Bonen Weken

28 november 2015

Bonen Weken is een uitgave van Jan Boon Communicatie en gaat over de ontwikkelingen in het communicatievak in relatie tot ondernemen.

Laatste Nieuws:
Omvallen van V&D en Macintosh is misschien geen goed nieuws voor online retailers
Afgelopen week werden we wakker met het nieuws dat V&D op omvallen staat. Vreselijk nieuws voor de medewerkers. Het kwam bovenop het nieuws dat de Macintosh groep, het moederbedrijf van ondermeer Scapino, Dolcis, Invito en Manfield, naar buiten had gebracht dat het aan de afgrond staat. De eerste reflex is “zie je wel, online shoppen is de toekomst”. De tweede reflex zou kunnen zijn dat V&D al jaren geleden gesloopt werd toen durfinvesteerder KKR het onroerend goed afsplitste, de goedlopende ketens uit de groep doorverkocht, tussen 5 en 7,5 miljard euro in zijn zak stak en de bloedeloze rest verkocht.

Verder in deze editie:
• Iedereen is marketeer
• Mensen maken het merk
• Het einde van het tv-tijdperk is nabij?
• Reputatie laag op zorgenlijstje
• En wat wil jij uitstralen?

Opgevallen
Wie is de marketeer? Iedereen!
Groei van sociale media, verschuiving van budgetten en stijgende erkenning voor het belang van merkreputatie en mond-tot-mond reclame, spelen allemaal een rol bij het vervagen van de grenzen tussen de marketingafdeling en de rest van het bedrijf. Waar we voorheen zeiden dat ‘iedereen in sales zit’ kunnen we tegenwoordig beter stellen dat iedereen een marketeer is. De communicatie van collega’s binnen het bedrijf is relevant geworden voor de reputatie van het hele bedrijf. Daarbij moet je denken aan de manier waarop een klantenservicemedewerker de telefoon beantwoordt, tot en met de tweets van een technisch medewerker. We zien belangrijke uitdagingen waar iedere marketeer een goed plan voor moet hebben:sociale media als een marketing platform, de managers Marketing (CMO) moeten alle kanten op samenwerken: horizontaal, verticaal en dwars door de organisatie heen en alle medewerkers zijn marketing experts (denken ze).

42% denkt dat er in 2025 geen callcenters meer zijn
Consument wil best meer betalen voor betere klantenservice van zijn/haar favoriete merk. Consumenten hechten veel waarde aan kwalitatief hoogwaardige klantenservice. 7 van de 10 consumenten boven de 71 jaar en 40% van generatie Z (16-20 jaar) geeft aan meer te willen betalen als dit de service ten goede zou komen. Dit blijkt uit het nieuwe onderzoeksrapport The State of Customer Service 2015 van Xerox. Klanten zijn niet onder de indruk van gepersonaliseerde dienstverlening. De helft van de respondenten van boven de 50 jaar zegt zich daarnaast niet op zijn gemak te voelen bij de manier waarop merken gebruikmaken van persoonlijke gegevens.

Drijfveren waarom mensen over je product praten
83% van de consumenten heeft het meeste vertrouwen in aanbevelingen door vrienden en familie, ongeacht generatie. Deze conclusie trekt Nielsen in de studie Global Trust in Advertising 2015, waaraan 30.000 consumenten uit 60 landen meededen. Om tot aanbevelingen te komen moeten mensen wel eerst over jouw product praten. Dat dit product of concept kwalitatief goed moet zijn is logisch. Maar wat drijft mensen om over producten te praten? Jonah Berger, marketing professor aan de University of Pennsylvania, heeft de afgelopen 15 jaar studie gedaan naar waarom en wanneer producten aanslaan en de moeite waard zijn om over te praten.

Mensen maken het merk
Mensen praten over producten met gelijkgestemden, met mensen van wie ze weten dat zij ook geïnteresseerd kunnen zijn in het product. Dat betekent dat zij zélf de boodschap van producten heel gericht in de doelgroep overbrengen. Merken worden niet meer alleen gevormd door datgene wat zij uitstralen en communiceren over zichzelf. Consumenten bepalen of een merk succesvol is of niet.

Is het einde van het tv-tijdperk nabij? Op naar mobiele videocontent!
Is het einde van het tv-tijdperk al in zicht? Je merkt het waarschijnlijk ook aan je eigen kijkgedrag: gemiddeld kijken we steeds minder tv. Het lineair tv-kijken (tv-kijken wanneer iets geprogrammeerd is) neemt in Nederland steeds sterker af. Vorig jaar keek 78% van de Nederlander nog dagelijks tv, dit jaar is het nog maar 70%. Een flinke daling in slechts één jaar!

Banken zien voor het eerst reputatie als risicofactor
De bankensector maakt zich vooral zorgen over de economie en over cybercrime. Verder beschouwen ze voor het eerst in tien jaar ook hun reputatie als een risicofactor. Duurzaamheid vormt de sluitpost op hun lijstje van risicofactoren. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat het Britse Centre for the Study of Financial Innovation (CSFI) heeft uitgevoerd, in samenwerking met PwC. Voor dit onderzoek werden wereldwijd 672 bankiers, toezichthouders en marktkenners geïnterviewd.

Reputatie laag op zorgenlijstje
Zorgen over regelgeving en politieke bemoeienis completeren de top vijf. Een opvallende nieuwe binnenkomer op de lijst is de zorg over reputatie, op plek twaalf. De onderzoekers verbazen zich over die lage notering. Maar uit de antwoorden van de ondervraagden blijkt dat de reputatie van banken zulke harde klappen heeft opgelopen dat die bijna niet meer slechter kan worden. Lees hier het volledige PWC-rapport Banking Banana Skins 2015.

Agenda
De Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland
vindt plaats op woensdag 6 januari 2016 vanaf 19.30 uur en is vrij toegankelijk mits u zich even aanmeldt. Ook dit jaar vindt de grootste nieuwjaarsreceptie van Noord-Nederland weer plaats op de eerste woensdag van het nieuwe jaar in MartiniPlaza. U wordt deze keer niet alleen uitgenodigd door de Kamer van Koophandel maar ook door een aantal samenwerkende partijen: Samenwerking Noord-Nederland, ESKA Trafic Board, de gemeente Groningen, de NAM en Martiniplaza Groningen. De opzet is vergelijkbaar met andere jaren: een kort inhoudelijk en inspirerend programma en daarna vooral veel tijd om elkaar te ontmoeten en positief vooruit te blikken.

Internet of Things in Groningen (IoT)
is de eerste bijeenkomst van de SMC050 in 2016. Op maandag 11 januari is het thema: Een voorsprong voor Groningen als IoT stad. In de afgelopen maand is er in de stad en provincie Groningen veel media-aandacht geweest voor “The Internet of Things” oftewel, het internet der dingen. Aanleiding is een groep Groningse ondernemers die een begin hebben gemaakt om het daadwerkelijke netwerk van dat ‘internet der dingen’ zelf aan te gaan leggen. In deze editie kijken ze naar dit “Things Network” in Groningen en luisteren we naar hun verhalen. Ze proberen zoveel mogelijk Groningse IoT initiatieven, mensen en ideeën aan elkaar te koppelen. Sowieso 2 sprekers: Mark Vletter over Kansen en impact van IoT voor Groningen en Joshua Peper over Things network Kickstarter. Martiniplaza Groningen.

Op Zoek
Ben jij op zoek

naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het Jan Boon Communicatie weten. Meer weten? Neem contact op met Jan Boon Communicatie.

Aagtje
is op zoek naar een leuke en uitdagende communicatiefunctie bij een organisatie met hart. Aagtje is een empathische vrouw met (levens) ervaring die oprecht geïnteresseerd is in mensen en goed en met respect naar anderen luistert. Ze is betrokken, creatief, heeft veel ideeën en gaat voor kwaliteit. Beslissingen neemt ze weloverwogen en vanuit een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Verder is zij flexibel, leergierig en situationeel autonoom. Aagtje heeft veel ervaring en plezier in het schrijven, redigeren en corrigeren van zowel print als online teksten en in het coördineren van de ontwikkeling van diverse communicatie-uitingen. Ook het ontwikkelen van (strategische) communicatieplannen gaat haar goed af. Aagtje komt in een non-profitorganisatie of een niet al te groot of commercieel bedrijf het best tot haar recht.

Transfers
Anouk Drayer
is de nieuwe accountmanager bij Bol ICT en Nordique. Anouk komt van De Drentse Zaak. Ze studeerde Communicatie aan de Hanzehogeschool Groningen waar ze de specialisatie Communicatie en Bedrijf volgde en heeft ze zich verdiept in Marketing.

Geert Pruiksma
is de nieuwe directeur van Museum Nienoord in Leek. Hij was hiervoor directeur van Museum De Buitenplaats in Eelde. Geert werkt nu drie dagen per week als coördinator bij de Klassieke Academie in Groningen. In Museum Nienoord gaat hij twee dagen per week aan de slag. Hij houdt zich alleen bezig met de programmering en de artistieke aspecten. Pruiksma volgt in Leek Gitta op den Akker op.

Daphne Veldman
is de nieuwe voorzitter van het Jonge Bedrijven Netwerk (JBN) Groningen. JBN nam afscheid van Martijn Huisman. Martijn heeft veel werk verzet binnen het JBN. De voorzittershamer is nu officieel overgedragen aan Daphne Veldman die daarnaast programmamanager blijft.

En dan nog even dit
Wat wil jij uitstralen?

Ervaar jij ook een groot verschil tussen wat je uit wilt stralen en hoe anderen jou zien? Vaak laten we ons leiden door onzekerheden. Wat vindt mijn omgeving ervan?, Wat is nu in de mode?’ Spreekt mijn bedrijfsimago wel de juiste doelgroep aan? Wat je uit moet stralen is wie je bent. Dat begint bij een goed zelfbeeld.
De Stijlmeester helpt jou met het ontwikkelen van je eigen stijl. Of dit nu bedrijfsmatig of in de privésfeer is; jouw imago en interieur moeten bij jou passen. Dat gaat niet van vandaag op morgen. Het is een zoektocht; een reis die zij graag samen met jou willen maken. Met een helder kleur- en stijladvies weet jij de juiste keuzes te maken. Zodat je weet wat je wilt uitstralen.

Fusie waterschappen
De Waterschappen Zuidwest-Drenthe, Midden-Drenthe en West-Overijssel vormen per 1 januari een nieuw waterschap: Waterschap Drents Overijsselse Delta. Ze hebben een bestaand pand in Zwolle gekocht. Totdat het nieuwe hoofdkantoor in Zwolle (Dr. Van Deenweg 186-208) halverwege 2016, in gebruik wordt genomen, werken de medewerkers van Waterschap Drents Overijsselse Delta vanuit de huidige locaties in Zwolle en Meppel.

HOF de nieuwe vertrouwde naam voor PROBART
Vanaf december staat de naam HOF weer op de gevel. Bart Hof staat voor tientallen jaren professionele technische ondersteuning bij concerten, evenementen, radio & TV. In het nieuwe logo komen de achternaam en de vernieuwing die Bart met PROBART heeft doorgevoerd mooi samen. Het nieuwe HOF levert Eventsupport, de technische productie van uw evenement, concert, presentatie, herdenking, radio en TV uitzending. Verder adviseert Bart Hof en levert audiovisuele toepassingen voor uiteenlopende situaties; beeldschermen voor vergaderruimten, projectie, video conferencing, geluid en accessoires.

Blendle naar de Verenigde Staten
De Nederlandse startup Blendle lanceert begin volgend jaar zijn Amerikaanse versie.
Dat heeft oprichter Alexander Klöpping aangekondigd tijdens IGNITION, een mediacongres in Amerika. Blendle ging vorig jaar van start in Nederland. Op blendle.com kunnen lezers hele kranten en tijdschriften kopen, maar ook alleen een los artikel als ze niet geïnteresseerd zijn in de hele publicatie. Inmiddels hebben al meer dan 500.000 Nederlanders een account op de site. Door de goede start wist Blendle een investering van drie miljoen euro op te halen bij The New York Times en de Duitse mediareus Axel Springer.

TUI en Adelheid Roosen het meest irritant
De Loden Leeuwen gingen naar Ontdek wat TUI met je doet en Adelheid Roosen. TUI won met klein verschil en kreeg 26% van de stemmen. De reclame van Specsavers ‘The Specs Effect’, kwam uit op 25% en Simpel met de handpoppetjes van Gerard Joling volgden met 24%. TUI heeft geluisterd naar het publiek en de reclamecampagne inmiddels aangepast. In de uitzending van Radar, dat de Loden Leeuw organiseert, zei een woordvoerder van TUI dat het monster uit de reclame een minder prominente rol krijgt.

Tot slot
Dit is de laatste Bonen Weken van 2015. Dit jaar mag je nog mijn eindejaarscolumn Bonen Doppen verwachten en zal er binnenkort een blog van mijn hand verschijnen voor de Stijlmeester. Op maandag 18 januari zal de eerste editie van Bonen in de pot van 2016 verschijnen.

De redactie van Bonen in de pot en Jan Boon Communicatie wensen je een veilige jaarwisseling. Voor 2016 wensen we je dat het je datgene brengt wat je wenst en nodig hebt.

Uitspraak
“Een betekenisvolle visie doet het collectieve hart kloppen.” (Jan Boon, matchmaker).

Bonen weken
wil zo veel zeggen als ‘stellig op iets rekenen en daarnaar maatregelen nemen’ en is bedoeld voor ondernemingen en organisaties in het midden- en kleinbedrijf om het management te attenderen op het belang van communicatie en reputatie van hun onderneming.

Daarnaast geeft Jan Boon Communicatie Bonen in de pot en Bonen Doppen uit. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: http://www.bonenweken.nl, http://www.bonenindepot.nl en http://www.bonendoppen.nl; ook vindt u mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenweken, @Bonenindepot en @Bonendoppen.

Een ander attenderen op Bonen Weken? Aanmelden is heel simpel: klik hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s