Bonen Weken

6 februari 2017

Bonen Weken is een uitgave van Jan Boon Communicatie en gaat over de ontwikkelingen in het communicatievak in relatie tot ondernemen.

Laatste nieuws

Appie Today

Albert Heijn bouwt haar YouTube-kanaal uit tot een social tv-zender: Appie Today. De retailketen wil daarmee jonge consumenten aan de winkels binden. Het You Tube kanaal gaat de lucht in onder de naam ‘Appie Today’. Behalve actualiteiten en vrolijke verhalen met een knipoog, zijn er ook scherpe reportages waarin Albert Heijn kritisch naar zichzelf en haar omgeving durft te kijken, belooft AH. Volgens marketingmanager Saskia Egas Reparaz kan AH omgaan met kritiek en ‘de gunfactor voor AH vergroten’.

Verder in deze editie

  • Focus op data, samenwerking en AI
  • Wereldwijde campagne om Tesla naar Noorden te halen
  • VodafoneZiggo presenteert nieuw logo en bedrijf
  • Reuringprijs
  • Yarden start campagne met VR film HIP

Opgevallen

Marketing 2017: focus op data, samenwerking en AI

Het is weer die tijd van het jaar waarop we massaal vooruitkijken naar wat het komende jaar ons zal brengen. In plaats van allerlei voorspellingen te doen, kijkt Ashling Kearns liever naar marketeers zich zouden moeten focussen om klanten tevreden te houden. Hieronder de, in haar optiek, drie belangrijkste zaken. Data: consumenten worden 24/7 overspoeld met informatie via een continu groeiend aantal kanalen. Dat gaat niet beter worden in 2017, integendeel. Marketing en technologie gaan tegenwoordig hand in hand. Zelfs traditionele middelen zoals beurzen en in-house events vertrouwen op geautomatiseerde back-end-processen en data-analyse. En, Artificial Intelligence (AI) is een hot topic in de industrie op dit moment en Ashling Kearns schat in dat deze technologie in 2017 verschuift van hype naar alledaagse realiteit.

Wereldwijde campagne om Tesla naar Noorden te halen

Het Noorden heeft een wereldwijde reclamecampagne gelanceerd om Tesla naar Noord-Nederland te halen. Daarbij is onder andere de Groningse Eemshaven in beeld. De campagne is van start gegaan met de lancering van een nieuwe website.  Het Noorden prijst zichzelf aan als ‘Top Dutch’, omdat de regio zichzelf onderscheidt als innovatief, groen, talentrijk en bruisend. Uiteindelijk wil het Noorden ook nog laten zien hoeveel talent er in de regio voor Tesla wil werken en komt er een businesscampagne om te laten zien hoeveel potentiële klanten er voor Tesla zijn. De campagne is bedacht door dertig ondernemers en bestuurders uit het Noorden en vormgegeven door Intio.

Tesla-topman Elon Musk doelwit van Nederlands Twitter-bombardement

Met een salvo van honderdduizenden Tweets gericht op de topman Elon Musk en de medewerkers van Tesla prijst Noord-Nederland zich aan als de gedroomde thuishaven van een Tesla-fabriek. Tesla’s topman Elon Musk zoekt een locatie in Europa en de drie noordelijke provincies voeren de campagne Topdutch om de megafabriek naar hun regio te halen. De tweet toont een filmpje met de kwaliteiten van Noord-Nederland en de eerste elektrische auto gemaakt door de Groningse hoogleraar Sibrandus Stratingh zo’n twee eeuwen terug. Met de slogan ‘Let’s bring the electric car home’ willen ze Tesla naar het noorden halen, terug naar de roots van de elektrische auto.

Voorkom reputatieschade door inzet organisatiekundige

Zonder kennis van het besturen en het gedrag van organisaties kun je geen corporate reputatie bouwen of versterken. Toch is de organisatiekunde een ondergeschoven kindje bij reputatievraagstukken. Wil je als communicatieprofessional de beeldvorming over jouw organisatie of opdrachtgever beïnvloeden, dan verdient de organisatiekundige een prominente plek in je team. Niets doet het in de media zo goed als reputatieschade.  Praktijkvoorbeelden hebben één ding gemeen: interne procedures en tekortkomingen werden genegeerd. Ze leren dat mankementen in de organisatie – en het niet nakomen van de belofte van de organisatie – een voorteken zijn van ernstige reputatieschade.

VodafoneZiggo presenteert nieuw logo en bedrijf

Het logo wordt een combinatie van de twee merknamen. De twee merknamen Ziggo en Vodafone blijven in het nieuwe bedrijf ook afzonderlijk behouden. Gezamenlijke proposities en marktbenadering van de nieuwe joint-venture waren nog niet bekend. In het nieuwe beeldmerk worden de twee bestaande namen gecombineerd. Volgens een woordvoerder van VodafoneZiggo is er nog geen formeel besluit genomen over het al dan niet voeren van één merk. “Alle opties zijn daarin nog open,” zegt zij, “in deze fase treden we nog met beide merken naar buiten toe, ook om de klant niet in verwarring te brengen.” Marketingtaken zijn in handen van Robin Kroes (Strategy), Marcel de Groot (consumentenmarkt), en John van Vianen (zakelijke klanten).

Agenda

Reuringprijs

Voor de tweede maal wordt de NPS Reuringprijs uitgereikt en wel op maandag 13 februari in café ‘De Sleutel’ aan de Noorderhaven 72 in Groningen. Ook nu weer is dat iemand die in het afgelopen jaar voor veel reuring zorgde op het snijvlak van journalistiek en communicatie. Aansluitend is er een bijeenkomst van de Noorder Pers Sociëteit die ‘Bouwen met constructieve journalistiek’ als thema heeft.

Noorder Pers Sociëteit

organiseert op maandag 13 februari een bijeenkomst over Constructieve journalistiek. Het wordt gepresenteerd als de nieuwste loot aan de journalistieke stam: constructieve journalistiek. Geen goed-nieuwsshow, maar rekening houden met de gevolgen van je werk, niet alleen ‘schande!’ roepen, maar ook aan oplossingen denken en middels die manier van journalistiek bedrijven een ‘community’ bouwen.

BusinessWise

Dinsdag 14 februari is het eerstvolgende college met als spreker Arjan Erkel. Arjan Erkel (Rotterdam, 9 maart 1970) is een Nederlands cultureel antropoloog en oud-medewerker van de internationale hulpverleningsorganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG). Vanaf de zomer van 2002 werd Erkel twintig maanden door zwaarbewapende mannen met bivakmutsen vastgehouden in een hok van twee bij anderhalve meter onder de grond, vol angst en onzekerheid over een goede afloop. Meer informatie over BusinessWise en dit college is te vinden op de website: www.businesswise050.nl.

SMC050

organiseert op maandag 27 februari in MartiniPlaza een bijeenkomst over “The impact of autonomous vehicles and shared mobility”. Wat is de impact van de zelfrijdende auto op bijvoorbeeld wonen, werken, winkelen, logistiek, arbeidsmarkt, huizenprijs, vrije tijd, files en productiviteit? En wat gaan we merken van de ‘ver-Uber-isering’ van vervoer? Hoe gaat onze wereld er dan uitzien? Hebben we straks nog wel een auto? Komen er veel meer mensen uit de Randstad in Groningen wonen? Gaat ‘het nieuwe werken’ dan eindelijk een vlucht nemen? Bas van de Haterd komt ons er alles over vertellen. Naam van de tweede spreker volgt binnenkort.

28ste MARUG Conferentie

Op dinsdag 7 maart 2017 gaat het 28ste MARUG conferentie over ‘The Cloud of Connections- One click away from your customer’. De sprekers zijn werkzaam bij Heineken, Bol.com, NS en MobPro, ze vertellen er alles over.

Bedrijven Contactdagen Assen op dinsdag 4 en woensdag 5 april

Een mix van honderden standhouders, meerdere topsprekers, tal van netwerkbijeenkomsten en uiteenlopende podia en themapleinen maken de Contact Dagen Drenthe tot een uniek event. Hier treft u niet alleen uw bestaande netwerk, ook krijgt u de mogelijkheid voor tal van kansrijke nieuwe ontmoetingen. Geheel Drenthe en aangrenzende regio’s zijn aanwezig als standhouder en bezoeker.

Transfers

Jellie J. Tiemersma van Personal Too is nu interim directeur en bestuurder bij MEE Drenthe. Jellie heeft als bestuurder een zeer ruime ervaring opgedaan in tal ven verschillende organisaties. MEE Drenthe is er voor mensen met een beperking.

Oud-staatssecretaris Mansveld is nieuwe directeur Veiligheidsregio

De Groningse is nu nog waarnemend burgemeester van Tytsjerksteradiel. Mansveld volgt Erik van Zuidam op. Mansveld wil de samenwerking tussen de (crisis)partners verder verbeteren, nu de samenleving snel verandert. “Zo kunnen we problemen structureel oplossen”, zegt ze.

Harm Post kondigt vertrek aan en zet zich in voor Groningen Airport Eelde

Harm Post maakte op zijn nieuwjaarsbijeenkomst bekend dat hij per 1 oktober zijn functie als directeur van het havenbedrijf neerlegt. Hij liet al weten dat hij zich gaat richten op interim-management, adviesklussen en commissariaten. Volgens Post is de luchthaven heel belangrijk voor de noordelijke economie. “Ik zet me er graag en vol overtuiging voor in met mijn expertise. Want die luchthaven, die moet gewoon blijven”, aldus Harm Post.

Machteld van der Werff van De Klinker wordt opvolger Jan Geert Vierkant

Adjunct-directeur en programmeur Machteld van der Werff vertrekt bij cultuurcentrum De Klinker in Winschoten en wordt de opvolger van Jan Geert Vierkant bij het Atlas Theater in Emmen. Machteld van der Werff was sinds de opening van De Klinker verantwoordelijk voor de programmering. Ze kwam van de Nieuwe Kolk in Assen waar ze hoofd Marketing was.

Op Zoek

Ben jij op zoek

naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het Jan Boon Communicatie weten. Meer weten? Neem contact op met Jan Boon Communicatie.

En dan nog even dit

Consument wil betere klantrelatie na aankoop

Bedrijven moeten vaker communiceren met bestaande klanten, in plaats van alleen nieuwe klanten te willen werven. Dat concludeert PostNL uit de resultaten van een onderzoek naar de communicatievoorkeuren van ruim 2.400 consumenten. Zo is de consumenten gevraagd welke vormen van communicatie zij na aanschaf van een product noodzakelijk, interessant of juist onnodig vinden. Op de eerste plaats staat bevestiging van de aankoop, door 95 % van de respondenten als noodzakelijk genoemd. Ook waren er hoge scores voor uitleg en tips over het product (89 %), een bericht om te checken of de consument nog extra vragen of wensen heeft (64 %) en een bedankje voor de aanschaf (ook 64 %).

Yarden start campagne met VR film HIP

Uitvaartorganisatie Yarden introduceert HIP (Helpend, Inspirerend, Persoonlijk), een virtual reality campagne met een belangrijke taak: hoe zorg je ervoor dat ruim 1200 medewerkers en vrijwilligers binnen vier divisies dezelfde merkwaarden rondom het merk Yarden gaan nastreven en koesteren? Het Groningse bedrijf Veimr is gevraagd voor de creatieve uitwerking. De merkwaarden rondom een merk kunnen pas worden uitgedragen als alle werknemers intern op dezelfde golflengte zitten. Dat is het probleem waar Yarden al een tijd mee rondloopt. De combinatie van vier divisies en veel vrijwilligers zorgde voor verschillende percepties over waar Yarden voor staat.

Merken VS in protest tegen Trumps immigratiemaatregelen

Grote Amerikaanse merken, waaronder Goldman Sachs, Apple en Ford, verzetten zich tegen de immigratiemaatregelen van president Trump. “Dit is niet een beleid dat we ondersteunen”, aldus voorzitter Lloyd Blankfein, de eindbaas van zakenbank Goldman Sachs die zelf door graaibonussen en vage deals met geld uit pensioenfondsen niet zo’n smetteloos blazoen heeft. Dan maakten de woorden van de Apple eindbaas Tim Cook meer indruk. Hoewel  Apple geen democratisch gekozen structuur kent, noch een land is of douanetaken heeft, geniet dit merk onder een breed publiek toch iets meer vertrouwen dan de eerder genoemde financiële merken.

Uitspraak

Fleurop: “flirten is niet genoeg, je moet een bloemetje sturen. “

Bonen weken

wil zo veel zeggen als ‘stellig op iets rekenen en daarnaar maatregelen nemen’ en is bedoeld voor ondernemingen en organisaties in het midden- en kleinbedrijf om het management te attenderen op het belang van communicatie en reputatie van hun onderneming.

Daarnaast geeft Jan Boon Communicatie Bonen in de pot en Bonen Doppen uit. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: www.bonenweken.nl, www.bonenindepot.nl en www.bonendoppen.nl; ook vindt u mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenweken, @Bonenindepot en @Bonendoppen.

Een ander attenderen op Bonen Weken? Aanmelden is heel simpel: klik hier!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s