Bonen Weken

12 december 2016

Bonen Weken is een uitgave van Jan Boon Communicatie en gaat over de ontwikkelingen in het communicatievak in relatie tot ondernemen.

U ontvangt Bonen Weken omdat u een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Laatste Nieuws:
5 trends die 2016 ons heeft gebracht!
Maar welke ontwikkelingen heeft 2017 voor jou in petto? 2016 was een fantastisch jaar voor online marketing. De consument stond meer centraal en daardoor was er meer live marketing. Met deze blik op de trends, ontwikkelingen en successen van 2016, kan jij vooruit gaan kijken naar jouw focus voor 2017. In 2016 was er weer geen ontkomen aan, content marketing. Met alleen het schrijven en publiceren van kwalitatieve content kom je er niet meer, traffic genereren naar je website is nog belangrijker.

Verder in deze editie:
• Black Friday gaat los in Nederland
• Reputatie gezien als kern van de business
• Overheid en bedrijfsleven kunnen veel van elkaar leren
• Sinterklaas en de Kerstman gaan met hun tijd mee.

Opgevallen
Samenwerken sales en marketing geen trend, wel noodzaak
Digitalisering, social selling en account based marketing: allemaal ontwikkelingen die de markt vormen. Overigens beginnen ze allen met samenwerken van marketing en sales: helaas geen trend, wel een noodzaak. Een langlopende trend is de digitalisering van de wereld om ons heen, waardoor een steeds groter deel van het klantproces digitaal verloopt. Ook krijgen marketeers een grotere uitdaging om op te vallen in de grotere hoeveelheid informatie die een potentiële klant ter beschikking heeft. Zeker nu de klant onder invloed van digitaal, mobiel en sociaal al het geschreeuw heeft uitgezet.

Twee derde van organisaties heeft geen solide vitaliteitsbeleid
Het hanteren van een sterk vitaliteitsbeleid blijkt voor organisaties wereldwijd een grote uitdaging. 67% van de werkgevers wereldwijd vindt dat hun organisatie geen solide beleid heeft. Dat, terwijl 74% aangeeft een vitaliteitsbeleid wel een belangrijk onderdeel te vinden van hun aantrekkelijkheid voor werknemers. Dit draagt bij aan de werving en het behoud van personeel. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoeksrapport ‘Working Well: A Global Survey of Workforce Wellbeing Strategies’ van Xerox HR Services.

Black Friday gaat los in Nederland
Black Friday heeft een aantal jaar geleden zijn intrede gemaakt in Nederland. Alhoewel deze feestelijke koopjesdag een Amerikaanse traditie is, zijn er tegenwoordig ook veel Nederlandse retailers die op deze koopgekte inspelen. De eerste jaren waren dit slechts enkele kleine winkels, maar tegenwoordig doen ook de grotere retailers als MediaMarkt en BCC mee aan deze geweldige koopjesdag! Ook grote merken als Apple en Sony zijn tegenwoordig in Nederland actief tijdens Black Friday en geven op deze dag uitzonderlijke korting.

Reputatie gezien als kern van de business
In toenemende mate zien chief executive officers in Europa in dat reputatie de kern van hun business is. Die status beschouwen zij als een essentieel onderdeel van het bestaansrecht van de organisatie. Daarom stellen ondernemingsleidingen steeds meer eisen aan communicatieprofessionals. Zij zijn dan ook dringend op zoek naar doordachte en gedurfde leiderschapskwaliteiten om nieuwe bedrijfsgroei te ondersteunen, commerciële mogelijkheden te identificeren en interne verandering te stimuleren.

Onderdeel leiderschapsframework
De CEO’s zien de bedrijfsreputatie niet langer als alleen ‘leuk om te hebben’ maar als cruciaal voor bedrijfssucces. Hierdoor kan communicatie niet langer worden beschouwd als een ondersteunende functie, maar in plaats daarvan als een onderdeel van het leiderschapsframework. Aangezien organisaties zich in commercieel en cultureel opzicht verankerd hebben in open communicatie, is er een nieuwe behoefte aan communicatieprofessionals om namens de organisatie hun leiderschapskwaliteiten te uiten.

Sinterklaas en de Kerstman gaan met hun tijd mee. En jij?
Sinterklaas en de Kerstman kopen vaker online. Dat betekent meer werk voor webshops en pakketbezorgers. Is jouw webshop voorbereid op de drukke feestdagen? En hoe zit het eigenlijk met de inpakservice? De feestdagen en verpakkingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Uit onderzoek van GfK in opdracht van Thuiswinkel.org blijkt dat de goedheiligman in 2015 bijna 1 miljard euro online besteedt. Voor online retailers levert dit 24,2% extra omzet op. De verwachting is, dat deze aantallen dit jaar verder stijgen. Voor Kerstmis ligt het aantal online aankopen in 2015 lager: 66% versus 71% voor Sinterklaas. In 2016 zou dit weleens andersom kunnen zijn. Twee derde van de online retailers voorziet namelijk een verschuiving in de feestdagenomzet.

Relevant en persoonlijk
Marketing en verkoop zullen hun manier van werken en benaderen van de klant moeten veranderen, omdat dezelfde boodschap voor iedereen niet meer werkt. Het voelt misschien goed om een massamail te versturen, maar de impact zal laag zijn. Check je eigen mail eens op ongelezen berichten: de kans is groot dat dit vooral standaardberichten zijn. Om op te vallen moet je relevant en persoonlijk zijn. Ook verkoop moet relevanter en persoonlijker worden. Het maken van een afspraak om alleen koffie te drinken of een standaard demo te geven, heeft steeds minder effect. Timing wordt steeds belangrijker en het leveren van toegevoegde waarde, maar daarvoor moet je je prospects en klanten goed kennen. Niet alleen offline, maar ook online.

Agenda
SMC050
heeft de data bekend gemaakt waarop in 2017 de bijeenkomsten zullen plaatsvinden. Alle bijeenkomsten vinden plaats in MartiniPlaza en beginnen om 19.45 uur en duren tot ongeveer 21.45 uur, de inloop is vanaf 19.00 uur. Ze werken altijd met waardebepaling achteraf. Dat betekent dat je zelf mag bepalen wat je de avond waard vond. Zij hebben als organisatie € 10 per persoon nodig om kostendekkend te zijn.

De data voor 2017 zijn de maandagen 16 januari, 27 februari, 10 april, 22 mei, 10 juli, 11 september, 16 oktober en 4 december.

SMC050
De eerst bijeenkomst in het nieuwe jaar van de SMC050 is op maandag 16 januari in Martiniplaza met Privacy: je hebt wél iets te verbergen! als thema. Spekers zijn Dimitri Tokmetzis, hij werkt bij de Correspondent en is co-auteur van het boek: ‘Je hebt wél iets te verbergen’ en Ancilla van de Leest, lijsttrekker van de Piratenpartij Nederland. Wat is privacy waard? Wat is privacy eigenlijk? Wat weten bedrijven al over ons? Is privacy belangrijk? “Privacy niet belangrijk vinden omdat je niets te verbergen hebt, is hetzelfde als niet geven om vrijheid van meningsuiting omdat je niets te zeggen hebt” (Edward Snowden).

Op Zoek
Ben jij op zoek
naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het Jan Boon Communicatie weten. Meer weten? Neem contact op met Jan Boon Communicatie.

Transfers
Henk Mulder
is benoemd als beoogd gemeentesecretaris van Midden-Groningen. Henk Mulder kwam als beste kandidaat uit de selectieprocedure. De Stuurgroep herindeling Midden-Groningen heeft Henk Mulder benoemd. Hiermee is een belangrijke stap gezet richting Midden-Groningen. Henk Mulder was kwartiermaker/directeur bij de NCG. Daarvoor was hij algemeen directeur van de dienst stedelijke ontwikkeling bij de gemeente Almere en vervolgens wethouder van Almere.

Pim Luiten nieuwe directeur VRIJDAG in Groningen
Hij is daarmee de opvolger van Hendrik Jan Houtsma, die op 15 augustus vertrok. Pim Luiten werkte eerder bij het Amsterdamse Uitburo en was adjunct-directeur van NEMO in Amsterdam. Op dit moment is hij actief als zelfstandig organisatieadviseur. Bij VRIJDAG kan iedereen zelf muziek, theater en beeldende kunst maken. VRIJDAG ondersteunt daarnaast amateurkunstenaars in stad en provincie Groningen, geeft advies over cultuureducatie en biedt culturele workshops voor het onderwijs.

Joost van Geel
is benoemd tot Prestatiemanager bij de Koninklijke Nederlandse Hockeybond. Joost komt van het Alfa College waar hij verantwoordelijk was voor verschillende portefeuilles zoals identiteit, aansluiting HBO en topsport. Joost was daarvoor Hoofd Opleidingen en bondscoach bij de hockeybond en bureaudirecteur bij de Nederlandse Floorball en Unihockeybond.

Eric van Oosterhout voorgedragen als nieuwe burgemeester van Emmen
Dat gebeurde tijdens een speciale, besloten vergadering van de gemeenteraad. Van Oosterhout is op dit moment nog burgemeester van de gemeente Aa en Hunze. De voordracht gaat samen met het advies van commissaris van de koning Jacques Tichelaar naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarna wordt de nieuwe burgemeester officieel benoemd. Volgens Henk Huttinga, voorzitter van de vertrouwenscommissie, zal dat waarschijnlijk ergens in maart zijn. Van Oosterhout volgt Cees Bijl op. Die werd dit jaar gedeputeerde, nadat Ard van der Tuuk opstapte.

En dan nog even dit
“Overheid en bedrijfsleven kunnen veel van elkaar leren”
De reputationele vraagstukken waren heel groot na de bankencrisis, er moest veel geïnvesteerd worden in het herstel van het maatschappelijk vertrouwen. Leerzaam om de complexiteit van het bankwezen van binnenuit te beschouwen. Aan de ene kant de enorme regeldruk en eisen waar men aan moet voldoen en aan de andere kant de zoektocht naar het verwoorden en oppakken van de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat zegt Chantal van den Berg, haar carrière ging van woordvoerder van de CDA Tweede Kamerfractie, via SNS Reaal en mondt nu uit in een baan bij Sanquin, een not-for-profit organisatie, die haar eerdere werkvelden en ervaring samenbrengt.

Jemasiem is verhuisd!
Het Administratiekantoor Jemasiem is verhuisd van Damsport 1 in Groningen naar de Nieuwe Stationsweg 9 in Haren.

Bijna 12 miljoen mensen lezen wel eens een h-a-h-krant
Voor de tweede keer wordt het bereiksonderzoek naar huis-aan-huis-kranten in Nederland gepubliceerd. Daaruit blijkt weer dat deze kranten een zeer hoog bereik scoren: 11,9 miljoen mensen lezen wel eens een huis-aan-huis krant. 8,3 miljoen mensen lezen een gemiddeld nummer van één van de titels die in het onderzoek zijn gemeten. Dat bewijst dat h-a-h-kranten nog steeds een relevant massamedium zijn dat gebruikt wordt door betrokken lezers die informatie zoeken over lokaal en regionaal nieuws. Het grootste gedeelte van de lezers leest alleen een papieren editie (85%); 15% leest (ook) digitaal. Zelfs een deel van de mensen die een Nee-Nee sticker bezitten leest h-a-h-kranten (19%).

Het beste PR-bureau bent u zelf!
Als ondernemer uw naamsbekendheid willen vergroten? Het beste PR-bureau bent u zelf! Dat is mijn mening althans. Natuurlijk wilt u een mooie, opvallende huisstijl, waardoor u veel klanten krijgt. En ik begrijp goed dat u zich daar niet elke dag mee bezig wilt houden. Daar dient u inderdaad een professional voor in te huren. Maar dan? Dan begint het spelletje pas! Want wanneer u eenmaal uw huisstijl op orde heeft en deze heeft doorgevoerd in al uw communicatiemiddelen, dan begint het echte werk pas. Hoe zoekt u de publiciteit? Natuurlijk kan een PR- of communicatiebureau u daar verder bij helpen. En zolang u betaalt, zal dat bureau het ook blijven aanmoedigen. Maar wat als u nu het grote geheim wist, wat al die dure PR- en communicatiebureaus u niet vertellen… kiest u dan eieren voor uw geld? Wilt u meer weten over het grote geheim waar ik het over heb, neem eens geheel vrijblijvend contact op met Jan Boon Communicatie.

FD Gazellen Awards voor noordelijke bedrijven
Maar liefst vijf ondernemingen uit Drenthe, zestien uit Friesland en negentien uit Groningen mogen zich een jaar lang FD Gazelle noemen. Dit zijn er tien meer dan vorig jaar. In de categorie kleine ondernemingen ging de eerste prijs naar VoIPGRID uit Groningen, het telecombedrijf, dat actief is op de zakelijke markt. In de categorie middelgrote bedrijven ging de Gouden FD Gazellen Award naar (online) juwelier Brandfield uit Groningen, dat 310% wist te groeien. Bij de grote ondernemingen wist drankengroothandel Moving Spirits uit Groningen de hoogste prijs voor zich op te eisen. De zilveren award ging naar Payroll Company in Stadskanaal. Voor de tweede keer op een rij wint het Heerenveense communicatiebureau Camerik Voortman de FD Gazellen Award.

De FD Gazellen in Drenthe realiseerden gezamenlijk een gemiddelde omzetgroei van maar liefst 71% over de afgelopen drie jaar. Een structurele omzetgroei van minimaal 20% over de afgelopen drie jaar is vereist om opgenomen te worden in de FD Gazellen ranglijst. Geen van de Drentse ondernemingen stond op het podium, maar allen behaalden goede resultaten met een forse groei.

E-mail blijft het belangrijkste communicatiemiddel
Wie aan het einde van 2016 nog een strikt onderscheid maakt tussen offline en online, slaat de plank vreselijk mis. De marketingstrategie van ondernemingen dient omnichannel gericht te zijn om concurrentievoordelen te kunnen behalen. Met e-mail nog altijd als belangrijkste communicatiemiddel. Dat stelt René Kulka, e-mailmarketingspecialist bij Optivo, een bedrijf gericht e-mail- en omnichannel marketing.

Communicatie is niet hip
Daarom gaan de hypes van dit moment, zoals Lean, Scrum, Agile en Zelfsturing ten onder. We kennen de termen zo onderhand wel. We LEANEN, SCRUMMEN, AGILEN wat af en we doen er ook graag een portie ZELFSTURING bovenop. Dat is hartstikke mooi, want het idee achter deze termen is zeker toekomstwaardig. Maar al deze hypes zijn een kort leven beschoren als we niet teruggaan naar de minder hippe maar broodnodige vaardigheden die teams nodig hebben om zich een team te kunnen noemen. En dat begint met communicatie.

Uitspraak
“We worden niet bemind omdat we goed zijn. We zijn goed omdat we bemind worden” (Desmond Tutu is een Zuid-Afrikaanse geestelijke en mensenrechtenactivist).

Bonen weken
wil zo veel zeggen als ‘stellig op iets rekenen en daarnaar maatregelen nemen’ en is bedoeld voor ondernemingen en organisaties in het midden- en kleinbedrijf om het management te attenderen op het belang van communicatie en reputatie van hun onderneming.

Daarnaast geeft Jan Boon Communicatie Bonen in de pot en Bonen Doppen uit. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: http://www.bonenweken.nl, http://www.bonenindepot.nl en http://www.bonendoppen.nl; ook vindt u mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenweken, @Bonenindepot en @Bonendoppen.

Een ander attenderen op Bonen Weken? Aanmelden is heel simpel: klik hier!

Dit is de laatste Bonen Weken van 2016. Jan Boon Communicatie wenst u fijne feestdagen en een voorspoedig 2017!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s