenkoolstronkeradeel? Zijn bedrijf heeft trouwens maar 20 volgers op Facebook, dus daar hoeft hij het ook niet voor te doen. FOUT! Het MKB heeft júíst baat bij een sterke contentstrategie. En dat is heus niet zo ingewikkeld als de meesten denken.

 

Verder in deze editie

  • Heeft print nog toekomst?
  • Computable start imago onderzoeken
  • De politiek draait niet om het beste idee, maar om de best gecommuniceerde emotie
  • Volle agenda
  • Communicatieprofessionals op zoek

Opgevallen

Nieuw publiek binnen handbereik

Kleinere bedrijven zijn vaak goed in het aangaan van relaties voor de lange termijn en hebben een uniek verhaal. Ze leveren kwaliteit, een fantastische service en continuïteit, dan komen de klanten vanzelf. Dit werkt, maar veel ondernemers hebben daarnaast de ambitie om nieuwe klanten aan te trekken, het liefst buiten de eigen regio. Met contentmarketing kun je met een beperkt budget landelijke bekendheid genereren. Heel Nederland googelt zich immers suf of zit op Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn.

Heeft print nog toekomst?

Ja, zeggen ze volmondig bij De Persgroep. Het bereik van papieren kranten is groter dan ooit, ook al lezen millennials die alleen online. Zolang abonnees de meeste content blijven sponsoren, kunnen mediamerken adverteerders naar de moeilijkst bereikbare doelgroepen loodsen, doceerde topvrouw Christel van den Hazel tijdens het MWG-congres. Branded content in de vorm van leuke en spraakmakende verhalen en video’s heeft een groeiend bereik. Zeker als het viral gaat.

Computable start imago onderzoeken

Computable onderzoekt binnenkort het imago van ict-bedrijven en hun (financiële) situatie in de Nederlandse markt. Hiervoor roept het iedereen op om ict-bedrijven aan te melden. Dit kan tot en met 1 juni 2017. Selectie voor de onderzoeken geschiedt op basis van de omzet over 2016. De lijsten worden gepresenteerd in de jaargids Computable 100, die op 15 december 2017 verschijnt. Bedrijven die hun Nederlandse omzetgegevens over 2016 bekendmaken, komen automatisch in aanmerking om deel te nemen aan beide onderzoeken.

De politiek draait niet om het beste idee, maar om de best gecommuniceerde emotie

Volgende week woensdag mogen we naar de stembussen om te stemmen op de partij die volgens ons het beste ons land kan besturen. Hoe dichter we bij de verkiezingsdag komen, hoe meer er wordt gezegd en geschreven over de standpunten, reacties en tegenreacties van politici en hun partijen. Lang werd er gedacht dat stemmers kiezen op de partij met de meest overtuigende rationele argumenten. Gedragswetenschappelijk onderzoek laat echter iets anders zien. De politiek is geen marktplaats van ideeën, maar van emoties.

Onderzoek: Groot deel ondernemers gebruikt geen social media buttons

Naast het gebruik van websites, bezitten veel ondernemers ook nog één of meerdere social media kanalen. Het gebruik hiervan kan voor extra binding zorgen met de klant of bepaalde content tentoonstellen, zoals nieuwsberichten of aankondigingen die normaliter niet op de reguliere website verschijnen. De precieze inrichting van het gebruik hangt natuurlijk ook af van de aard van het medium: Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram worden allemaal voor andere doeleinden gebruikt, dus verschilt ook de geplaatste content.

Agenda

28ste MARUG Conferentie

Morgen, dinsdag 7 maart 2017 is de 28ste MARUG conferentie over ‘The Cloud of Connections- One click away from your customer’. De sprekers zijn werkzaam bij Heineken, Bol.com, NS en MobPro, ze vertellen er alles over.

De Business Contact Dagen Noord

zijn op dinsdag 21 en woensdag 22 maart in het WTC Expo in Leeuwarden. Er is dit maal een nieuw plein: het Finance Plein. Diverse bedrijven uit de financiële sector presenteren zich hier, waar bezoekers en ondernemers terechtkunnen voor informatie over financieringen, subsidies, crowdfunding en fondsen.

Building tomorrow’s athletes today

Legendary Lanes organiseert op donderdagmiddag 23 maart in MartiniPlaza het Sportcongres Noord-Nederland. Tijdens het congres komen diverse interessante sprekers aan het woord over onderwerpen die van belang zijn voor topsporters en talenten om de kansen op succes tijdens hun sportloopbaan te optimaliseren. Het congres gaat onder andere over personal branding van sporters en sportmarketing. Aansluitend aan het congres vindt de Groninger Sportverkiezing 2016 plaats.

Bedrijven Contactdagen Assen

worden op dinsdag 4 en woensdag 5 april in de TT-hallen in Assen gehouden. Een mix van honderden standhouders, meerdere topsprekers, tal van netwerkbijeenkomsten en uiteenlopende podia en themapleinen maken de Contact Dagen Drenthe tot een uniek event. Hier treft u niet alleen uw bestaande netwerk, ook krijgt u de mogelijkheid voor tal van kansrijke nieuwe ontmoetingen.

SMC050

organiseert op maandag 10 april in MartiniPlaza in Groningen een bijeenkomst over “De status en toekomstige impact van 3D printen. 3D printen was jarenlang dé belofte van de toekomst. Waar staan we nu? Wat is de status? Wat gaat de impact zijn? Spreker is Winand Slingenbergh van FabLab Groningen, het 3D-print-kenniscentrum in Groningen.

Opmerkelijke transfers

Marc Winters wordt de nieuwe directeur van Thialf. Marc Winters volgt Willem Jan van Elsacker op. Winters heeft eerder onder andere bij Martiniplaza in Groningen gewerkt. Hij heeft ruime ervaring in het ontwikkelen van nieuwe concepten.Thialf wil in de toekomst meer zijn dan alleen een ijsstadion. Volgens Thialf is Marc Winters de aangewezen persoon om dat te ontwikkelen. Marc Winters komt van het Infoversum.

Annie Krist

is benoemd tot nieuwe CEO van GasTerra. Zij volgt Gertjan Lankhorst op die zijn functie op 1 januari heeft neergelegd. Momenteel is Annie Krist algemeen directeur van Gasunie Transport Services (GTS) en in die hoedanigheid lid van de Raad van Bestuur van Gasunie.

Annabelle Birnie wordt de nieuwe directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Annabelle Birnie vertrekt als directeur van het Drents Museum in Assen. Birnie is benoemd tot nieuwe directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). Onder haar leiding heeft het Drents Museum in de afgelopen jaren zijn positie als gerenommeerd museum met spraakmakende internationale tentoonstellingen op het gebied van archeologie en kunst verstevigd en uitgebouwd.

Renate Kamphuis is benoemd tot directeur Zorg van Zorggroep Meander. Renate Kamphuis werkt nu als directeur Zorg & Behandeling bij Liberein (voorheen AriënsZorgpalet) in Enschede. Ze vervulde verschillende functies in de zorg en was onder andere secretaris Medisch Stafbestuur en beleidsmedewerker RvB bij het Medisch Spectrum Twente Enschede.

Anita Tijsma is benoemd als nieuwe directeur en bestuurder van woningcorporatie Acantus in Veendam. Zij volgt Margriet Drijver op die eind oktober 2015 aantrad als interim-bestuurder na het vertrek van Johan Krul.

Op Zoek

Ben jij op zoek

naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het Jan Boon Communicatie weten. Meer informatie? Neem contact op met Jan Boon Communicatie.

Yvonne

is een echte verbinder en organisator die gaat voor een hoge klantwaarde. Yvonne is op zoek naar een werkgever die de waarde van communicatie inziet en een sparringpartner zoekt om het bedrijf op een hoger level te krijgen. Haar ambitie is het om een hoge klantwaarde en duurzame relatie op te bouwen met klanten. Om dit te bewerkstelligen zet zij haar creativiteit, organisatie- en marketingcommunicatie vaardigheden in. Naast haar pittige en energieke karakter is zij mensgericht en bereid te ondersteunen, mee te denken en te begeleiden waar nodig. Zij werkt resultaat- en oplossingsgericht, zelfstandig en kan makkelijk en snel schakelen. Yvonne haar werkresultaten kenmerken zich door zorgvuldigheid en perfectionisme, door haar collega’s wordt zij gezien als iemand die beschikt over een goed inlevingsvermogen en een enorm doorzettingsvermogen. Heb jij een geschikt klus voor haar? Laat het Jan Boon Communicatie weten!

Amanda 

zoekt per direct een baan in de Communicatie, Marketing of PR. Amanda heeft in 2015 haar HBO Bachelor Communicatie gehaald, met als afstudeerrichting Tekst en Communicatie. Daarna heeft zij een jaar gewerkt als communicatiemedewerker in het webteam van Zorggroep Alliade. Ook heeft zij in 2015 de PR Commissie opgericht van korfbalvereniging Flamingo’s uit Buitenpost. Amanda haar specificaties liggen in content voor online media, maar ze deinst ook zeker niet terug voor offline media. Amanda wordt enthousiast van plannen en organiseren en wil haar vaardigheden ook inzetten voor administratieve taken. Meer weten over Amanda? Neem gerust contact met Jan Boon Communicatie op.

Renate

is op zoek naar een functie in de (internationale) marketing. Ze zoekt rondom export, branding, product management. Ze heeft zowel een HBO (International Business and Languages) als een universitair diploma Marketing (Branding and Communcation). Renate is zeer gedreven, gemotiveerd en internationaal georiënteerd. Met een grote interesse in business-to-consumer marketing. Renate is communicatief vaardig, initiatiefrijk en een teamplayer. Ze heeft de ambitie om door te groeien naar een managementfunctie. Ze is vorig jaar afgestuurd voor de WO Master Marketing (Branding and Communication). Wil je meer weten over Renate, neem dan snel contact op met Jan Boon Communicatie.

Paula

is op zoek naar een opdrachtgever(s)/werkgever die de waarde van marketing inziet en begrijpt en een sparringspartner zoekt om zijn of haar bedrijf naar een hoger niveau te brengen. Dit kunnen zowel lokale mkb-ers als internationaal georiënteerde bedrijven zijn. Het is namelijk haar ambitie om ondernemers en bedrijven te begeleiden, te adviseren en ondersteunen bij strategische (marketing) vraagstukken en marketing- en communicatieplannen, zowel op offline als online vlak. Paula is een marketeer met sterke projectmanagement vaardigheden en heeft veel ervaring met (social) media marketing, e-mailmarketing, content- en community management en contentmarketing. Bovendien weet ze van aanpakken. Heb jij een geschikt klus voor haar? Laat het Jan Boon Communicatie weten!

Echte communicatieprofessional

Organisator, verbinder, besluitvaardig en representatief zijn eigenschappen die haar typeren. Ze heeft een gestructureerde, resultaatgerichte aanpak van zaken. Met veel ervaring in onderwijsprojecten in technische- en bestuurlijke omgevingen. Ze gedijt goed in een gevarieerd team en houdt van nieuwe projecten. Heb jij een geschikt klus voor haar? Laat het Jan Boon Communicatie weten!

En dan nog even dit

Stembus

Op 15 maart is het weer zover: de Tweede Kamerverkiezingen. En natuurlijk gaan we allemaal stemmen. Toch? In de praktijk valt dat tegen, 4 jaar geleden is namelijk bijna een derde van de kiezers onder de 25 jaar niet wezen stemmen. Dat moet anders, vindt Tim Hofman. Samen met een aantal andere fanatieke Twitteraars startte hij binnen een bewonderenswaardig korte tijd de Stembus campagne. Met de slogan ‘make voting great again’ als knipoog naar Trump. Tim wil de democratie weer sexy maken en jongeren een schop onder hun hol geven. En dat heeft inmiddels al wat aandacht opgeleverd.

Willem Groeneveld (Sikkom) wint Reuringprijs 2016

Willem Groeneveld uit Groningen heeft de Reuringprijs 2016 van de Noorder Pers Sociëteit gewonnen. Met zijn ‘stadsblog’ Sikkom, onderdeel van NDC Mediagroep, is hij er volgens de jury van de prijs in geslaagd jongeren, een moeilijk bereikbare doelgroep voor traditionele uitgevers, te betrekken bij de journalistiek. Het succesvol bouwen van een ‘community’, dat NDC eerder al deed met Suksawat in Leeuwarden, levert bovendien nieuws op. Het leidde in 2016 uiteindelijk zelfs tot maatregelen tegen studentenvereniging Vindicat. Willem Groeneveld ontving uit handen van de voorzitter van de juryprijs Arjen van de Leur een prachtig kunstwerk van glaskunstenaar Alwin Overwater, het juryrapport en uiteraard eeuwige roem.

Telecombedrijf Voys gaat Groningen Airport Eelde helpen met marketing

Ze gaan op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om Groningen Airport Eelde meer in de gedachtes van de ondernemende reizigers te krijgen. Bij de zogenoemde hackaton gaan specialisten en de marketingteams van Voys en het vliegveld gezamenlijk nieuwe ideeën ontwikkelen. Doel is wel om uiteindelijk die ideeën concreet te maken. Mark Vletter had de hackaton op 22 november vorig jaar aangeboden tijdens de eerste bijeenkomst van het GRQ Business Network, de ondernemersclub rondom het vliegveld. Voys heeft meer dan tien jaar ervaring met het gevonden worden door ondernemend Nederland. De zakelijke reiziger is met de komst van de hub naar Kopenhagen een belangrijke doelgroep voor de luchthaven geworden. Met de hackaton hopen Voys en Eelde een manier te vinden om die reiziger beter te bereiken.

Het Groninger Congres Bureau is verhuisd

naar Griffeweg 5, 9724 GE Groningen. Het Groningen Congres Bureau promoot de stad en regio Groningen als ideale congres- en vergaderbestemming en biedt daarnaast advies en ondersteuning bij het organiseren van congressen en andere bijeenkomsten.

Contentmarketing op boardroomniveau

zet de deur wagenwijd open naar de transitie van salesgedreven organisaties naar organisaties die grote waarde hechten aan het merkverhaal en hoe en waar dat verhaal verteld wordt. En hoe content geïntegreerd wordt in alle geledingen van de organisatie. Immers, het volstaat eenvoudigweg niet langer om je product in de markt te zetten en het voor zich te laten spreken. Merken moeten in staat zijn op een relevante, aansprekende manier over domein en product te praten. Wie daartoe niet in staat is, is gezien.

Consumenten willen weten waar merken voor staan

Merken krijgen daarmee in toenemende mate meer echte verantwoordelijkheid. Maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maar dan moeten ze die wel nemen. Het is hierin als merk noodzaak weg te bewegen van de kleine wereld van sales en marketing. Zolang de oude wereld oververtegenwoordigd blijft op managementniveau zal dat niet veranderen.

Uitspraak

“Management is de dingen goed doen, leiderschap de goede dingen doen.”

(Peter Drucker, management consultant).

Bonen weken

wil zo veel zeggen als ‘stellig op iets rekenen en daarnaar maatregelen nemen’ en is bedoeld voor ondernemingen en organisaties in het midden- en kleinbedrijf om het management te attenderen op het belang van communicatie en reputatie van hun onderneming.

Daarnaast geeft Jan Boon Communicatie Bonen in de pot en Bonen Doppen uit. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: www.bonenweken.nl, www.bonenindepot.nl en www.bonendoppen.nl; ook vindt u mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenweken, @Bonenindepot en @Bonendoppen.

Een ander attenderen op Bonen Weken? Aanmelden is heel simpel: klik hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s