Bonen Weken Zomereditie

22 augustus 2016

Bonen Weken is een uitgave van Jan Boon Communicatie en gaat over de ontwikkelingen in het communicatievak in relatie tot ondernemen.

U ontvangt Bonen Weken omdat u een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Laatste Nieuws:
Gouden medaille is eigenlijk van zilver
De Olympische Spelen zijn voorbij. Maar weet dat, als je een gouden plak wint op de Olympische Spelen, win je eigenlijk vooral zilver. Het verschil met de tweede prijs is een dun laagje goud op de medaille die de winnaar krijgt. Het is niet alles goud dat er blinkt, ook niet op de Olympische Spelen. Het zou te duur worden om medailles van massief goud te maken. Een Olympische medaille weegt namelijk 500 gram. Als die helemaal van goud zou zijn, dan zou dat omgerekend zo’n 19.500 euro kosten. In de gouden medailles zit wel goud, maar het is wel heel weinig: iets meer dan 1 procent. De rest is bijna allemaal zilver (91,4 %) en wat koper (7,4 %). Een zilveren medaille bestaat (verrassing) bijna volledig uit zilver: 92,5 %. De rest is koper. Niet gek: goud is 68 keer zo duur als zilver.

Verder in deze editie:
• Wat zijn de grootste kansen en uitdagingen voor het marketingvak?
• Is Donald Trump zo’n goede marketeer?
• Hillary Clinton zet Facebook in
• Yuri van Gelder: management fout?

Opgevallen
Wat zijn de grootste kansen en uitdagingen voor het marketingvak?
Terugkijkend op 2015 was het vooral een jaar van doorpakken. Proberen om op nieuwe en andere manieren de klant te bereiken. En we zagen dat het accountability-korset een beetje losser is gaan zitten. Er kwam weer wat meer ruimte voor creativiteit. Maar er waren ook zorgen. De gereedschapskist voor nieuwe marketingklussen bevatte opeens wel heel veel nieuwe tangen en sleutels. En er was vorig jaar te weinig kennis in huis om al die nieuwe technologieën goed in te zetten. Kennis bijhouden, het blijft lastig. En hoe bewijs je je meerwaarde bij een strategische heroriëntatie? Maar marketeers hadden er ook vertrouwen in dat ze super-relevant zijn voor de organisatie. De helft verwachtte in 2015 dat het belang van marketing in de boardroom alleen maar zou toenemen. Je kunt het hele onderzoek hier trouwens teruglezen.

Is Donald Trump zo’n goede marketeer?
Donald Trump mag zich inmiddels de officiële presidentskandidaat voor de Republikeinen noemen en gaat in de peilingen nek-aan-nek met Hillary Clinton. Men oh men, wat zat iedereen met enig verstand van politiek ernaast. Welke bizarre uitspraak Trump ook doet, over Mexico, vrouwen, immigranten of politieke opponenten, zijn kiezers stappen er schijnbaar moeiteloos overheen. Beledigen als kunst. Maar als marketeer kijk je geboeid naar het schouwspel en stelt jezelf voortdurend de vraag: hoe is het toch mogelijk dat deze man zoveel supporters op de been krijgt? En kan je daar als marketeer iets van opsteken?

Wat de klant wil
Trump adresseert een soort gemeenschappelijk onvrede over de nationale politiek in zijn land. Als er iets is waar kiezers zich aan ergeren, dan zijn het de smerige politieke trucjes in Washington, de invloed van lobbyisten en hoe een paar rijke families de macht naar zich toetrekken. De boodschap van Donald Trump is precies hier op gericht. Gewoon slimme marketing dus. Het is een wijze les voor veel marketeers. Zoeken naar dat wat de klant niet wil, kan veel effectiever zijn, aldus Mark Beekman van Graydon.

Hillary Clinton zet Facebook in voor verrijking van database en dat is niet zo kies
Het Clinton-campagneteam ontwikkelde een Facebook-app die de omvang van de CRM-database verder moet laten groeien. De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn natuurlijk al langer interessant qua CRM. Dat is vooral het geval omdat Obama bij de verkiezingen in 2012 een groot gedeelte van de 690 miljoen dollar in de vorm van donaties ophaalde, mede vanwege e-mailmarketing. Nu is de aandacht gericht op Clinton en Trump. Eind 2015 werd al duidelijk dat zowel het aanmeldproces als het welkom heten van Clinton beter in elkaar stak dan die van Trump. Zij zullen dan ook regelmatig de inspanningen op CRM-gebied met jullie delen en dit is niet zonder reden.

Agenda
Martiniplaza
organiseert een aantal theatercolleges. Bekende professionals uit aansprekende vakgebieden vertellen op boeiende wijze over de drijfveren, uitdagingen en dilemma’s binnen hun vakgebieden. Komend najaar hebben ze de volgende colleges in de agenda:
• donderdag 6 oktober Wim Anker, strafpleiter
• zondag 6 november: André Kuipers, astronaut
• woensdag 30 november: Peter van Uhm, generaal b.d..

SMC050
De volgende SMC050 is op maandag 29 augustus en staat helemaal in het teken van Facebook advertising. Er kan zo ontzettend veel met Facebook advertising; dat willen ze graag met je delen. Wil je alles weten over bijvoorbeeld: custom audiences, lookalike audiences, Facebook pixels, audience insights en Instagram adverteren? Tot op de centimeter relevante doelgroepen je verhaal kunnen vertellen voor een appel en een ei? Sprekers zijn Remco Schaareman van Radyus, Erik de Ruiter van Storm Digital en Jeroen van Ittersum en Harmen Visscher van Catawiki.

Gastvrij050

Let’s Gro : ‘Tomorrow’s way of life’ is het volgende thema van de inmiddels 5de bijeenkomst van Gastvrij050 in de stad Groningen op dinsdag 6 september Deze Gastvrij050 bijeenkomst is de amuse van het toekomstfestival van Groningen: Let’s Gro dat van 9 tot en met 12 november verspreid over verschillende locaties in de binnenstad plaatsvindt. Gasten zijn

Regional Airport Congres in MartiniPlaza
Op donderdag 15 september wordt in MartiniPlaza in Groningen het eerste landelijke Regional Airport Congres georganiseerd. Het thema is de toekomst van regionale luchthavens. Sprekers tijdens het congres zijn onder anderen: Russell Dudley, manager Policy and Technical bij de European Regions Airline Association, Martin Pearce, hoofd Network bij Flybe, Europa’s grootste regionale luchtvervoerder, Roland Wondolleck, advoiseur van de Schipholgroep en hij was CEO van Rotterdam Airport, Marcel Buelens, CEO van de luchthaven Ostende-Brugges-Antwerpen, Ran Hendriks van Drone Addicts.

De Noordelijke Promotiedagen voor het Bedrijfsleven

zijn op dinsdag 8 en woensdag 9 november in MartiniPlaza in Groningen. Het is de grootste netwerkbeurs van Noord-Nederland.

Op Zoek
Ben jij op zoek

naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het Jan Boon Communicatie weten. Meer weten? Neem contact op met Jan Boon Communicatie.

En dan nog even dit
Winkelen in 2020: virtual reality, robots en vijf andere trends
In een tijdperk waarin de ene na de andere winkelketen omvalt, is meer dan ooit het belang van een optimale customer experience duidelijk. Moderne technologie biedt inmiddels veel mogelijkheden voor een rijke ervaring en bovendien gaan de technologische ontwikkelingen razendsnel. Maar hoe ziet die customer experience er dan over pakweg vier jaar uit. Enkele te verwachten ontwikkelingen: digital assistants zijn overal, maar menselijk advies blijft waardevol. Nu kennen we digital assistants vooral in de vorm van Siri en Cortana. Aardige hulpjes op de smartphone die ons vermaken met grappige gesprekjes en soms verrassende antwoorden. Winkels vol interactie maken de winkelstraat aantrekkelijk. In 2020 moeten fysieke winkels nog beter nadenken over hun bestaansrecht. Hyperindividualisatie brengt het product en de winkelervaring dichter bij de klant Smartphone als krachtige ‘second screen’ Virtual reality biedt een nieuwe homeshopping-ervaring. Bezorging naar een nieuw niveau. Op dit moment doen de webshops met de strakste distributie daar op zijn minst twee dagdelen over. Dat is snel, maar in 2020 kijken we zelfs daar niet meer van op.

Drama Yuri van Gelder: uit de hand gelopen managementdenken (1)
Dat vindt de Bruyne, gedragsontwerper en columnist van Tijdschrift voor Marketing en mede-eigenaar van Sue Amsterdam. Wanneer je als gedragsontwerper kijkt naar het drama rond Yuri van Gelder, dan zie je vooral een slecht ontworpen managementsysteem aan het werk. Waar haalt immers een manager van het NOC*NSF het idee vandaan dat hij in de positie zit om een Olympisch atleet de toegang tot de finale te ontzeggen? Deze atleet heeft heel zijn carrière toegewerkt naar dit ene moment. En jij denkt als manager dat je je werk goed doet door aan de wereld te tonen dat je niet met je laat sollen omdat hij een nachtje gaan stappen is en zich niet ‘aan de afspraken’ heeft gehouden…

Drama Yuri van Gelder: uit de hand gelopen managementdenken (2)
Dit is een klassiek voorbeeld van het Shirky-principe: organisaties zijn primair bezig met zichzelf in stand houden. Eerst ontstaat een organisatie om een probleem in de echte wereld op te lossen. In dit geval om de Olympische atleten te helpen en te begeleiden.
Vervolgens worden managers aangesteld. Die beginnen al snel hun werk heel serieus te nemen. Daarvoor worden ze immers betaald. Dan beginnen ze regels te bedenken, afspraken te maken, contracten te verzinnen, enzovoort waardoor binnen de kortste tijd – niet in de eerste plaats in hun eigen hoofd – het gevoel begint te ontstaan dat de organisatie absoluut niet zonder hen kan.

Google doorziet SEO-trucs met gemak
Google wordt steeds vriendelijker en steekt stokjes voor het misbruiken van of overdadig strooien met zoekwoorden. Waar moet je als (zelfstandig) SEO-contentmaker anno 2016 rekening mee houden? De gouden regel: schrijf met de intentie je lezer een plezier te doen. Daarmee doe je Google een plezier en dus ook jezelf en je opdrachtgever.
Bedrijven hanteren allemaal verschillende richtlijnen als het aankomt op gemiddeld aantal woorden op een landingspagina, key density (dichtheid van de zoekwoorden), gebruik van synoniemen, inachtneming van woordvolgorde die overeenkomt met de zoekopdracht, etc. ’s Werelds grootste zoekmachine lijkt echter met elke update van enige omvang een geslaagde poging te doen dit te ondermijnen, waardoor inzichten worden bijgesteld. De centrale vraag die op dit moment rijst is: hoe belangrijk zijn al die regeltjes nog om een goed vindbare webpagina te maken?

Uitspraak
Een manager is waard wat overeind blijft na zijn vertrek.

Bonen weken
wil zo veel zeggen als ‘stellig op iets rekenen en daarnaar maatregelen nemen’ en is bedoeld voor ondernemingen en organisaties in het midden- en kleinbedrijf om het management te attenderen op het belang van communicatie en reputatie van hun onderneming.

Daarnaast geeft Jan Boon Communicatie Bonen in de pot en Bonen Doppen uit. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: http://www.bonenweken.nl, http://www.bonenindepot.nl en http://www.bonendoppen.nl; ook vindt u mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenweken, @Bonenindepot en @Bonendoppen.

Een ander attenderen op Bonen Weken? Aanmelden is heel simpel: klik hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s