Bonen Weken

14 november 2016

Bonen Weken is een uitgave van Jan Boon Communicatie en gaat over de ontwikkelingen in het communicatievak in relatie tot ondernemen.

U ontvangt Bonen Weken omdat u een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Laatste Nieuws:
Wat kunnen we van Trumps overwinning leren
In tegenstelling tot wat bijna alle polls voorspelden, is er nu president-elect Trump. Met slimme boodschappen, eindeloos daarop hameren en stevige one-liners wist hij zijn kiezer te bereiken. Maar hoe heeft het zo ver kunnen komen? Een analyse: een combinatie van apathie, populisme en een vertrouwenscrisis. Wat zijn hier de lessen van voor politici en in bredere zin voor bedrijven en organisaties?

Verder in deze editie:
• De trots moet terug
• Stugge marketeers negeren 50-plussers
• ‘Gemoedelijk, gastvrij Groningen’ moet beter op de kaart worden gezet
• Stadse ondernemers krijgen meer vrijheid in uiten van reclame.

Opgevallen
Wat kunnen we van Trumps overwinning leren
(1) Je reputatie bewaken en versterken. Hiervoor is vertrouwen en dialoog nodig. (2) Goed (blijven) luisteren naar wat er speelt in de samenleving en onder ál je doelgroepen. (3) Meer relevantie en urgentie creëren bij je doelgroepen om apathie tegen te gaan en betrokkenheid te vergroten. (4) Een campagneleider of directeur Communicatie inhuren die dit begrijpt en bewaakt. Maak daarom die laatste onderdeel van het managementteam.

Ondernemers zijn negatief imago Veenkoloniën zat; de trots moet terug
Werkloosheid, ongezonde mensen en armoede. De ondernemers in Pekela en Veendam zijn het zat. Ze willen niet langer dat de Veenkoloniën alleen maar geassocieerd worden met alles dat slecht is. Een groep ondernemers uit de twee gemeenten heeft daarom de handen ineen geslagen. Ze willen vanaf nu een positief imago opbouwen rondom ‘De Nieuwe Veenkoloniën’. Dat doen ze door de succesvolle bedrijven en initiatieven onder de aandacht te brengen en samen te laten werken. Kakob Zwinderman van de ondernemersvereniging Oude Pekela en Gert Brouwer van Parkmanagement Veendam zijn de aanjagers van het project. ‘Het huidige imago is volledig onterecht’, zegt Zwinderman. ‘Dit gebied heeft veel te bieden.’

Stugge marketeers negeren 50-plussers
Er gaat iets goed mis in de marketingwereld. Geen groot nieuws, want eigenlijk weten we het al jaren. En toch verandert het maar niet: de stugge focus van adverteerders op de doelgroep 20-49. Waar de doelgroep 50-plus juist behoorlijk veel potentie lijkt te hebben. Wat is dat toch? Waarom telt een 50-plusser voor de gemiddelde marketeer niet meer mee? Op 1 januari 2016 telde Nederland 16,98 miljoen inwoners. Hiervan vielen er 6,59 miljoen in de categorie 50-plus. Een percentage van 38,8% van de totale bevolking.

Bizar grote invloed
Dat zijn cijfers die je als marketeer niet kan negeren. Inderdaad,” zegt William Burghout, eigenaar van online marketingbureau Diversions en de man achter Generatiemarketing.nl. Het is een doelgroep die trouw is en waar geld zit. Als je als bedrijf een 60-er als klant binnen weet te halen, dan kun je die – als je het goed doet – nog minstens 20 jaar aan boord houden. De invloed van 50-plussers op de maatschappij is bizar groot aan het worden, maar bedrijven sluiten hun ogen en blijven maar focussen op tieners en twintigers.

‘Gemoedelijk, gastvrij Groningen’ moet beter op de kaart worden gezet
Om de stad Groningen ook in de toekomst aantrekkelijk te houden voor toeristen, moeten nieuwe vormen van gastvrijheid worden ontwikkeld. Daarvoor is de werkgroep Groningen Gastvrij 2.0 opgericht. De werkgroep is een initiatief van de gemeente Groningen, de Groningen City Club, Vereniging Bedrijvenparken Groningen West, Koninklijke Horeca Nederland, Gastvrij050 en Marketing Groningen. De werkgroep wil vooral met praktische ideeën komen. Je moet dan denken aan het uitbreiden van bestaande initiatieven en het bevorderen van de samenwerking tussen allerlei organisaties.

Agenda
SMC050
De volgende bijeenkomst van de SMC050 is op maandag 28 november in Martiniplaza en gaat over Artificial intelligence: The age of smart machines. Geert-Jan de Koning van IBM komt spreken over de supercomputer IBM Watson. Niet alleen als winnaar van spelshow Jeopardy, maar ook als medisch specialist bij de diagnosticering van kanker en als adviseur om diabetes te bestrijden. Watson is actief in de medische hoek: deze supercomputer leest en analyseert talloze rapporten, artikelen en onderzoeken in een oogwenk en kan op basis daarvan ook aanbevelingen doen. Maar we horen ook over Watson als modeontwerper, Formule-1 hulpje, chef-kok, onderwijsassistent en als brein van de Hilton Hotel conciërgerobot. Tijd om dat eens van dichtbij te bekijken. Trendwatcher Sander Duivestein komt vertellen over zijn rapport over Machine Intelligence. Sander Duivestein van Sogeti is trendwatcher voor het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) en schreef een rapport over Machine Intelligence. Hij praat ons bij over de huidige stand van zaken aangaande kunstmatige intelligentie.

Op Zoek
Ben jij op zoek
naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het Jan Boon Communicatie weten. Meer weten? Neem contact op met Jan Boon Communicatie.

Transfers
Jan Albert Westenbrink
stopt als directeur bij Marketing Drenthe. De organisatie kiest voor een nieuwe strategie. Westenbrink heeft in samenspraak met de Raad van Toezicht besloten dat hiervoor een ander type directeur nodig is. Marketing Drenthe wil zich de komende jaren richten op het positioneren en vermarkten van Drenthe als vrijetijdsprovincie. Westenbrink laat weten zich goed in de voorgenomen veranderingen en nieuwe strategie te kunnen vinden.

En dan nog even dit
Trump bewijst dat authentieke merken werken
Het was even raar wakker worden. Het onmogelijke was toch gebeurd. Trump als president leek een even afschrikwekkend als onmogelijk fenomeen. Het is opnieuw een bewijs dat marktonderzoek waarin we vragen wat mensen gaan doen of willen hebben, maar beter definitief kan worden afgeschaft. Maar de andere les is nog veel belangrijker. Authenticiteit is voor een merk belangrijker dan zogenaamde relevantie.

Wat je ook van Trump vindt
You see what you get. De man is authentiek. Het laat ook zien dat we authenticiteit niet moeten verwarren met het hebben van een purpose en/of goed zijn voor de wereld. Authenticiteit gaat over zijn wie je bent en je niet anders willen voordoen dan je bent. Zelfs als je van jezelf nauwelijks sexy bent. Een belangrijke les voor al die merken die denken dat ze zich anders, meer aantrekkelijk moeten voordoen dan ze zijn, zelfs als dat door marktonderzoek wordt gesuggereerd. Nee, blijf gewoon jezelf, hou vast aan je karakter, uiteindelijk vindt de grote meerderheid dat het aantrekkelijkst.

Stadse ondernemers krijgen meer vrijheid in uiten van reclame
De gemeente Groningen wil in meer gebieden ondernemers de vrijheid geven om zelf te bepalen hoe ze omgaan met reclame-uitingen. De Zwanestraat in de stad is al zo’n gebied en de gemeente is tevreden over hoe het daar gaat. Ondernemers hebben creatieve ideeën, ondernemers komen meer met elkaar in contact en de straat krijgt een eigen karakter. Inmiddels zijn er ook al afspraken met ondernemers in de Westerhaven, Carolieweg, Oosterstraat en Gelkingestraat. In het nieuwe reclamebeleid staat verder onder meer dat vergunningen sneller verleend moeten worden.

Duitse lintje voor Dolf Vogd
Voormalig voorzitter van de Kamer van Koophandel in Groningen, Dolf Vogd, heeft een Duitse onderscheiding ontvangen. Vogd kreeg het Verdienstkreuz am Bande gekregen (Kruis van Verdienste aan Lint). Hij krijgt de onderscheiding voor zijn ‘bijzondere betrokkenheid’ bij de promotie van Duits-Nederlandse betrekkingen. Het gaat om betrokkenheid op politiek-, economisch- en sociaal vlak. Daarnaast krijgt de Stadjer de onderscheiding voor zijn jarenlange werk als honorair consul voor Duitsland in Groningen, Friesland en Drenthe. Anke Spoorendonk, de vice-premier van de deelstaat Schleswig-Holstein, reikte de versierselen namens bondspresident Joachim Gauck uit. Vogd was in het verleden behalve voorzitter van de Kamer van Koophandel in Groningen onder meer commissaris bij de NOM en directeur van Vesta.

Grote bedrijven ontdoen zich massaal van zzp’ers (1)
Grote bedrijven in het bankwezen, de bouw en andere sectoren verbreken in hoog tempo hun relaties met zzp’ers onder druk van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), zo blijk uit een inventarisatie van de NRC. Naar schatting vele duizenden zelfstandigen verliezen hun opdracht. Vooral de grote opdrachtgevers vrezen hoge boetes en naheffingen wegens schijnconstructies, en zijn begonnen aan een eindejaarsschoonmaak om hun organisaties ‘DBA-bestendig’ te maken.

Grote bedrijven ontdoen zich massaal van zzp’ers (2)
ING en Rabobank bevestigen dat ze bezig zijn het aantal zzp’ers sterk te reduceren om zich te conformeren aan de nieuwe wet van staatssecretaris Eric Wiebes. Ook de reorganisaties bij de instellingen spelen een rol. Hun woordvoerders zeggen dat zelfstandigen met cruciale expertise een vaste of tijdelijke baan aangeboden krijgen. Van andere zzp-relaties wordt voor 1 mei 2017 afscheid genomen. De schoonmaak is echter veel breder gaande, onder meer in de bouw, de mediawereld, het verzekeringswezen en bij overheidswerkgevers waaronder ministeries en het onderwijs. Zelfstandigen en hun belangenbehartigers noemen BAM, Gasunie en verzekeraar Achmea.

Uitspraak
“We moeten de trots weer terugbrengen in dit gebied. We gaan er tegenaan.” (Jakob Zwinderman, ondernemersvereniging Oude Pekela).

Bonen weken
wil zo veel zeggen als ‘stellig op iets rekenen en daarnaar maatregelen nemen’ en is bedoeld voor ondernemingen en organisaties in het midden- en kleinbedrijf om het management te attenderen op het belang van communicatie en reputatie van hun onderneming.

Daarnaast geeft Jan Boon Communicatie Bonen in de pot en Bonen Doppen uit. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: http://www.bonenweken.nl, http://www.bonenindepot.nl en http://www.bonendoppen.nl; ook vindt u mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenweken, @Bonenindepot en @Bonendoppen.

Een ander attenderen op Bonen Weken? Aanmelden is heel simpel: klik hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s