Bonen Weken

9 januari 2017

Bonen Weken is een uitgave van Jan Boon Communicatie en gaat over de ontwikkelingen in het communicatievak in relatie tot ondernemen.

Laatste nieuws

Wat gaat 2017 brengen in klantbeleving?

Welke trends zijn er gaande? Wat moet je gaan doen en waar moet je nu echt eens mee ophouden? Hans Molenaar, directeur Beeckestijn Business School en trendwatcher op het gebied van marketing en klantervaring: mobile-first wordt het devies. 2016 was het jaar waarin desktop definitief aan alle kanten voorbij werd gestreefd door mobiel. Dat heeft invloed in hoe de klant het wil beleven. Mobiel zal het startpunt worden van al het ‘klantervaring denken’.

Verder in deze editie

  • “Een goed imago bereik je niet met een checklist”
  • Maak trots en succes tot pijler van het reputatiemanagement
  • Meer trends voor 2017
  • VodafoneZiggo
  • De rol van emoties en data in de marketing

Opgevallen

“Een goed imago bereik je niet met een checklist”

Het imago van ict-bedrijven lijkt wel een deukje te kunnen hebben. Als we op de imagolijst van het Computable 100-onderzoek afgaan, zien we ook weinig schommelingen. “Een goed imago creëer je niet met een simpele checklist”, zegt Ward van Beek, medeoprichter van ItsaRep, een bureau dat tech-bedrijven helpt hun reputatie te managen. “Het is vooral een kwestie van be good and tell it. De moderne variant is nu be good and let others tell it, omdat een verhaal nu eenmaal veel sterker is als anderen het vertellen en er nu met social media ook ontzettend veel mogelijkheden zijn om anderen het ook echt te laten vertellen. Dat kan natuurlijk zowel positief als negatief werken.”

Maak trots en succes tot pijler van het reputatiemanagement in 2017

We zijn veel te vaak gericht op de zaken die misgaan. Tijd voor verandering in dit nieuwe jaar. Veel te vaak zijn organisaties vooral bezig met zaken die misgaan en tegenzitten. Natuurlijk is dat ook nodig. Maar als de focus alleen daarop ligt dan maak je je onnodig kwetsbaar. Het is dus cruciaal om ook gericht te zijn op de successen en de kansen die zich voordoen. Dat is een minstens zo belangrijke pijler van reputatiemanagement als crisis- en issuemanagement. Wees trots op wat je realiseert en vier de successen. Laat 2017 een jaar zijn waarin we het positieve in en van onze organisaties voorop stellen en waarmee we ons tegelijkertijd wapenen tegen de mogelijke tegenvallers.

Trends 2017

Welke trends zijn er volgens Ward van Beek, medeoprichter van ItsaRep, op het gebied van reputatie- en imagoverbetering? “Als eerste blijven we de discussie voeren over de waardemetingen. Waar doen we het allemaal voor? Alle oplossingen, analyses, inzichten en tools ten spijt blijft het een combinatie van factoren die bepalend is voor de koers van een bedrijf. Het is geen keiharde wetenschap en dat wordt het ook niet, hoewel er altijd mensen zijn die het blijven proberen.

Maak van je medewerkers fans

Verder spelen medewerkers een cruciale rol in het imago, ook in de verbetering ervan. We zien een sterke groei in wat ik “medewerkermarketing” noem en zorg ervoor dat ze dat ook makkelijk kunnen uitdragen. De komende vijf jaar zullen we overspoeld raken met termen als employee advocacy en social ambassadors. Er komen allerlei tools op de markt die hierop inspelen, bijvoorbeeld om berichten op social media vanuit het bedrijf op persoonlijke kanalen te delen. Na de media en online eigen uitingen van bedrijven is nu de medewerker aan de beurt als ambassadeur. Uiteraard lukt dat alleen als hij of zij daar zelf toe genegen is.

Messenger apps, spraakassistenten, encryptie en VR

Technologische ontwikkelingen hebben een enorme invloed op de manier waarop we communiceren. Ook op zakelijk gebied verandert er veel, zowel in de interne als de externe communicatie. Stilstaan is voor organisaties geen optie, daarom benoemt Voys vier trends die komend jaar zorgen voor nieuwe mogelijkheden in zakelijke communicatie:opkomst messenger apps zet zich voort, meer aandacht voor encryptie, spraakgestuurde robots worden volwassen en zakelijke toepassing Virtual Reality.

Fusiebedrijf Ziggo en Vodafone heet VodafoneZiggo

Het bedrijf maakte op oudjaarsdag bekend dat de fusie is afgerond. VodafoneZiggo is een joint venture van Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo en Vodafone. Beide bedrijven krijgen de helft van de gezamenlijke onderneming in handen. Daarvoor betaalt Vodafone wel 800 miljoen euro aan Liberty Global. Het bedrijf zou over 2016 een omzet van zo’n vier miljard euro gehad hebben. De merken Vodafone en Ziggo blijven allebei bestaan, maar het is nog niet precies duidelijk of er iets verandert voor bestaande klanten van Vodafone of Ziggo. Door de samenvoeging van de twee bedrijven, die afgelopen februari aangekondigd werd, denken Vodafone en Liberty Global uiteindelijk zo’n 280 miljoen euro per jaar te kunnen besparen. Het gaat daarbij onder meer om kosten op infrastructuur, marketing en administratie.

2017 wordt het jaar van de klant

Ook in 2017 is de klant nog altijd dé nummer 1 prioriteit voor marketing- en communicatieprofessionals. Het goede nieuws is dat klanten meer trouw aan het bedrijf en/of merk zijn geworden. Er zit weinig beweging in marketingbudgetten en betrekkelijk veel adverteerders denken erover om te switchen van reclamebureau. Dit zijn enkele uitkomsten van het jaarlijkse BrandFuel onderzoek inzake merk- en marketingtrends onder klanten en relaties. Voor dit onderzoek werden 242 (ex)klanten en relaties (merk-, marketing- en communicatie professionals) benaderd.

Agenda

SMC050

heeft de data bekend gemaakt waarop in 2017 de bijeenkomsten zullen plaatsvinden. Alle bijeenkomsten vinden plaats in MartiniPlaza en beginnen om 19.45 uur en duren tot ongeveer 21.45 uur, de inloop is vanaf 19.00 uur. Ze werken altijd met waardebepaling achteraf. Dat betekent dat je zelf mag bepalen wat je de avond waard vond. Zij hebben als organisatie € 10 per persoon nodig om kostendekkend te zijn.

De data voor 2017 zijn de maandagen 16 januari, 27 februari, 10 april, 22 mei, 10 juli, 11 september, 16 oktober en 4 december.

SMC050

De eerst bijeenkomst in het nieuwe jaar van de SMC050 is op maandag 16 januari in Martiniplaza met Privacy: je hebt wél iets te verbergen! als thema. Sprekers zijn Dimitri Tokmetzis, hij werkt bij de Correspondent en is co-auteur van het boek: ‘Je hebt wél iets te verbergen’ en Ancilla van de Leest, lijsttrekker van de Piratenpartij Nederland. Wat is privacy waard? Wat is privacy eigenlijk? Wat weten bedrijven al over ons? Is privacy belangrijk? “Privacy niet belangrijk vinden omdat je niets te verbergen hebt, is hetzelfde als niet geven om vrijheid van meningsuiting omdat je niets te zeggen hebt” (Edward Snowden).

Transfers

Arend Hartlief is benoemd tot algemeen directeur bij Scholma Print & Media in Bedum. Arend komt van de SMG Groep waar hij algemeen directeur was en werkte eerder als directeur voor Scholma Druk en de Handelsdrukkerij van 1874. Martin Scholma blijft mede-eigenaar van Scholma Print & Media en zal zich meer richten op innovatie en ontwikkelingen.

Jan Geert Vierkant gaat aan de slag als de nieuwe algemeen directeur van het Metropole Orkest. Jan Geert was directeur van het Atlas Theater in Emmen. Hij volgt Marc Altink op die het Metropole Orkest de afgelopen jaren  heeft geleid. Jan Geert Vierkant vervulde al eerder de directeurspost bij het Noord-Nederlands Orkest. Daarvoor gaf hij leiding aan het MartiniPlaza in Groningen.

Gaaike Euwema is nu programmamanager Duurzaam bij het ROC Noorderpoort. Gaaike vervulde tal van maatschappelijke functies en was docent aan het Instituut voor sportstudies van de Hanzehogeschool Groningen en hij was directeur Woondiensten bij woningcorporatie Nijestee.

Op Zoek

Ben jij op zoek

naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het Jan Boon Communicatie weten. Meer weten? Neem contact op met Jan Boon Communicatie.

En dan nog even dit

Elegance over naar Pijper Media

Pijper Media neemt Elegance, de oudste vrouwenglossy van Nederland, over van Pelican Media. Dat maakt het Groningse familiebedrijf bekend. Het in 1937 opgerichte magazine gaat onderdeel uitmaken van het cluster vrouwenglossy’s, waar ook Grazia en de in april dit jaar van Sanoma overgenomen titels Marie Claire, Beau Monde en Happy in Shape onder vallen.

De rol van emoties en data in de marketing

Met verstand alleen koop je niets. De wetenschap kan lang gekoesterde opvattingen ontkrachten maar ook de juistheid ervan bevestigen. Dat ontdekte Paul Postma, directeur Paul Postma Marketing Consultancy (www.ppmc.nl), toen hij naging hoe de recente ontdekkingen van het hersenonderzoek de wereld van de marketing hebben opgeschud en zelfs een nieuwe tak ervan deden ontstaan: de neuromarketing. In zijn boek ‘Anatomie van de Verleiding’ laat hij zien hoe marketeers de kennis van de werking van het brein kunnen toepassen in hun vak, op consumenten, maar ook op opdrachtgevers en zichzelf.

Misschien hebben je banners welk meer effect dan je denkt

De afgelopen jaren hebben marketeers hun banners vooral geoptimaliseerd op de klik en alles wat daarna komt: visits, conversies, etcetera. En a/b-testen deden we om de meest overtuigende uiting te vinden. Dat resulteerde in een ontzettend salesgerichte vormtaal: schreeuwerige, commerciële banners die bedelen om een klik. Stel: één op de duizend mensen klikt op je banner. Dan doe je waarschijnlijk alleen iets met de data van die ene persoon, terwijl je volgens ons juist veel meer geïnteresseerd zou moeten zijn in de 999 mensen die niét klikken.

Comsultant heeft een nieuwe plek!

Date Hoiting zit sinds kort aan het Skagerrak 2 te Groningen en heeft gelijk de gelegenheid aangegrepen om een nieuwe website te lanceren. De specifieke dienstverlening op het snijvlak van marketing, communicatie, verkoop en media krijgt hier handen en voeten met een showcase van enkele uitgevoerde projecten en testimonials van aardige klanten.

Beveiliging ziekenhuiswebsites schiet tekort

De websites van het Martiniziekenhuis, het UMCG en het Ommelander Ziekenhuis zijn onvoldoende beveiligd. Bij het Martiniziekenhuis kon je afgekeken worden bij het invullen van een klachtenformulier met medische informatie. Na een vraag van onder andere RTV Noord, heeft het ziekenhuis de beveiliging snel aangepast. Women in Cybersecurity (WICS), een netwerk van vrouwelijke deskundigen op het gebied van computerveiligheid, onderzocht een kleine honderd ziekenhuiswebsites en concludeerde dat in bijna een kwart van die gevallen de digitale veiligheid te wensen overlaat. Dit is ook het geval bij de sites van het UMCG, het Ommelander Ziekenhuis en het Martiniziekenhuis.

App IJSMEESTERS brengt schaatsprof dichtbij

Tijdens de KPN afstanden in Thialf werd de IJSMEESTER-app voor schaatsliefhebbers gelanceerd. Door het schaatsnieuws vanuit de beleving van de schaatsers zelf te brengen, geeft IJSMEESTERS op een bijzondere manier toegang tot de wereld van het langebaanschaatsen. De content levert een mix op van korte directe berichten en persoonlijke, intieme reportages. Het platform maakt het mogelijk om heel dicht bij de schaatsers te komen.

BMW gaat auto’s verkopen via augmented reality

Toe aan een nieuwe auto? Als het aan BMW ligt, hoef je daar straks niet altijd meer voor naar de showroom. De autofabrikant lanceert binnenkort een app waarmee de auto’s op een smartphone te bekijken zijn via augmented reality.  Wanneer de app precies te downloaden is, is nog onduidelijk. “Dat gebeurt nadat de pilot is afgerond”, zegt een woordvoerder. In Nederland doet de Utrechtse BMW-dealer Ekris mee aan de test. In de eerste pilot van de app zijn alleen de elektrische modellen i3 en i8 in de app te bekijken. In eerste instantie wordt hij nog getest in de showrooms zelf. “Je kunt dan bijvoorbeeld zien hoe gekozen interieur eruit ziet”, zegt de woordvoerder. De informatie is vervolgens te delen op social media of met de autodealer.

Uitspraak

Proost, op een gezond en zorgeloos nieuw jaar, vol geluk, gezelligheid en warme vriendschap met elkaar. Wij wensen je 365 dagen gevuld met warmte en licht: een nieuw jaar boordevol geluk!

Bonen weken

wil zo veel zeggen als ‘stellig op iets rekenen en daarnaar maatregelen nemen’ en is bedoeld voor ondernemingen en organisaties in het midden- en kleinbedrijf om het management te attenderen op het belang van communicatie en reputatie van hun onderneming.

Daarnaast geeft Jan Boon Communicatie Bonen in de pot en Bonen Doppen uit. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: www.bonenweken.nl, www.bonenindepot.nl en www.bonendoppen.nl; ook vindt u mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenweken, @Bonenindepot en @Bonendoppen.

Een ander attenderen op Bonen Weken? Aanmelden is heel simpel: klik hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s