Bonen Weken

19 september 2016

Bonen Weken is een uitgave van Jan Boon Communicatie en gaat over de ontwikkelingen in het communicatievak in relatie tot ondernemen.

U ontvangt Bonen Weken omdat u een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Laatste Nieuws:
De directie zelf is de zwakste schakel in de informatie veiligheidsketen
Internationaal onderzoek onder 4000 medewerkers bij middelgrote bedrijven toont aan: de leiding lapt de eigen protocollen aan de laars, overtreedt de wet en zet reputatie en groei op het spel. De grootste geheimen gaan door hún handen, maar de directie zelf is de zwakste schakel in de keten van de informatieveiligheid. Onderzoek door Opinion Matters in opdracht van Iron Mountain, ‘s werelds grootste informatiemanager, toont aan dat CxO´s en managing directors de grootste overtreders zijn van hun eigen informatieprotocollen, die ze zélf te ingewikkeld vinden. Hoogste tijd om het beleid en de processen aan te passen en te bouwen aan een verantwoorde informatiecultuur.

Verder in deze editie:
• Vijftigplussers kampen met het imago dat ze duurder zijn
• Nieuwe campagne van het Dagblad van het Noorden
• Ondernemers besteden teveel tijd aan prullenbakplannen
• Dorothea Piek in de race voor Libelle ster 2016

Opgevallen
Vijftigplussers kampen met het imago dat ze duurder zijn of minder productief
Vijftigplussers werken langer dan vroeger, maar als ze werkloos worden, hebben ze twee keer zoveel kans op langdurige werkloosheid als jongeren. De groep vijftigplussers op de veranderende arbeidsmarkt is door zowel een hogere arbeidsparticipatie als de vergrijzing van 1,7 miljoen in 2003 toegenomen tot ruim 2,7 miljoen in 2015.

Campagne

Op de Facebook-pagina van Hoe Werkt Nederland? wordt meer aandacht besteed aan de veranderingen op de werkvloer en wat de gevolgen zijn voor werkgevers en werknemers. Op die plek kunnen mensen met elkaar in gesprek gaan over de veranderende arbeidsmarkt. Iedereen kan meedenken. De campagne verzamelt verhalen en oplossingen van werknemers en werkgevers met het doel elkaar te inspireren. Op de Facebook-pagina van de campagne denken meer dan 34.000 fans mee over uitdagingen en kansen van werkgevers en werknemers.


Nieuwe campagne van het Dagblad van het Noorden
La Compagnie heeft de nieuwe branding- en wervingscampagne van Dagblad van het Noorden ontwikkeld. De campagne heeft als thema: Dag, interessante dag’. De communicatieboodschap zit niet ‘op het product’, maar speelt in op de beleving van doelgroepen in Noord-Nederland. Er werd dan ook op diverse tijdstippen op diverse plaatsen gefotografeerd. De campagne bestaat uit print, outdoor, online, eventmarketing, radio en tv.

Hoe beïnvloed je een influencer?
Influencers zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Door de grote hoeveelheid informatie waarmee we worden overspoeld, is er een behoefte ontstaan aan experts die dit voor ons filteren en duiden. Voor PR professionals is de inzet van influencers en journalisten een vast onderdeel geworden van hun PR-plan. Maar hoe zorg je ervoor dat influencers bereid zijn zich aan jouw merk te verbinden?
Influencers inzetten als marketing voor je merk of product is niet iets nieuws. PR professionals zetten journalisten en beroemdheden sinds jaar en dag in om te praten of te schrijven over een specifiek onderwerp met het doel hun publiek te beïnvloeden. Het belang dat aan influencers en journalisten wordt toegekend is wel gegroeid. Door meer transparantie en toegang tot informatie is het vertrouwen dat mensen hebben in traditionele media gedaald. Consumenten willen nu vooral verhalen lezen van betrouwbare en authentieke influencers.

Ondernemers besteden teveel tijd aan prullenbakplannen
Gemiddeld is een ondernemer 320 uur per jaar kwijt aan het maken van businessplannen. Meer dan de helft van alle gemaakte plannen wordt uiteindelijk niet uitgevoerd: een verlies van ruim 4 werkweken voor een manager! Dit blijkt uit een onderzoek van The Review Group (TRG) onder 800 ondernemers en managers die werkzaam zijn in verschillende branches bij zowel kleine als grote organisaties. Bijna alle plannen worden geschreven in het derde of vierde kwartaal van het jaar. Opvallend is verder dat slechts 46 procent van alle plannen wordt gedeeld met het hele bedrijf. Ruim 30 procent van de plannen verlaat de kamers van het management helemaal niet. De top drie voor het mislukken van plannen bestaat uit tekort aan budget, complexe interne politiek en trage besluitvorming in combinatie met gebrekkige samenwerking.

Video-advertising nog steeds niet ontdekt
Het is het verdienmodel van bijna alle grote online platformen: advertenties. Video-advertenties is een steeds groter en populairder segment hierin. Logisch eigenlijk, want de groei in online video en het feit dat video beter boeit, maakt het een interessante vorm van adverteren. Onderzoek van Comscore laat zien dat video-advertising in Nederland al verrassend groot is. Aan de adverteerders kant zien we voornamelijk dat grote merken hier actief zijn. Zonde, want video-advertising heeft een groot bereik en is verrassend betaalbaar. Gemiddeld besteden Nederlanders meer dan 5 uur per maand op YouTube. Het aantal mensen dat online video kijkt stijgt nog steeds.

Agenda
SMC050
De volgende bijeenkomst van SMC050 is op maandag 10 oktober in Martiniplaza en gaat over “De boerderij van de toekomst”. De tijd dat de boer naar de lucht keek om het weer te bepalen ligt achter ons. Agri-tech-startups zijn inmiddels goed voor miljarden aan financiering. In en rond Groningen wordt veel geïnnoveerd in veeteelt en landbouw. De boer als tech-nerd. Sprekers zijn Derk Gesink, akkerbouwer uit Mensingeweer, Detmer Wage, akkerbouwer uit Wedde en de derde spreker is Wim Bos, melkveehouder uit Zuidbroek.

De Noordelijke Promotiedagen voor het Bedrijfsleven
zijn op dinsdag 8 en woensdag 9 november in MartiniPlaza in Groningen. Het is de grootste netwerkbeurs van Noord-Nederland.
Kickoff Noordelijke Promotiedagen met Jort Kelder!
De jubileumeditie van de beurs gaat van start met niemand minder dan gastspreker Jort Kelder. Hij is beroemd geworden als de hoofdredacteur van Quote die de vermogens van tout Nederland publiceerde in de inmiddels vermaarde Quote500. Sinds hij Quote na ruim 13 jaar verliet, heeft hij naast het oprichten van de ‘site voor de kantoorklerk’ http://www.925.nl, zich ontwikkeld als televisiepresentator bij de programma’s Parla, Bij ons in de PC; Dragons Den, Profiel en Bij ons in de BV (allen KRO). Afgelopen televisieseizoenen had hij veel succes met het door hemzelf bedachte Hoe Heurt Het Eigenlijk (AVRO).

Op Zoek
Ben jij op zoek
naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het Jan Boon Communicatie weten. Meer weten? Neem contact op met Jan Boon Communicatie.

Tim
is een breed onderlegde marketing- en communicatieprofessional. Met zijn onderneming bedient hij ruim vierenhalf jaar een brede klantenkring met strategische video, online en offline toepassingen. Hij krijgt energie om voor en met een organisatie te bedenken wat past in hun communicatievraagstuk, en om dat vervolgens te realiseren. Zijn kracht ligt op het snijvlak van strategie en uitvoering, ook analytisch is hij erg sterk. Hoewel hij geniet van alle uitdagende projecten waar hij mee bezig is, blijft de inhoud van zijn werk breed en werkt hij liever in en aan een groter geheel. Tim ziet het daarom als een mooie volgende stap om zich verder te specialiseren binnen een teamverband, waarin elk teamlid erg goed is in zijn of haar vakgebied. Ziet u kansen voor Tim binnen uw organisatie, laat het Jan Boon Communicatie weten.

En dan nog even dit
Nederlandse universiteiten dalen op ranglijst
Slechts twee Nederlandse universiteiten staan nog in de top 100 van de jaarlijkse internationale ranglijst van universiteiten. Vorig jaar waren dit er nog vijf. De Universiteit van Amsterdam is de hoogst genoteerde van het land. Voor het vijfde opeenvolgende jaar is de Massachusetts Institute of Technology (MIT) het beste. De Universiteit van Amsterdam staat op de 57ste plek en zakte hiermee twee plekken ten opzichte van vorig jaar. De TU Delft staat op nummer 62 en steeg hiermee twee plekken. De Tilburg University zakte het meest, van plek 293 naar 330. Leiden, Utrecht en Groningen verdwenen alle drie uit de top honderd. Zij staan nu op respectievelijk plaats 102, 104 en 113. Ook onder meer Erasmus Universiteit Rotterdam (nummer 144), de Technische Universiteit Eindhoven (121) en de Vrije Universiteit Amsterdam (199) staan dit jaar minder goed aangeschreven.

Dorothea Piek in de race voor Libelle ster 2016
Dorothea Piek, eigenaar van het Groninger Communicatiebureau Goede Grond, stond aan de wieg van Opgeweckt Noord, de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland. Ze is genomineerd voor de titel Libelle Ster 2016 voor sterke vrouwen. De biologische en verpakkingsvrije winkel Opgeweckt Noord aan de A-straat in Groningen sloot haar deuren op 1 juli. Op haar facebookpagina laat Opgeweckt ook weten waarom.

Marketing, merk- en reputatiemanagement gaan hand in hand
De term ‘lange staat van dienst’ is bijna uit ons vocabulaire verdwenen, laat staan dat het een belangrijke pijler is voor reputatie. Deden we 15 jaar geleden onderzoek naar banken, dan kwam daar steevast uit dat ze een lange staat van dienst hadden en oersaai waren, maar ook oerdegelijk. We weten nu beter. Er ligt ook een positieve ontwikkeling ten grondslag aan het feit dat ‘de lengte van de staat van dienst’ nauwelijks meer invloed heeft op reputatie: door de bijna grenzeloze technologische ontwikkelingen worden we getrakteerd op vele min of meer disruptieve aanbieders die ons leven makkelijker en leuker maken. Dat maakt logischerwijs dat zelfs de meest traditionele burger open staat voor nieuwe merken en proposities. Deze nieuwe aanbieders zetten in korte tijd een stevige reputatie neer.

Speelveld b2b marketing
Binnen het speelveld van b2b en b2c marketing, merken en reputatie is dat deze vakgebieden in veel organisaties nog opereren vanuit twee verschillende zuilen. Daarbij laat de afstemming vaak te wensen over. Het gevolg is dat verschillende of zelfs tegengestelde waarden en boodschappen worden gecommuniceerd richting stakeholders. Maar effectief merk- en reputatiemanagement vindt plaats vanuit één paraplu en opereert vanuit draagvlak en connectie met het bestuur.

Uitspraak
“Niemand leest advertenties. Mensen lezen wat hen interesseert. Soms is dat een advertentie” (Howard Gossage).

Bonen weken
wil zo veel zeggen als ‘stellig op iets rekenen en daarnaar maatregelen nemen’ en is bedoeld voor ondernemingen en organisaties in het midden- en kleinbedrijf om het management te attenderen op het belang van communicatie en reputatie van hun onderneming.

Daarnaast geeft Jan Boon Communicatie Bonen in de pot en Bonen Doppen uit. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: http://www.bonenweken.nl, http://www.bonenindepot.nl en http://www.bonendoppen.nl; ook vindt u mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenweken, @Bonenindepot en @Bonendoppen.

Een ander attenderen op Bonen Weken? Aanmelden is heel simpel: klik hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s