Bonen Weken Zomereditie

25 juli 2016

Bonen Weken is een uitgave van Jan Boon Communicatie en gaat over de ontwikkelingen in het communicatievak in relatie tot ondernemen.

U ontvangt Bonen Weken omdat u een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Laatste Nieuws:
De verhuizing van Jan Boon Communicatie is nagenoeg voltooid. De laatste spullen moeten nog hun plek vinden maar het merendeel heeft dat al gevonden. Ook de nieuwe werkplek van Jan Boon Communicatie is bijna compleet ingericht, alleen het nieuwe bureaublad moet nog geplaatst worden. Operationeel voor 90%. Bonen in de pot en Bonen Weken kunnen weer worden uitgebracht, in een zomereditie weliswaar.

Verder in deze editie:
• Argenta en ING zijn sterkste bankmerken
• Blog van de CEO
• Blokker wil van functionerend imago naar emotie
• Martiniplaza organiseert theatercolleges
• Tesla’s kapitale PR-blunders na dodelijk ongeval met zelfrijdende auto
• Het is de rage van dit moment: Pokémon.

Opgevallen
Argenta en ING zijn sterkste bankmerken
Argenta en ING zijn de sterkste bankmerken in België. Argenta is het in Vlaanderen, ING in Brussel en Wallonië, blijkt uit een onderzoek van The Benchmark Company bij 2.002 Belgen in het voorjaar van 2016. Een sterk merk is een merk waar je spontaan aan denkt, dat een kwaliteitsvol imago heeft, geloofwaardig en uniek is, waarmee je een relatie wil aangaan, verder denkt dan het eigen profijt en een goede reputatie heeft, aldus The Benchmark Company. De organisatie meet de sterkte aan de hand van vijf dimensies: merkkennis (merkbekendheid), performantie (kwaliteit, waarde voor geld), relevantie (geloofwaardigheid, uniek karakter), affiniteit (mee identificeren) en reputatie (over gepraat, maatschappelijk betrokken).

Betrokken medewerkers door interne sociale media
Onderwerpen als interne communicatie, medewerker engagement en internal branding hangen nauw met elkaar samen. Social media zijn een krachtig middel om de merkcultuur van de organisatie uit te dragen, de afstand tussen directie en medewerkers te verkleinen, volcontinu te luisteren naar wat er bij medewerkers speelt en door vloeiende communicatie ervoor te zorgen dat medewerkers toegang hebben tot informatie, mensen en middelen zonder uitsluitend afhankelijk te zijn van de formele, soms belemmerende, hiërarchische (communicatie) structuren. Interne communicatie, medewerker engagement en internal branding hebben elkaar nodig om succesvol te zijn

Blog van de CEO
Steeds meer directeuren, voorzitters en CEO’s gaan bloggen of vloggen. De updates van deze heren en dames gaan over verschillende onderwerpen: meestal is de inhoud zakelijk gericht om medewerkers te informeren, maar ook om ze voor hun inzet te bedanken of ze een fijne vakantie te wensen. Deel in de blogs ook af en toe persoonlijke ervaringen. Deze vorm van interne communicatie zorgt ervoor dat de afstand tussen directie en medewerkers als kleiner wordt ervaren. Dit komt alleen al door het feit dat medewerkers de mogelijkheid hebben, of ze het nu doen of niet, om op de blog te reageren of de CEO een persoonlijk mailtje (terug) te sturen.

Blokker wil van functionerend imago naar emotie
De afgelopen tijd heeft Blokker het zwaar gehad. Het bedrijf voerde meerdere reorganisaties door en had al twee jaar op rij een miljoen verlies. De franchiseformule heeft een ‘functioneel’ imago en richt zich voornamelijk op de oudere doelgroep. Blokker wil daar nu vanaf en zet vol in op vernieuwing. De aankomende twee jaar verbouwt de franchiseformule vijf vestigingen per week, het assortiment wordt aangepakt en het imago zal meer sturen op emotie.

Tesla’s kapitale PR-blunders na dodelijk ongeval met zelfrijdende auto
De reputatie wordt vandaag gemaakt of gebroken door de wijze waarop je als organisatie of merk omgaat met crisissituaties. Resultaten behaald in het verleden tellen steeds minder, al is reputatievet op de botten wel een buffer voor slechte tijden. Tesla heeft het onlangs mogen ervaren met het dramatische dodelijke ongeval van Joshua Brown met één van haar auto’s na het gebruik van de ‘autopilot’-stand. Tesla blonk niet uit in pro-actieve empathische crisiscommunicatie. En er lijkt nu al een negatieve voorbeeldcase opgebouwd te worden voor de crisishandboeken door de wijze waarop Elon Musk en Tesla omgingen met de crisiscommunicatie.

Agenda
Martiniplaza
organiseert een aantal theatercolleges. Bekende professionals uit aansprekende vakgebieden vertellen op boeiende wijze over de drijfveren, uitdagingen en dilemma’s binnen hun vakgebieden. Komend najaar hebben ze de volgende colleges in de agenda
• donderdag 6 oktober Wim Anker, strafpleiter
• zondag 6 november: André Kuipers, astronaut
• woensdag 30 november: Peter van Uhm, generaal b.d..

SMC050
De volgende SMC050 is op maandag 29 augustus en staat helemaal in het teken van Facebook advertising. Er kan zo ontzettend veel met Facebook advertising; dat willen ze graag met je delen. Wil je alles weten over bijvoorbeeld: custom audiences, lookalike audiences, Facebook pixels, audience insights en Instagram adverteren? Tot op de centimeter relevante doelgroepen je verhaal kunnen vertellen voor een appel en een ei? Sprekers zijn Remco Schaareman van Radyus, Erik de Ruiter van Storm Digital en Jeroen van Ittersum en Harmen Visscher van Catawiki.

Regional Airport Congres in MartiniPlaza
Op donderdag 15 september wordt in MartiniPlaza in Groningen het eerste landelijke Regional Airport Congres georganiseerd. Het thema is de toekomst van regionale luchthavens. Sprekers tijdens het congres zijn onder anderen: Russell Dudley, manager Policy and Technical bij de European Regions Airline Association, Martin Pearce, hoofd Network bij Flybe, Europa’s grootste regionale luchtvervoerder, Roland Wondolleck, advoiseur van de Schipholgroep en hij was CEO van Rotterdam Airport, Marcel Buelens, CEO van de luchthaven Ostende-Brugges-Antwerpen, Ran Hendriks van Drone Addicts.

De Noordelijke Promotiedagen voor het Bedrijfsleven
zijn op dinsdag 8 en woensdag 9 november in MartiniPlaza in Groningen. Het is de grootste netwerkbeurs van Noord-Nederland.

TRANSFERS
Etiène Wolthuis
verlaat WAAR. Ze zet haar carrière voort bij De Rietschans op de afdeling boekingen en reserveringen. Etiène heeft een rijke loopbaan achter de rug en werkte in tal van horecagelegenheden.

Geert Pruiksma toegetreden tot de Fondation Igor Stravinsky
Deze organisatie vertegenwoordigt wereldwijd de artistieke nalatenschap van de grootste componist van de 20ste eeuw. Enige jaren geleden zocht Pruiksma contact met de familie, voor een tentoonstelling over de schilderende componistenzoon Théodore. Hieruit groeide een onderlinge vriendschap. Toen in 2013 op duizenden plekken wereldwijd het 100-jarig bestaan werd gevierd van Le Sacre du Printemps, het meest baanbrekende muziekstuk van de 20ste eeuw, koos de familie Stravinsky er dan ook voor om die te vieren in Groningen. Het NNO voerde Le Sacre toen uit op de Grote Markt, onder leiding van Stravinsky-bewonderaar Michel Tabachnik. De Fondation Igor Stravinsky telt illustere leden, zoals Présidente Marie Stravinsky en Prinses Zahra Aga Khan. Pruiksma gaat de Fondation vertegenwoordigen in Nederland, België en Luxemburg. Deze eervolle functie is onbezoldigd. Geert Pruiksma blijft actief als directeur van Museum Nienoord in Leek.

Op Zoek
Ben jij op zoek
naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het Jan Boon Communicatie weten. Meer weten? Neem contact op met Jan Boon Communicatie.

En dan nog even dit
Diana Janssen, directeur DDMA, waarschuwt bedrijfsleven voor nieuwe Europese privacywet
In mei 2018 vervangt de nieuwe Europese privacywet de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens. De nieuwe privacywet verplicht bedrijven die meer dan 250 werknemers hebben een privacy administratie bij te houden en bedrijven die op grote schaal data verwerken een speciale data protection officer aan te stellen. Diana Janssen, directeur van brancheorganisatie DDMA roept het bedrijfsleven daarom op nu te starten met voorbereidingen. “Een implementatieperiode van twee jaar lijkt lang, maar deze wet heeft een enorme impact op de bedrijfsvoering. Organisaties moeten nu echt aan de slag.”

Nieuwe advertentiemogelijkheden NU.nl/Groningen en GIC.nl
GIC.nl en NU.nl/Groningen komen met nieuwe advertentiemogelijkheden voor noordelijke bedrijven en instellingen speciaal toegesneden op de consument die het nieuws via internet tot zich neemt. Tot voor kort was het adverteren op het landelijk immens populaire NU.nl voor regionale adverteerders nog tamelijk kostbaar. Maar regionale bedrijven die zich richten op het noordelijke publiek kunnen dankzij die nieuwe combinatie vanaf nu ook uitstekend terecht in het Groningse katern nu.nl/groningen en op GIC.nl. Dankzij deze combinatie bereiken adverteerders een hoogopgeleide en zeer geïnteresseerde doelgroep, met ook een jong lezerspubliek.

MartiniPlaza gaat zelf evenementen organiseren
om zo meer bezoekers naar het congres-en expositiecentrum te trekken. Daarvoor werkt Martiniplaza samen met andere organisaties. Zo is er eind september het evenement Gezondheid&Co, in samenwerking met NDC Mediagroep. MartiniPlaza moet nieuwe manieren vinden om meer geld te verdienen. De huidige directeur Willem de Kok: “Het is voor ons een interessante optie, omdat we dan wat meer voorin de trein zitten en wat meer invloed hebben op de totale exploitatie. We zijn dan niet alleen verhuurder, maar mede-eigenaar van het idee.”

Nordique en JCC slaan handen ineen
Internetbureau Nordique is de komende drie jaar preferred supplier van de Jongeren Commercieele Club Groningen (JCC). Resultaat van die samenwerking is een nieuwe website, die de vereniging online beter zichtbaar moet maken. Zo moeten potentiële leden beter en sneller zien waar de JCC voor staat, als één van de grootste netwerkclubs voor jongeren. Daarnaast moet de nieuwe site de eigen leden ook beter gaan bedienen. Nordique heeft niet alleen die nieuwe website gebouwd, maar heeft samen met de netwerkclub ook een strategisch plan ontwikkeld. “Die zorgt ervoor dat onze online presence enorm versterkt wordt”, zegt JCC-voorzitter Paul Vrieling. Volgens Geert Smit, manager bij Nordique en JCC-lid, was de website van de vereniging ook wel toe aan modernisering. “De JCC heeft straks een smoel anno 2016”, zegt hij.

Pokémon
Het is de rage van dit moment: Pokémon Go. Groepjes jongeren, soms ook oudere jongeren, die rondfietsen of lopen met hun blik gericht op hun smartphone en op zoek zijn naar een virtueel monstertje. Nederland kent inmiddels zo’n 1,3 miljoen spelers. De rage bleef niet onopgemerkt onder cybercriminelen. De officiële app Pokémon Go werd al bekritiseerd om zijn gammele beveiliging en privacylekken, maar een heel legertje cybercriminelen probeert met een reeks nep Pokémon Go-looalike-apps mee te liften op de rage.

Uitspraak
“Leiderschap wordt niet uitgeoefend met woorden, maar met houding en daden.”

Bonen weken
wil zo veel zeggen als ‘stellig op iets rekenen en daarnaar maatregelen nemen’ en is bedoeld voor ondernemingen en organisaties in het midden- en kleinbedrijf om het management te attenderen op het belang van communicatie en reputatie van hun onderneming.

Daarnaast geeft Jan Boon Communicatie Bonen in de pot en Bonen Doppen uit. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: http://www.bonenweken.nl, http://www.bonenindepot.nl en http://www.bonendoppen.nl; ook vindt u mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenweken, @Bonenindepot en @Bonendoppen.

Een ander attenderen op Bonen Weken? Aanmelden is heel simpel: klik hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s